fredag 19 juli 2019

Privat lektion

Igår em drog jag och en kompis till Bruksviljans Hundtjänst för en privatlektion.

Lydnad stod på dagens agenda. Länge sen jag tränade lydnad med tanke på moment för tävling. Nu har jag ju inte längre fokus på att tävla lydnad eller bruks. Men lydnad behövs ju också i de grenar vi siktar på. Alltså rallylydnad och jakten. Jag har ju en väldigt utåtriktad hund, precis som en jakthund ska vara så då finns det en del mer saker att tänka på än om du har en hund som inte är utåtriktad. Hilda intresserar sig för det mesta som finns på en lydnadsplan, så som tex koner. Sen så är hon också rätt så nyfiken av sig och det gör ju inte saken lättare.
I fotgåendet håller hon en väldigt fin position. Jag kräver inte att hon ska titta på mig under fotgåendet. Om man läser reglerna så behövs det inte heller. Så det ska alltså inte dra ner på betyget om hunden inte kollar på sin förare under det momentet. Utan hunden ska hålla sin position under hela momentet. Hos en del hundar så ger det (tittandet) också en mycket märklig och onaturlig gång. Så målet är att min hund ska hålla fin position, sen att hon kollar på mig emellanåt har jag inget problem med.
Vi tränade också på en för mig ny metod för att få hunden att titta upp under fotgåendet. Den metoden funkade fint på Hilda och vi hade så kul under den träningen.
Vi ska också tänka på att placera ut lite koner och andra saker då vi tränar fotgåendet. Så att hon får träna på att hålla position då hon blir nyfiken.

Vi har också börjat med momentet backa vid sidan. Vilket Hilda faktiskt fixade rätt bra. Där fick vi verkligen bra träningstips så att vi kan träna vidare mot ett fint backande i rallyn. Där använde vi också ett ridspö. Då för att styra hunden. Det funkade riktigt bra på min hund då hon inte är rädd för saker. Ridspöt används alltså för att styra hunden. Istället för att lära in backa vid tex en vägg eller på en plattform. Plattform passar tex inte till Hilda men utmärkt till Sigge.

Vi tittade också på att få till snabbare läggande. Inför läggande under gång i både rally och bruks förstås.

Krypet var också med på dagens agenda. Där har vi en del att jobba med. Vi siktar ju inte på att tävla i bruks just nu men kunskap är aldrig tungt att bära.

Stadga är nåt vi tränat dåligt på och jag ser på min hund att det behöver vi träna mera på. Nu "knallar" hon ju inte i jakten, än kanske man ska säga. Men jag ser ju verkligen hur "het" hon är i det jobbet. Så därför behöver vi idéer för att träna stadga. Nåt har jag väl med mig sen tidigare. Men där behövde det fyllas på och bra påfyllning fick jag. En metod som passade oss som handen i handsken.

Det var en perfekt kväll för hundträning. Solsken, ca 18 grader och så blåste det alldeles lagom för att hålla mygg och småsven borta.

På vägen hem stannade vi på en fin plats och åt vår medhavda matsäck.

Alltså vilken kväll. Emilie är verkligen en bra instruktör med massor av idéer. Bra såna som passar just min hund. Det var rätt länge sen vi var där och tränade men det kommer nog inte dröja lika länge innan jag åker dit igen.

I bilen hem babblade och skrattade vi som bara vänner kan göra.
En kväll som gjorde att energin fylls på ordentligt.
Nu ska här tränas hund och jag har fortfarande semester 🌞


Inga kommentarer: