fredag 13 oktober 2017

Framåtsändande - ett favoritmoment?

Oj vad tiden går. Min första och hittills enda valpkull har fyllt 3 år. Den 25 september var det kalas. Grattis Signe, Sigfrid och Hilding!

Men åhh vad jag längtar efter att få ta en till valpkull. Men nästa gång blir det iaf till att ta en kull jaktlabbar. Men först ska Hilda meriteras med lite av varje. Vi kör ju viltspår, bruks och så måste jag ju börja med jakten också. Det ser jag faktiskt fram emot. Funderar skarpt på att ta en privatlektion.
Om allt går i lås så är planen att para henne i årsskiftet 2018/19.
Så håll tummarna.

Nu till nåt annat. Träningen. Det går framåt  både söket,viltspåret och lydnaden. Jag hade verkligen tänkt mig att få till nåt viltspårprov med Hilda och Sigge nu i höst. Men tiden räcker visst inte till. Så vi kör på med våra träningsspår så länge, dock inte denna vecka för då är skogen full av skjutglada människor.

Så har vi Hilda och jag ju varit på kurs och tagit privatlektion. Privatlektion för Erik Wiklund och Anna Lindelöf. Båda högt meriterade i brukset (SM, NM). För den sakens skull är det ju inte säker att man är en bra instruktör, men det är dom båda 2.

Privatlektionen för Erik var bara så superbra, Vi tränade fotposition, kontakt och snabba raka lägganden med stadga. Många fina verktyg att stoppa i kunskapsvertygslådan. Ja jag vet ett eget ord, men ett rätt så bra ord.

Så till Anna-kursen då.
En av de bästa sakerna att gå på kurs med sina träningskompisar är ju att man hjälper varandra att komma ihåg hur vi tränade och så får man ju massor med sig genom att titta på de andra när dom kör.

Hilda och jag la första fokus på apportering, för att få bort slarvet vid gripandet. Jo då hon griper numera riktigt bra. Men hon har två tassar som gärna är med och hjälper till. Där fick vi många bra tips. Så fick vi en del beröm också för framstegen med apporteringen sen vi tränade för henne senast (feb -17). Då tog den lilla labben inte apportbocken alls.

Sen blev det inkallning med ställande. Det första sättet vi provade fugerade inte. Men det andra fungerade superbra. Där fick vi till en fin början på det som ska bli ett helt moment.

Nästa moment som vi tränade var framåtsändande, vilket jag väl tyckt är ett skitmoment. Kanske för att jag inte riktigt haft nån bra idé hur jag ska komma vidare i träningen. Saktadelen har vi ju fått till en riktigt bra start på. Bara resten kvar då. Vi körde först lite sakta och utökade den sträckan en hel del. Nästa grej blev snabbt ut till brytpunkten. Spännande att se hur den lilla damen skötte sig och snabbt lärde sig massor på det här passet. Ja jag med förstås. Det här ser jag verkligen fram emot att träna mera, superkul. Det här är just nu mitt favoritmoment.

Det sista momentet vi tränade på den här kursen var, hopp-sitt-hopp. Uthoppet har vi ju redan likaså hoppet mot mig. Vi tränade på att få ett längre uthopp för att hon inte ska stanna precis bakom hindret vilket hon rätt ofta gör. Fast vi såg ju också att hon kan hoppa minst 1 meter utan ansats. Så hamnar hon för nära på tävling så är det kanske inget att oroa sig för. Att få ut henne längre är just nu målet för att sätt sig på andra sidan på mitt kommando visade sig vara lätt för Hilda.

Det enda jag har att klaga på efter kursen var det förbannade REGNET!!!  Det kan vi ju tyvärr inte göra nåt åt.
Ja nu har vi nåt att nöta på i vinter. För till våren ska vi vara laddade för tävling minsann. Momenten för appell, lägre och förhoppningsvis högre (opps, sa jag det) ska vara klara. Åhh shit. Nu har jag minsann lite krav på mig.

Sen till en riktigt nyhet! Jag har påbörjat lydnadsträning med Sigge också. Säger bara en sak. Den hunden har STOR potential. Så förhoppningsvis så orkar jag hålla igång en hund till i lydnad och kanske en bruksgren också. Ja det blir ju inte sök då för det kan ju bli lite för jobbigt. Så Sigge han får bli spårhund han. Eller kanske det blir lydnadslydnad. Vi får se. Ja är i varje fall glad över att jag äntligen orkat ta tag i det här.
Det har ju först och främst att göra med att min fysiska ork börjat att återvända. Så pass att jag verkligen bestämt mig för att så smått börja träna mig själv igen.

Nä nu väntar dammsugaren på mig.

Over and out 💖

Inga kommentarer: