måndag 9 november 2015

Sökkurs

Så kom då lördagen med den efterlängtade sökkursen. Regn då såklart. Men det finns ju som bekant inget dåligt väder bara dåliga kläder. Om man dessutom sätter på sig regnkläderna i tid så slipper man bli blöt ;)
Sökkursen hålls av Erik Wiklund som driver Enmyra Hundcenter. Får ni möjlighet att kursa för honom nån gång så gör det! Så himla bra instruktör!

Teoridelen klarade vi ju av i onsdags och den var minst lika viktig som dagen i skogen. För att liksom få ihop alltihop och förstå tänket i själva inlärningen.

Walle och jag gick ut som ekipage nr 6. Så jag hann ju se alla hundar utom den som var precis före mig. En sak som är så himla bra med sökträning är ju att man lär sig massor genom att titta på de andra ekipagen. Den som tycker att det är jobbigt att ha hundarna i bilen i flera timmar i väntan på sin tur ska nog pyssla med nån annan hundsport. För sökträning är till stor del vänta på sin tur och figga åt de andra hundarna. Alla hade vi olika saker att träna på så den här dagen lärde jag mig massor. Det fick mig också att verkligen inse vilken duktig sökhund jag har i Walle. Dessutom klar för lägre sök ;)

Jag hade bestämt mig att vi denna dag skulle titta på tomslag, återföringen till stigen och utebliven belöning hos figurant. Allt för att träna mera tävlingsmässigt.
Oj vad duktig han var min kille. Gjorde superfina sök- och tomslag. Perfekta markeringar. Matte och hund jobbade bra tillsammans på stigen.
Vi har ju inte tränat nåt alls på utebliven belöning hos figgen. Men det gick ändå över förväntan. Vi återföringen var han minsann lite busig. Han tycker nämligen att nästa sökslag är det roligaste så dit har han liksom lite bråttom. Så vi ska jobba vidare med "skogslydnaden". Men det var så kul att höra att jag har en sån superduktig hund som absolut kommer att klara de klasser som kommer härnäst i bruksets sök! Ja iaf i söket. Det är ju en lydnadsdel också.

På eftermiddagen ägnade vi oss år att träna vidare på utebliven belöning och återföring till stigen. Då gjorde vi så att han fick träff på varje sökslag och ibland fick han belöning av figgen och ibland av mig. Då belönade jag direkt då figgen klev ur legan och vi vände upp och gick tillbaka mot stigen.
Vid dagens sista figge så fick jag skicka om Walle några gånger då vinden var totalt obefintlig. Då kan jag säga att han imponerade på alla som var med trots att jag skickat om honom flera gånger så gick han ut lika fint varje gång. Han gick ut på fullt djup, gjorde fina sökslag, jobbade riktigt bra. Inte alla hundar som går ut gång på gång på det sättet. De flesta ger nog upp i det läget. Men trägen vinner och vips så satt den där figgen i nosen. Fin markering och ett fint påvis på det. Då blev det belöning hos figgen såklart.

Sammanfattningen får bli att jag har en superduktig sökhund som går ut fint trots att han "redan" sökt av området. Han jobbar fint i både sök- och tomslag. Jag och han gör ett bra arbete på stigen. Han gör bra markeringar (rullehund) och fina påvis. Vi behöver träna mera tävlingsmässigt med utebliven belöning och återföringar.  Men nu har vi ju en plan för det och massor med mera kunskap att bära. Den bär jag såklart med stolthet.Vad gör man då på söndagen när man lärt sig massor med nya saker om sökträning? Jo man tränar vidare förstås. Den här dagen ägnades åt Sigges sökträning. Eftersom jag fått massor med "nya verktyg" i min verktygslåda så känner jag verkligen att jag måste ge den här killen en chans på det jag gillar mest att träna med mina hundar. Alltså söket.
Vi jobbade med målbilder utifrån vad jag lärt mig igår. Lite kul att se hur snabbt en hund som är så pass lättlärd som Sigge är lär sig att gå ut på "fel" avstånd. Men vi måste ju tyvärr göra ett par skick med kortare avstånd eftersom han har lite svårt att behålla en minnesbild. Hundar som har den aktivitetsnivån som han har kan ha lite svårare att sortera nämligen. Men det här kommer nog att bli bra det med. Den sista figgen la vi ut på fullt djup och han löste det så fint. Så jobbar ni med målbilder så kom ihåg att alltid ha figgen på fullt djup. Så hunden lär sig att den ska ut minst 60 m.

Sen är ju tanken att den lille killen ska få bli skallmarkör om han nu ska bli sökhund. Så vi började med det som ska bli skall i söket. En hel del ljud fick vi ju fram och ett par skall också. Sen så backar han så naturligt ut från figgen. Det är alltså inget jag lärt honom. Han är ju rätt så duktig den lille skrutten. Vi belönade verkligen honom för det här. Leksaken kom från figgen på ett varsågod. Sen så fick han leken hos mig. Det ska verkligen bli kul att köra igång lite träning med den här killen. Så under vintern kommer jag att träna vidare på skallmarkering och riktiningsträning. Ja lydnaden också förstås. Det här kommer att bli så kul och jag ser fram emot att få påbörja Sigges träning också.


Ja det här sättet att träna in söket passar iaf mig och mina hundar superbra. Det blir inga onödiga hjälper i form av syn och ljudretningar som ju kan vara riktigt svåra att träna bort. Att träna markeringar separat till de sitter som en smäck i alla typer av legor och miljöer innan man tar in dem i söket är nog också riktigt bra. Har man en rullehund så kom ihåg att rullen i de allra flesta fall saknar värde, precis som en apport. Sen finns det ju alltid undantag från regler. En del hundar behöver ju få ha ett värde i rullen. Så inget är ju varken rätt eller fel.
Att jobba med målbilder och riktningsträning känns verkligen så rätt. Just målbildsträningen har ju fått Walle att göra fina superbra skick.
Ja sen så har ju alla en tro på sin metod och det är ju inget fel i det. Det gäller ju bara att hitta det som passar för sin hund och träna utifrån den metoden och just den hundens förutsättningar. Inget är väl just rätt eller fel. Men jag tycker att man ska komma ihåg att stora hjälper är svåra att jobba bort.

Hoppas att ni också hittar bra och erfarna instruktörer att träna för för det har jag gjort. Att ni plockar ut de godbitar som passar för just er hund och Lycka Till mer er hundträning. Kom ihåg att man ibland får ta två steg bakåt eller kanske tom börja om på ruta ett när man tränar hund.

Ha en bra vecka!

Inga kommentarer: