söndag 6 oktober 2019

Lite nyheter från oss

Länge sedan jag skrev nåt här. Jag antar att folk inte längre läser så mycket bloggar numera? Men jag kör på. Det är ju också en slags dokumentation av mitt hundliv. Kul tycker jag som vill läsa mera hundbloggar. Det är ju också ett sätt att hålla en hemsida levande.

Vi tränar iaf på med rally och nosework. Regelbunden träning, 2ggr/vecka. Det är väl vad jag hinner med just nu. Att träningen är regelbunden ger ju en massa bra resultat hos hundarna.

Sigge är nog klar för rallyns nybörjarklass och kanske fortsättning också. Hilda börjar bli klar för avanceradklass. Några få moment som måste nötas lite mera. Med henne är också tanken att börja köra lite mera lydnadsmoment också. Det kommer att förbättra övningarna i rallyn också.

Idag har vi tränat en avancerad bana. Det gick väl si så där med Hilda. Första varvet bara en massa strul. Andra varvet då gick hon super,. Med hjälp av en massa belöningar. Därefter drog vi faktiskt ett 3e varv också. Då gick det toppenbra. Ett par skyltar behöver vi plocka ur dagens bana och träna mera på. Men det tar sig. Hilda har också efter det senaste löpet mognat massor. Nu känns hon som en vuxen hund helt plötsligt. En helt underbar liten tik är hon.

Sigge fick köra samma bana med vid de avancerade skyltarna improviserade vi lite och körde på med fortsättning- eller nybörjarklass momenten. Han har utvecklats enormt den senaste tiden. Kanske vågar vi oss på att tävla i november på vårt KM? Vi får se 😱

Med Sigge kör jag också på med NW. På det är han superduktig. Men just med NW så har jag lite funderingar. Sigge har ju gått kurs för att lära sig finna doften av eukalyptus. So far so good. Den är han en fena på att hitta. För att göra ett eget litet test placerade vi ut lagerblad i ett sökområde utan att nån av hundarna tränat på den doften. Dom hittade den lika lätt som dom hittade doften av eukalyptus. Det där var rätt intressant att se. Är det helt enkelt så att materialet är "smittat"av människodoft (min)?    eller har nån annan nån teori om hur detta kan vara möjligt?
Testet går vidare.
SBKs nästa tävlingsgren kommer förmodligen att heta specialsök och etiketten (doftämnet) kommer att vara röd kong (orginal). Så idag var det dags att prova söka efter den doften. Kollade av om hundarna markerade pizzakartong med kong i. Nä inte direkt i varje fall. La då dit en godis med kongen. Jo då markerade dom. La ut ett sök i en ändå lite krånglig miljö med en massa fordon och en gallergång. Inledde söket med en "smeller". Sen gick hunden som tåget. Ingen rädsla eller annat stök i miljön. Sen fann han efter ett rätt ivrigt sök båda gömmorna. Intressant eftersom att doften inte var tränad på mer än den korta övningen vi gjorde innan.
Lite funderingar har jag ju efter det här men ffa funderar jag på om man kan får bort den mänskliga doften helt på dessa preparat? Eller var det helt enkelt tur att hundarna hittade de dofter som de inte var tränade på?
Det här får jag klura vidare på 😉

Inga kommentarer: