måndag 30 november 2015

En träningshelg!

Efter mitt förra inlägg är ni kanske några som undrar vad som händer? Jag tänker förstås inte ge upp söket fast det ibland känns så. Jag är ju faktiskt fullständigt medveten om varför jag mår som jag gör och att det kommer att bli bättre. Under tiden så gör jag så gott jag kan.

Vi tränar på med lydnaden på totohallen. Så skönt att kunna vara inomhus i skydd för regn, blåst och kanske även snö (den kommer väl den också).

Den här helgen har det varit en riktig hundhelg. Walle och jag har kursat för Emelie på Bruksviljans Hundtjänst. En heldagskurs i Kilafors Hundhall. Åtta olika ekipage, men bara fem olika raser där malle och boxer var överrepresenterade. Så var det tre terrriers också fast helt olika raser, en wheaten, en amstaff och en australiensisk. Lika söta alla tre. Men bara en med skägg ;)

Egentligen var jag inte alls så laddad för att åka på kurs. Jag fick ju en behandling i torsdags och den kan tyvärr ge en hel del biverkningar i form av smärta och det fick jag ju såklart.Visst den är ju övergående på några dagar men tyvärr så var det den värsta dagen i lördags. Men envis (eller dumdristig) som man är så åkte jag ju ändå! Hade inte ens en plan i huvudet vad jag ville träna på. Men sånt löser ju sig bara man är på plats.
Jag som verkligen gillar att kursa tyckte faktiskt att dagen var rätt så jobbigt. Man lär sig ju massor genom att titta på de andra ekipagen också. Men tyvärr så kan man inte koncentrera sig så bra när hela jävla kroppen värker, trots intag av smärtis. En hel dag blev alltså för mycket den här lördagen. Men vi lärde ju oss lite i varje fall och hunden var duktig.

Vad tränade vi på då? Positioner, skall, kryp, inkallning med ställande och lite tips om hur man belönar bra och om utebliven belöning. Sen så fick jag lite tips på det här med framåtsändandet också, som vi anammade.
Vi nöter vidare på fria följet och för att få fina positioner i det. Där måste jag också tänka på en del "hjälper" som jag rätt omedvetet ger. Vi ska träna vidare på stegförflyttningar, vändningar och halter.
Skallet då. Vet fan inte om jag ska skratta eller gråta. Hur får man en terrier som inte vill skälla att skälla. Den ni. Där har man nåt att bita i!! Fast jag har en idé och min målbild klar i skallen. Så detta ska vi pyssla med hemma inomhus i vinter.
Krypet, börjar han bli rätt bra på. Men att ligga tajt med armbågarna i ett 4 m kryp det fixar han inte i nuläget. men där tränar vi vidare på "godishand" = blir muskelminne och en hel massa halter.
Snabba ställanden vill man ju ha i inkallning med ställande så det har vi börjat träna på små korta steg som vanligt. Men här har jag nu ett bra verktyg som gillas av hunden så det kommer att gå rätt snabbt att få till.

Så jobbar vi vidare på det som ska bli ett förhoppningsvis snyggt framåtsändande. Fick lite tips där också även om det var ett moment som vi inte tränade denna lördag.

Nu har vi lite att träna på även denna vinter :)

Söndag och 1a advent. Skogen och sök. Skapligt bra mådde jag och skapligt väder var det också. Alldeles lagom temperatur faktiskt. Lagom vind för sökträning också. Denna söndag hade vi medvetet valt en rätt öppen ruta då vi var några som ville köra systemsök. Det är ju riktigt kul det och ger även en bra fysträning för hunden. Rätt bra för mig också då det inte är särskilt ansträngande för föraren.
Måste bara säga att jag har en hund som verkligen passar för det här med söket. Han går aldrig ut i ett tufft tempo som många andra hundar göra. Det här gör ju att han verkligen orkar så bra. Att hålla ett jämnt och stabilt tempo i varje skick gör ju att orken räcker längre. Tror faktiskt att det är rätt unikt. Han är ju en väldigt balanserad hund i praktiskt taget allt vi gör och han passar mig så jäkla bra.
Systemsöket gick ju bara så bra. När man kör sök i system så blir det ju också ett riktigt rejält fyspass för hunden. Så idag blir det bara en stillsam kort promenad för Walle. Ja lite lydnad också för det är ju lydnadsmåndag.

Så bra att vi gick den där sökkursen också. Man fastnar ju rätt lätt i "rutiner" när man tränat sök ett tag. Nä nu ska det varieras mera på sökträningarna. Då blir det ju lite skojigare för både folk och fä.
Efter söket så blev det adventsfika med glögg och pepparkaka. Så mysigt med fika ute i skogen.


I söket har vi ju en del att träna på också. Att inte få belöning hos figgen, påvis med matte släpande bakom i kopplet och återföringarna till stigen. Just med återföringarna har jag en idé om hur jag ska träna, jaktfot måste ju passa bra till det. Så nu har jag läst på om det och kollat en hel del filmer på Youtube. Så där finns en klar målbild och dessutom bra verktyg för att ta oss dit.
Så nog har vi lite att pyssla med framöver. Dessutom ska jag ju hinna med att jobba lite också.

Ha en bra vecka!
Inga kommentarer: