måndag 11 mars 2019

En del funderingar

Tänk att jag numera har ett par rallyhundar. Jag som för några år sedan dissade rallyn. Men man är väl inte sämre än att man kan ändra sig. Eller hur?

Hur som helst så är det här vi kommer att pyssla med i framtiden, ja och jakten förstås.
Det här har verkligen fått mig att tänka till både vad det gäller olika hundsporter och hur/vad man lär sig på hundkurser. Alltså rent generellt om att träna hund.
Är alla instruktörer bra på att läsa hund? Kan hen nåt om många olika raser? Är man bara inriktad på bruksraser då man är den som instruerar mest i brukset? Känner man sig själv? Har man god självkritisk förmåga? Kan man ta att de som går kursen har andra kanske nyare/andra kunskaper?

Så till den som går kursen. Känner man sin hund? Är man inläst på den egna rasen? Vet man vad man vill med sitt kursande? "Köper" man allt instruktören säger? Vad gör man om kursen känns fel för just mig?
Frågorna är många och kurserna lika så. Har man som HF lite eller inga kunskaper alls då man går sin första valpkurs då kan allt verkligen gå fel om instruktören är oerfaren. Därför tycker jag att man på hundklubbar runt om i landet ska vara noga med VEM som får ha valpkurser. Den mest erfarna instruktören kanske det borde vara? För som nybliven förstagångs hundägare kan man i princip inget om hundar och hundträning.

Själv har jag gott massor med hundkurser för en hel del olika instruktörer. Många riktig superbra och några inte riktig så bra. Men ingen klappkass ska man väl tillägga.
Men en gemensam tråd genom alla kurser utom en har varit att hunden ska "dras" upp till nån slags maxad energi/stress för att den ska kunna prestera och ha kul. Det ska vara yviga högljudda (helst) belöningar. Visst man kan ju själv välja. Men som nybörjare eller för den delen erfaren hundägare så är det inte så lätt att säga ifrån där och just då.

Med min Walle har det varit superlätt att säga ifrån såna belöningar. Han gillar inte att leka så hans belöning har varit och är godis och en del socialbelöning. Att få äta lugnt och stilla. För honom så har också själva arbetet varit belönande. En lätt hund att läsa och dessutom lätt för att lära. Skulle jag dragit upp honom med yviga rörelser och falsett liknande tjoande då hade jag nog inte fått honom att uträtta nåt vettig arbete utan han skulle direkt blivit låg.

Den enda kurs jag gått där man inte skulle dra upp hunden i nån slags stresstillstånd har nog varit en Canisklickerkurs som jag gick med Walle då han var unghund. Spännande och intressant kurs och de grundfärdigheter som vi lärde in där sitter otroligt bra än idag, 10 år senare.

Men nu ska jag inte alls såga nån. Utan tanken med inlägget är att påminna oss om att tänka till då vi går kurs. Hur är min egna hund. Behöver den dras upp till max? Eller vill jag ha en lugn och fin hund som ändå med energi går in för sin uppgift? Kanske just din hund behöver dras upp medan min inte alls behöver det? Utan dras upp i nåt himla jobbigt stresstillstånd som blir svårt att ta sig ur under resten av träningspasset? Ja inte vet jag. Det enda jag vet är väl att mina hundar är olika alla tre.

Walle kan man inte dra upp för då får man en osäker hund att träna med. Han vill vara med matte och bryr sig inte särsklt mycket om andra hundar.

Sigge kan dras upp med rätt så häftig lek för han finner sitt träningsmood rätt snabbt igen. Med honom är svårigheten störningar. Av alla sorter kan man säga. Så där har man lite att jobba med.

Hilda har jag dragit upp alldeles för mycket så här gäller det att på nåt sätt börja om. Hon behöver kanske lite av varje men mest lunga belöningar och att komma i rätt sinnesstämning inför träning. Alltså att vara helt lugn innan vi ens startar med nån aktivitet. Så det tränar vi på.

Med åren har jag blivit rätt så bra på att läsa hund och att hålla mun. Ja att ge råd till nån som inte vill ha några är ju svårt. Så det försöker jag undvika nu för tiden. Jag har ju en förmåga att vara alldeles för rak i mitt sätt att kommunicera. Det passar ju inte alla.

Sen måste jag höja alla mina träningskompisar till skyarna för utan er skulle jag inte vara där jag är idag. Att vi tar och ger varandra så mycket på våra träningspass är ovärderligt. Tack 💖

Här kommer iaf en filmsnutt från ett träningspass med en jaktlabbe som ska användas i jakt. så här gillar jag att man tränar med sina valpar. Den hunden kommer ändå att ha den energi den behöver för det den ska gör och är avlad för.Inga kommentarer: