tisdag 9 augusti 2016

Kursat

Dom närmaste två veckorna har jag en hel del hunderi inplanerat. Avstår visserligen dagens kurs som åskådare på en jaktkurs. Dels för att kroppen säger ifrån dels för att åskådarplatsen var förbaskat dyr!!
Vi ska på föreläsning om spår, till E för kurs i uppletande, så ska jag vara figge på klubbens söktävling (Lkl-Elit, hoppas på att lära mig nåt) och så ska jag till Hildas uppfödare för att lära mig lite om jaktträning. Sist men inte minst så kommer mina whetekompisar för ett lydnads/sökläger hit i slutet av nästa vecka. då ska vi också till E för att träna på lydnad. Hoppas på att dom kommer att gilla henne så mycket som jag gör. Det här låter som ett par riktigt bra veckor. Tur att jag har semester kvar sen. För efter det här behövs nog lite vila.

Igår var jag och en kompis iaf till E på Bruksviljan och körde lydnad. Så himla nöjd med min duktiga fröken Hilda. Hon levererade verkligen denna kväll. E är en sån duktig instruktör som guidar oss rätt bland alla moment.

Började med apporteringen. Där vi har lite problem med själva överlämnandet. När hon kommer upp med föremål från vattnet så levererar hon ända fram. Men på land...... Då kan hon dra med föremålet. Eller så släpper hon det på flera meters avstånd från mig.
Så vi tränade på att gripa, vilket hon gör så snyggt. Vi tränade på att hålla hela vägen in och vi tränade på att sitta still och hålla fast. Vilka framsteg på 20 minuter. Men för att hålla fast så fick vi lov att byta bollen mot en pipleksak. Man riktigt såg hur tankarna virvlade runt i den lilla labbehjärnan. Hur ska jag nu göra för att få den där häftiga leksaken. Hon funderade länge och vi väntade ut henne. Men till slut så tog hon apporten, höll den nån sekund. Belöningsord, pip och kasta iväg den. Släppa apporten och iväg till den åtråvärda pipen. Underbart att se hur hon riktigt tänkte. Underbart att se hur snabbt hon lär sig, underbara hund. Lite närmare målet är vi nu. Den här metoden verkar fungera bra på Hilda, så den köper jag rakt av. 20 minuter går fort när man har skoj.
Så vila i 20 minuter då innan det är dags för nästa "pass".

Vår tur då. Nästa moment är fritt följ. Här trodde nog Hilda ja iaf till en början att det var fritt spring omkring. Ja nu när hon har uppnått 6 månaders ålder så går det att vara lite tuffare mot henne. Så kraven ökar. När vi tränar så tränar vi och fokuserar på uppgiften. Den här tjejen kommer att få ett snyggt fritt följ. Klarar efter en liten stund flera meter i snygg position. Så gäller det också att nöta vidare på det här och på bakdelskontrollen också.

Vårt tredje och sista pass för kvällen riktade in sig på externbelöning. Leka med leksak, ta tag i halsbandet, iväg med leksaken. Prestera nåt, tex några meter fritt följ med fin kontakt och bra position. Belöningsord och full fart till leksaken. Det här gick ju riktigt bra det. Vi avslutade vårt sista träningspass för kvällen med att träna på snabba lägganden. Det går ju bättre och bättre det med.
Jo just ja vi tränade på att ge f.n i godis som tappas på marken också. Tänk att det fattade hon också, alltså att man tjänar på att låta bli att snoka runt på marken med nosen. Belöningarna finns ju i mattes ficka.
En bra grej med godisbelöning, för att låta bli "godishanden" och som också kan fungera som tävlingsförberedelse fick vi också lära oss.

Spännande att påbörja träningen på "allvar" med Hilda. Hittills så har vi ju mest lattjat. Det gläder mig så att hon numer kommer tillbaka till mig med leksaken och vill att vi leker tillsammans. Hon ser numera mig som en resurs, vilket är ett stort framsteg :)
Vi tog ett stort steg framåt vad det gäller apporteringen. Fria följet blir bättre och bättre. Där får vi så lov att lägga lite träningspass på bakdelskontrollen. Externbelöning har vi inte tränat nåt alls på så där är jag verkligen nöjd med det hon presterade under kvällen. Snabba lägganden och låt bli godishanden fick vi också till denna kväll.
Jag känner att jag utvecklas massor som hundtränare när jag är hos E på privatlektioner och kurs. Det är bara så skoj.

Nu gäller det att nöta och nörda vidare på detaljer. För kan hunden detaljerna så kommer helheten ofta på köpet. Visst bör man nån gång emellanåt kontrollera av helheten också. Men min träning kommer fortsättningsvis att rikta in sig på detaljer.
I skogen kommer Walle på nästa sökpass tränas på raka skick. Vi koncentrerar oss på det och resten får på det passet bli en bisak. Det gäller bara för matte att hålla sig till planen.
Jo jag har tränat en del med prinsen också. Lydnad och sök. Båda gick riktigt bra. Han är en förträffligt duktig sökhund min Walle. I lydnaden ska jag övergå till att nöta ännu mera på detaljer för då kanske vi kan få till ett uppflytt i brukset.

Ja med gårdagens kursande är jag så nöjd, med hunden, mig själv och instruktören.
Idag vilar vi!


Inga kommentarer: