tisdag 30 juni 2020

Nystart

Igår kom boken, den med stort B. Den jag väntat på, Bästa Starten av Siv Svendsen och Maria Brandel. Alltså så fantastiskt att dom delar med sig av sina enorma hundkunskaper. Dessutom på ett sånt sätt att nästan vilken nybörjare som helst kan förstå och träna efter deras koncept. Den passar alltså alla som vill träna sina hundar. Från novis till expert skulle man kunna kalla denna hundbok. 
Jag köpte boken med tillhörande träningsdagbok och med på köpet finns checklistor som man kan ladda ner ock skriva ut.

Började läsa igår och blev helt plötsligt vääääldigt sugen på att träna hund. 
Skrev ner dagens träning på post it lappar och drog iväg rätt tidigt i morse så att det inte skulle bli för varmt för att träna.
Planen för träning kändes väldigt bra och passande för mina hundar. Byggde först av allt dagens rallybana. En avancerad bana som var rätt så kul. Planen var att avsluta med den om den övriga träningen gick bra. Annars fanns en annan plan för slutet på träningen. För jag vill hädanefter gå från träningsplanen med positiva tankar. 

Så jag började med att köra min nya startrutin för träning och tävling med Hilda. Testade den med både godis och leksak. Hilda har ju stor förväntan på båda. Hennes motivation har det då aldrig varit nåt fel på. Det som är vårt "problem" just nu är ju att hon är aningen för het. Eller man kan väl säga att hon har fått en stor dos av förväntansstress. Eller finns det ens nåt ord som heter det? Ja hur som helst så har hon eller det är väl jag lika mycket skaffat en förväntan hos henne på träning och tävling som är lite svår att komma åt. Jag har ju lika dåligt tålamod som hunden så kombon Hilda/Christina kanske inte är optimal? Ja iaf inte just nu. Tillbaka till startrutinen då. Den funkade nog bäst med godis.

Tränade sedan på det som i boken kallas "Checka in". Det var en kul och för mig ny övning. Där var hunden med. Det var dessutom riktigt roliga övningar. Inser där och då att jag måste träna mera på omvänt lockande. Hunden har en stor förväntan på mina händer. Dessutom är hon ju väldigt signalkänslig. Så det blir till att träna mera på omvänt lockande och stadga. Skulle verkligen vilja fått dagens träning på film 🎥

Nästa del var "Baklängesmarsch". Det har jag varit dålig på att träna med Hilda. Walle körde jag mycket baklängesmarsch med. Med hjälp av den fick vi till en väldigt fin start på vårt fria följ. Startade alltså i princip från NOLL med Hilda. Se vi fick till FEM fina steg i rätt position 😀

Sen har jag bestämt att i juli månad ska jag fokusera på fotgående med Hilda. Så denna vecka kör jag på med ingångar och sitt vid sidan. Både på höger och vänster sida med tanke på rallyn då förstås. Hon har ju fin position på vä men slarvar lite på höger och har sämre bakdelskontroll på den sidan. Vilket är fullt förståeligt då vi inte tränat på det speciellt mycket. Idag med hjälp av tips från boken fick vi till fina ingångar på båda sidorna.

Efter dessa övningar så var vi båda väldigt positiva och hunden inte i sån hög stressnivå. Så då fick hon gå till bilen och vila lite. På vägen dit fick hon bära ett föremål. Det är bärande av föremål till bilen som avslutar vårt träningspass. 

Sigges tur då. Han fick träna på ingång på planen med leksak. Boll med snöre slår  allt om du frågar honom, piper den också så är lyckan total.

Med honom tränade jag ingångar på vä. Han tränas ju också för att det är skoj och inte alls mot några tävlingsmål. Han har en fin position och ett fint fotgående/fritt följ, ja iaf så länge det inte finns nåt som stör. Sen fick han får rallybanan. Jag säger bara wow. Om det inte vore för att han är så störningskänslig så skulle han bli en utmärkt rallyhund och en utmärkt hund att köra bruks med. Det skulle kanske vara skoj att starta en appell med honom? Vem vet vi kanske gör det så småningom. Det bästa han vet är iaf belöning med BOLLEN. Så med den som "vapen" kanske han så småningom kan uträtta stordåd?
En sak är då säker den hunden blir aldrig nånsin stressad i sin träning. Han har en utmärkt av- och påknapp den killen. Dagens träning med honom gick utmärkt. Han får bära bästa pipbollen till bilen som avslut på sin träning.

Dags då för Hilda att få gå rallybanan. Startrutin och rutin för ingång på planen ska skapas och det ska vi hädanefter vara noga med. 

Här var hon i lämplig sinnesstämning för att få gå banan. Sen gjorde hon två kanonrundor. Belöningen blev också därefter. 

Älskade Spökplump. Du kan ju allt så himla fint bara vi hittar tillbaka till rätt sinnesstämning så kommer detta att gå superbra.  

Till er som funderar på att införskaffa boken "Bästa starten" säger jag, slå till direkt ni kommer inte att ångra er. 

Nu ska jag klippa Loppan som är här på kollo. 

Ha det fint 💖

PS Imorgon kommer ett nytt inlägg då vi fortsätter vår träning utifrån boken.

1 kommentar:

Oliver sa...

Mycket bra bok den där! Gillar starkt deras inställning kring lydnadsträning och positiv förstärkning