torsdag 4 augusti 2016

Premiär!

Att gå på premiärer verkar ju riktigt kul. Ja ni vet såna där kändispremiärer med röda mattan och bubbel! Eller njae, inte min grej kanske. Eller såna blir man ju aldrig bjuden på heller. Så vi kör premiär i skogen i stället. Med Zorrozökarna.

Dags då för Hilda att göra entré i sökskogen! Spännande att se om hon skulle förstå vad som förväntades av henne. Springa fort det gillar hon ju och människor likaså. Belöning får iaf nu från början bli godis då jag inte tror att hon vill leka med nån annan  är mig i skogen. Jo vi hade med leksak också och testade men det var ingen hit, ja iaf inte i nuläget.

Vi börjar väl riktigt från början med den basicövning jag tror passar henne. Alltså att bädda ut figgen. Inga ljud och ingen popoup (blir för mycket att "banta" bort). Inte vittringsövning heller. Det kommer lite längre fram i hennes utbildning. Den här övningen har ju passat mina terriers så då kanske den passar jaktlabben också. Fast att träna henne är ju nåt helt annat. Så vi får se.

Först fick hon hälsa på sökgänget (figgarna) på stigen. Glad i folk är hon ju i varje fall.
Började på lite kortare avstånd, ca 30 m ut. Första figgen, då fattade hon inte så mycket. Jo då hon sprang ut. Kollade blåbärsläget. Nosade omkring lite. Jo där hade det ju varit en del hundar före henne. Närmare bestämt 3, Jina, Alice och Zeb. Hmm dom dofterna var nya tycktes hon tänka. Trots att tillgången på blåbär var stor så lyssnade hon på matte också. Kom tillbaka till stigen. Så gick vi tillsammans mot figgen istället. När vi började närma oss så kom hon visst på att vi lämnat nån där i skogen för ett par minuter sen. Full fart mot M som figgade. Ja där var hon jag fick en godis nu kollar jag runt lite här tycktes hon tänka. Figgarna kommer att få jobba lite för att få frökennyfikenpåvärlden att stanna kvar. Lösningen tycks i hennes fall heta köttbullar och ost på tub.

Hos nästa figge så ändrade vi lite på hur figgen agerade då den gick in i legan. Visade tydligt att den hade godisburken med sig innan den "försvann" in i legan. Men se då gick det bättre. Rakt ut till figgen drog hon direkt. Sen tog hon en köttbullsbit och så blev nåt annat intressantare. Jag hittade ju och fick belöning varför stanna kvar när man kan dra vidare mot nya mål? Jo då hon gick tillbaka bara den där burken med godis kom tillbaka så.

Figge nr 3 bäddades ut och se då hade nog en lite pollett ramlat ner iaf. Tillbaka och skickade. Den här gången var farten en helt annan men så drog hon lite för mycket åt höger. Skit också. Men se då helt plötsligt hände nåt. Där tvärvände hon och drog tillbaka mot vänster. Fick hon möjligtvis vittring på figgen? Ja det tror jag minsann att hon fick. Full fart till figgen och där stannande hon och åt godis till jag kom..
Så figge nr 4 la vi ut på längre avstånd, inte riktigt på fullt djup men iaf på 40 m (våra rutor är ju ca 60-70 m djupa). Här gick hon med full fart och hon är så jäkla snabb det lilla livet. Stannade kvar hos figgen tills jag kom fram.

Fast jag får fundera lite på inlärningen. Finns det vind kanske vi ska köra med vindövningar.? Eller ska vi göra vittringsövningar? Eller ska vi fortsätt på inslagen linje? Eller ska vi helt enkelt variera träningen? Viktigt för mig är ju att hon så småningom kan gå rakt ut och slå framåt i sökslagen.

Så stolt över Hildas premiär med Zorrozökarna. Det här kommer att bli så kul!
Nu måste hon ju få ett eget tjänstetecken hon med!

Ni som vill följa vår resa mot målet som är att få henne utbilda henne till en riktigt bra sökhund får fortsätta läsa vår blogg. Delmålen är små och många efter vägen.
Så ska vi ju träna jaktapportering också.
Så får man komma ihåg att fokus ligger just nu på Walle och hans sökträning så att utbilda Hilda kommer att ta längre tid än de 2 åren man säger att det tar att utbilda en riktigt bra sökhund.
Men vi har ju startat och premiären var ju lyckad trots att det fanns varken röd matta eller bubbel!
Tack till mina fina vänner i Zorrozökarna.

Godis hos figge det är kalas det

Full fart, det är ju så öronen fladdrar i fartvinden.


Inga kommentarer: