måndag 24 oktober 2016

Träning

Träning hos Emelie på Bruksviljan.
Som ni som följer bloggen vet så tar jag privatlektioner med Hilda en ggr/månad hos E. Ger så himla mycket faktiskt. Nu har jag väl varit rätt dålig på att hålla i träningen mellan de gånger vi varit där då blir utvecklingen inte heller som förväntat, såklart!
Men tack vare den lekträning som vi gör så går det ändå framåt. Hilda är fortfarande en utåtriktad hund. Det här har jag förstått att det har massor att göra med jaktlusten. Den ställer till en del förstås men den är också till stor hjälp i mångt och mycket. En labrador ska ju förstås ha stor jaktlust men det kunde ju vara lite måtta på det hela.

Den här gången jobbade vi iaf vidare på fria följet, fotposition, apport, hopp över hinder och belöningar.
Belöningar, tajmingen på dom och komma ihåg belöningsordet alt klickern innan den jäkla belöningen tas fram. Det är fasen inte lätt. Har man dessutom en labrador som aldrig tycks bli mätt då är det ännu svårare. Men den tajmingen fick vi faktiskt till riktigt bra minsann. Så nu ska vi bara hålla i det här.
Fria följet och fotpositionen börjar hon förstå en hel del av vad som förväntas. Så vi nöter vidare. Har tänkt att köra en stund varje dag efter lekträningen som vi gör.
Hopp över hinder, det var Hildas grej det. Hoppar som en gasell.
Apporteringen då? Jo ni nu jäklar händer det lite där också. Hon griper fint men släpper sämre då det är en träapport. Så jag tänker iaf lära in apporteringen med en apportbock då dummies är rätt ointressanta för damen. Nu känns det i varje fall som det börjar att lossna lite grann i varje fall.

Nåt att tänka på för mig är att den här hunden måste vara ordentligt motionerad före lydnadsträning. Annars finns det för mycket energi!

Kommer att köra denna träning parallellt med Sigge här hemma. Nu är det ju så att Sigge och Hilda inte alls kan tränas på samma sätt. Men momenten kommer att bli desamma.
Siktet är inställ på tävling i sommar/höst för båda två. Får nog bli spår då eftersom att söket knappast kommer att vara klart.

Längtar till totohallen. Där kommer vi att nöta på detaljer i vinter.

Så har vi varit i skogen då.
I lördags hade jag med mig Sigge och Hilda och igår var det Walles tur.

Hilda fick ett spår på ca 450 m med 6 apporter och ett slutföremål. Det spåret fixade hon finfint. Markerade spårpinnarna men plockade inte upp dom. Tror jag ska försöka lära henne liggmarkering i spåret. Vi får se velar ju lite hit och dit om jag ska kör sök eller spår med henne framöver?

Sigge fik göra några sökövninger. "Bäddade" ut första figgen. Sen körde jag "vanliga" skick. Han går ut så himla rakt och fint. Är fin med figgarna och älskar ju lekbelöning :) Det där är verkligen en sökhund det :)

Uppletande för båda två.
Hilda skulle nog behöva träna lite jakt hon. För hon gör raka skick på flera hundra meter om det behövs. Vad gör man med en jaktlabbe som fasen inte apporterar dummies?? Hon hämtar gärna andra föremål och levererar dom ända in men dummies är rätt ointressanta för henne? Lägger ner tanken på jaktträning och jaktprov?
Sigge levererar fint även här. Bara han fattat vad jag var ute efter så gick det riktigt bra för honom.

Söndagen sökträning gick så himla bra. Walle levererade på topp minsann. Raka fina skick, hittade figgar och finfina tomslag. Går han så här så är vi klara för lägre sök. Så nu blir det till att nöta krypet. Så att vi åtminstone får poäng på det momentet också.
Gäller ju bara för mig att tagga igång på det här med tävling också.

Ha en bra vecka!

Inga kommentarer: