söndag 13 oktober 2019

Spårlördag

Äntligen dags för spår! Till skogen med Sigge och Hilda. Viltspår till Hilda och bruksspår till Sigge. Hildas spår med klöv och blod, ca 700 m med återgång och oblodade sträckor. Sigge fick ett appellspår, ca 300 m med två "vanliga" pinnar, en skogspinne och IKEA-råtta som spårslut.
La spåren. Sen dags för FIKA. Det är nästan det bästa med spårskogen. Att få fika medans spåren kallnar.

Utrustad för att lägga viltspår.

Så dags att gå spåret med Sigge då. Hade lagt spåret så att han fick söka upp det själv. Första gången för hans del. Det gick hur fint som helst, inget bakspårande där. Startade så himla fint, plockade första pinnen utan problem. Fortsatte fint i spåret. Kom fram till en stig som vi skulle korsa. Helt plötsligt drog han iväg till höger på stigen. Där stod den då en bayersk viltspårhund med pejl. Den blev nog lika stöss (förvånad på hälsingemål) som mig. Jag blev förstås rätt orolig också. Sigge är en snäll hund som aldrig bråkar med andra hundar så jag var inte ett dugg orolig att han skull dra igång nåt tjfs. Men den andra hunden visste jag ju såklart inte ett dugg om. Försökte få den att gå ifrån oss. Men den var lika nyfiken på Sigge som Sigge var på den. Till slut drog den iväg, i MITT spår. Irrade runt där. Stod kvar och tittade en stund men den plockade i varje fall inte några pinnar. Där bröt vi iaf vårt spårande. Suck. Precis när Sigge spårade som en GUD händer detta. Nästa fråga var, var finns jägaren? I det område vi var har det aldrig jagats förr så vi tänkte ju att där är det väl jaktfritt som vanligt? Hunden drog i varje fall vidare. Så började den skälla, Hade det´n en älg i nosen? Inget skjutande i varje fall.
Så jag tänkte, dags att utmana min egen hund  som var ordentligt upphetsad efter hundmötet. Skulle han klara av att gå klart spåret? Släppte på strax efter där hundmötet skedde. Han tog upp spåret så himla fint. Spårade fint i kärnan, plockade nästa pinne, missade skogspinnen, hittade spårslutet och lyckan var total hos både mig och Sigge. För honom över IKEA-råttan och för mig att han klarade av den störningen i spåret var ju helt fantastiskt. Så otroligt stolt över min lilla vovve. Han som är så otroligt störningskänslig för just andra hundar.

Under tiden vi spårade sköts det en hel del en bra bit bort. Sköt dom en sån massa skott måste det vara rätt dåliga skyttar. Hoppas dom har bra kulfång bara 😱 Ivriga att börja jakten redan första dagen, då de flesta andra jaktlag börjar på måndag.

Sen agerade jag skytt till min kompis hundar. Dom gick varsitt bruksspår och jag sköt några skott under tiden dom gick spåren. Inga som helst reaktioner på skotten.

Så dags för Hilda att gå sitt spår då. Ca 700 m med ca 2,5 timmars liggetid. Innan jag startade funderade jag lite över hur mycket pejlhunden hade "surrat" runt i hennes spår som ju också var blodat? Ja man får väl se det som en störning. Startade med vår "lugn och fin" ritual. Den är det alltid numera innan hon får starta nåt jobb överhuvudtaget. Det har verkligen gett resultat. Hon vet också att det inte blir nåt jobb förrän hon är i rätt sinnesstämning. Så där landade hon rätt så snabbt.
Hon tog upp spåret fint. På med bromsen, hon har en aning bråttom från början. Som hon spårade. Fint i kärnan. Fina vinklar helt utan ringande idag. En svår återgång hade jag gjort. Den fixade hon så fint. Sen dök det upp en liten svårighet. Lite surrande i en vinkel. Först på väg åt rätt håll sen fel sen så satt jag henne lugnt och stilla en stund. Tänkte lite. Vad är det som ställer till det nu? Jo antagligen pejlhunden. Den hade nog passerat där. Då åt fel håll för den kom ju därifrån då vi mötte den. Undra om klöven då ligger kvar på rätt ställe? Startar spårandet igen. Då tar hon vinkeln fin och fortsätter fint i spåret. Innan spårslutet så ska det ju också skjutas. Inga som helst problem. Lugn fin och tyst i skottet. Släpper på för den sista biten och se där är den, klöven. Lyckan är total för mig och för Hilda.
750 m 20 min. Bra jobbat!

Hilda med sin klöv
Idag blir det föreläsning av Per Jensen. Annelis Hundtjänst ärt det som har ordnat med den här föreläsningen. Ska bli spännande.

Inga kommentarer: