tisdag 16 juli 2019

Vilken helg!

Wow, vilken fantastisk helg vi haft.
Kennelträff på lördagen och träningsjaktprov (inoff) på söndagen.

Gubben, Hilda och jag drog till Örnsköldsvik på lördagen för kennelträff. Så spännande och kul.
Vi tränade massor. Markeringar, dirigeringar, närsök, vattenarbete, stoppsignal, fotgående, stadga och ja sen har jag säkert glömt nåt. Det visade sig faktiskt att jag lagt en bra grund hos Hilda, trots avsaknad av jaktträning. Måste få säga att lydnad, personsök och rallylydnad lagt en bra grund och vi har också tack vare det fått ett bra samarbete.
Det är ändå rätt så intressant att se att de många olika hundsporterna ändå ligger väldigt nära varandra i olika moment. Hur då kanske ni undrar? Det kommer i ett annat inlägg framöver.

Nu till lördagens träning. Hur det gick? Jo då det mesta gick ju finfint. Det finns en hel del att träna på förstås. Både bättre grunder och mera finlir. Kanske mest finliret då. Men att se hunden i sitt rätta element är helt fantastiskt. Hilda är verkligen i sitt rätta element i jakten.


Hilda, Lexi och mamma Hedda

Koncentration

På väg mot målet

En del slarv vid avlämningarna

Ut till närsök

Närsök


Stadga vid vatten

Inleverans

Alltid full fat

Hon är stark

Fina marker i kuperad terräng. Vi är ju i Höga Kusten land

Hundarna har tydligen sikte på nåt annat än mattarna :)

Snillen spekulerar
Ett STORT TACK till Ulrika med familj som så väl tog hand om oss denna dag. God lunch, superbra träning, fantastiska träningsmarker och vackert väder.
Om jag skulle välja att bo nån annanstans i detta land så ligger Örnsköldsvik högt upp på listan.

Så till söndagen då. Träningsjaktprov alltså ett inoffprov med dummies (riktigt prov i NKL körs med vilt) i Mäja. Det ligger ca 4 mil söder om Ö-vik. En fin liten fäbodvall invid en liten sjö. Ett perfekt ställe för jaktprov.
Jag hade inga förväntningar på nåt överhuvudtaget inför det här provet. Allt är nytt för mig och för Hilda. Med en sån het hund som Hilda så kan allt hända. Vi hade katalog nr 17, sist av nybörjarhundarna. Samling 12:30 efter funktionärernas lunch vilket gjorde att vi iaf fick en lite sovmorgon. Bra information innan provet av domaren Anders Hallgren. En den väntan blev det och då hade jag verkligen fjärilar i magen. Kollade på ett par hundar innan oss så jag visste lite om upplägget på provet.
När det sen blev vår tur och vi kom fram till provområdet så hade fjärilarna flugit sin kos. Hunden är duktig och hon kommer att prestera det bästa hon kan. Hon vet också att samarbete är lönsamt 😉 Så jag kände mig plötsligt väldigt lugn.

Det började med ett fotgående fram till vattenarbetet. Fick tack och lov välja om kopplet skulle vara av eller på. Puh, Då valde vi såklart av, för lös går hon bättre än i koppel. Så himla fint vattenarbete hon gjorde. Hennes passion för vatten är stor, ja hon är ingen badhund men älskar att jobba i vattnet. Fin avlämning innan "rusk". Yes!
Sen fotgående bakom skytten fram till fältet. Fem dummies skulle in. Fyra levererade med raketfart. Sen så fick hon jobba lääääänge. Jag var riktigt orolig att hon skulle bli trött och ge upp. Men det begreppet finns inte i Hildas värld. Så till slut levererade hon in nr 5 också.
Sen dags för markering på land. Skott, kast. Fin stadga där. där trodde jag verkligen att hon missade nedslagsplatsen. Men nää det gjorde hon inte. Snabbt ut, snabbt in och fin avlämning.
Sista delen var passivitet. Den fixade hon så fint. Satt tyst och stilla genom den delen.
Det bästa med att gå detta träningsprov var att vi fick en riktigt bra träning inför ev off prov och att man under provet fick fråga hur mycket man ville. En väldigt trevlig och tillmötesgående domare.

Hilda fick superfin kritik och ett 1a pris. Alltså jag blev så himla glad.
Älskade lilla hund vad du är bra.

Här kommer dagens sammanfattande kritik;
" En tik med stora förtjänster i det självständiga arbetet! Skolad i sin apportering och en utmärkt markör."

Fin jaktfot på väg till vattenarbete

Skott, kast och strax iväg. Fin stadga. Ni ser väl hunden?

På väg in

Upp ur vattnet, fin inleverans och avlämning.

Glad matte 

Välförtjänt belöning. Mjukost på tub.
Ja det här gav ju förstås mersmak. Så nu ska vi träna vidare mot off prov. Dags att tina lite vilt kanske.
Nu jobbar vi vidare mot vår mål.
Rallylydnad avancerad klass och start på jaktprov är nästa delmål.
Ett STORT TACK till min familj som gör allt detta möjligt.

Nu ny vecka. Jag har fortfarande semester så det blir nog en del hundträning under veckan.

Ha det fint !

Inga kommentarer: