söndag 24 juni 2018

Retrieverjaktträning

Tänk er att ni ska börja läsa ett helt nytt ämne på högskolan. Nåt som ni inte nånsin hållit på med eller läst om. Det är ny terminologi, det kanske är nya regler, det är en ny plattform där du ska logga in och lära dig hur man hittar till schema, föreläsningar, kalender, diskussioner mm.

Så tycker jag att det är att börja en ny hundsport. Först var jag ny i utställningsvärlden. Det var röda band, blå band, det var CK hit och cert dit. Det var BIS, BIR och BIG. Ja så fanns det Best in Show och SEUCH. Så lärde man sig det.
Så kom man in i viltspåret. Där var det anlagsklass, öppenklass, första-, andra- och tredjepris också var de SEVCH.
Sen kom man att intressera sig för brukset. Det var spår, sök och rapport. Så kom skydd, IPO och vette fasen allt.
Så blev det räddning. Delprov, slutprov, IPO-R, TJHRH. Sen blev det bruksets sök för hela slanten. Sökruta, framåt, bakåt, in och ut. Det var valla, skicka, markera och påvis. Det var rullehund och det var skallmarkör. Det var återföringar och hitten och ditten.
Så tillkom lydnaden på det. Budföring, uppletande, linförighet, apportering, plats med och utan skott......
Ja nu har vi ju också börjat med nosework. Ja dessutom blir det nog lite rallylydnad framöver.
Allt för att röra till det så mycket som möjligt i hundarnas hjärnor. Ja min egen också 😱
Herregud vad man lärt genom åren. En massa moment och en hel del terminologi.Men framförallt har jag haft kul och fått massor med nya vänner.
Tänk om det fanns en liten lathund på åtminstone en del av terminologin (tror jag ska göra en för söket i varje fall).

Så helt plötsligt så köper jag mig en labbe och tänker att jag ska börja med jakten. Alltså den typ av apportering man håller på med i retrieverkretsar. Så var man rookie IGEN då. En massa nya ord. Iofs så används en del av dessa ord i brukset också men då betyder de nåt annat. Men kunskap är väl aldrig tungt att bära eller hur?
Här handlar markeringar om nåt annat än i söket. Fältsök heter det som liknar bruksets uppletande.
Så är det linjetag, stoppsignal, dirigering, och en massa annat också.
En sak vet jag i varje fall. Det är att personsök, bruks och retrieverträning har många gemensamma nämnare. Att ha tränat så pass mycket personsök det har man faktiskt nytta av i retrieversammanhang och vise versa också.

Ja det här med hundträning är faktiskt riktigt fantastiskt. Det finns hur mycket som helst att lära sig och en hel hög med hundsporter.

Men i torsdags så var Hilda och jag till Övik för att träffa hennes uppfödare och för att träna retrieverjakt. Så himla spännande och KUL.

Träningen för Hilda lades upp som ett nybörjarprov. Fast med Dummisar istället för fågel.
Vi började med markering, enkel alltså. Ja för det heter enkel då man kastar EN dummie. Det kanske inte är helt enkelt? Lite slarv vid första avlämningen, annars så gick det finfint. Så vi tränade på det några fler gånger. Då gick det perfa 👍
Sen dags för fältssöket. Hilda gick ut så fint  på djupet i rutan. Sökte och hittade de antal dummies som hon skulle. Levererade fint och gjorde fina avlämningar. Sen så bytte hon inte heller dummie. Det där med att byta är ju nåt hon haft för sig i uppletandet. Men inte denna dag då. Bra jobbat.
Sen så blev det vattenmarkering. Nemas problemas. Ut på myren ner i vattnet hämtade dummie, simmade och kom upp och lämnade finfint till mig.

Sen dags för lunch till tvåbeningar. Efter lunchen så skulle Hilda för första gången få prova på att apportera vilt. And, kråka, kanin och fasan. Det gick hur bra som helst. Ja vi fick ju såklart visa henne hur hon skulle gripa fåglarna och kaninen. När hon förstod hur hon skulle bära så gick det bara så bra.
Helt fantastiskt var hon min sessa.

Här kommer lite bilder från vår träningsdag. Alla bilder är tagna av Ulrikas dotter Tove som såklart äger bilderna. Dom är publicerade med hennes samtycke.

Hilda vattenmarkering

Familjefoto
Hilda, syrran Lovis och mamma Hedda

Hilda apporterar and

Fasan

Kanin

Fasan

Kråka

Hilda och jag i väntan på vattenmarkering
Tack Ulrika och Tove för en fantastisk dag i underbar miljö.
Hoppas vi ses snart 💗

Inga kommentarer: