söndag 17 februari 2019

Tankar om träning

Har numera kommit in en bubbla av härliga träningspass med min bästa vän och våra hundar.
Vi har förstås lite olika mål. Men för att ta oss dit så hjälper vi varandra på ett väldigt bra sätt och vi tränar regelbundet. Just det här med regelbundenheten har för oss båda gett framgångsfaktorer. Hundarna blir sakta men säkert bättre på det mesta. Som jag skrivit i tidigare inlägg så är det inte hundens fel om den inte förstår vad jag vill att den ska utföra utan MITT fel. Då får jag ändra strategi i mitt sätt att träna och ffa bli tydligare i vad jag vill att hunden ska göra.

En fundering jag har haft de senaste träningarna är OM jag stör mina hundar med min belöning?
Kan man ens det?
Hittade så påpassligt en artikel i Brukshunden från nr 6 2018 som handlade precis om det.
Där kan man bl.a läsa ett rätt så slående exempel;

" Tänk om du när du precis kommit in ett jäkla flyt i en arbetsuppgift på jobbet. Precis då så kommer chefen in med en Trisslott till dig. Den ska du skrapa nu på studs. Självklart blir du glad över Trisslotten. Men vad händer med din koncentration. Samma sak kan också hända då det plingar till i din inkorg för mailen. Har koncentrationen förstärkt eller distraherats?"

Det här är för mig absolut nåt att tänka på i min hundträning.
Har man då som jag en hund som är godisgalen så känner jag att då vore det läge att testa att köra på lite till innan belöningen kommer. Ska iaf testa att göra så på nästa träning.

Ni som vet nåt om min Hilda vet kanske att hon är en rätt så het hund. Inte har det blivit bättre med tiden heller. Hellre tvärtom faktiskt.
Dags då att rannsaka sig själv. Vad ska JAG tänka på i vår träning?
Först och främst är väl att hitta rätt sinnesstämning innan träningspasset. Tråkfotgående kanske?
Måste väl också lasta mig själv lite i det här. På många av de kurser jag gått har rådet rent generellt till alla ekipage varit att gasa hunden. Alltså dra upp den till max, eller kanske nära max i varje fall. Tok gjorde som tok sa kan man väl säga i det här sammanhanget? Min hund behöver inte på nåt endaste sätt dras upp. Hon är redan i gasen som det är. Så nu gäller det att försöka bromsa innan varje träningspass startar. Ibland lyckas man och ibland inte. Där gäller det också att inte känna att man har bråttom eller nån tid att passa när man ska träna.

Sigge han är  i det hänseendet en mera balanserad hund. Men han har istället svårt med att träna nära andra ekipage. Om det beror på ren nyfikenhet, viljan att kontrollera omgivningen eller olika rädslor, ja det kan man ju fundera på. Om han i det läget inte vill ta belöning eller ens delta i en intensiv lek, ja då är det nog inte ens läge att träna alls just då.

Går det en framåt med nån av hundarna undrar ni säkert?
Jo då båda två gör massor av framsteg. Hilda fixar nog en fortsättningsbanan i rallyn  och Sigge en nybörjarbana. Sigge kanske tom fixar en appelltävling i spår snart. Jo det gör nog Hilda också, både i sök och spår. Men som jag skrivit tidigare så ska Hilda inte tävla i brukset utan vi ska satsa på jakten. Så Sigge får bli "brukshunden" i familjen.
I nuläget tränar vi för att det är så himla kul, inte för att tävla. Jag har precis hittat tillbaka till glädjen med att träna hund och det karamellen fortsätter jag att suga på ett tag in på 2019 😃

Inga kommentarer: