lördag 26 september 2015

Lite tankar om en jaktlabbe!

När man är hemma så mycket som jag är har man tid och ibland ork för att läsa. Ja iaf de dagar den mentala biten av mig orkar. Inte ofta men det händer lite då och då.

I går kom tidningen Hundsport special hem i brevlådan. En hel del intressanta artiklar var det i den. Bl.a en artikel om funktionsbeskrivning av retrieverraser, FB-R.
Intressant att också läsa i artikeln om hur många procent av dessa raser som deltagit på jaktprov. Hela 2%!!! Det visar ju faktiskt att jag iaf har lite rätt i mina tankar. Visst det är säkert en hel del människor som är som jag. Som älskar att träna hund men inte vill tävla! Fast i det hänseendet håller jag ju på att ändra mig lite. Tävla kanske ändå är rätt skoj ;)

Så finns ju också den kategorin valpköpare som kanske inte har en tanke på jaktträning eller jaktprov. Men som efter ett tags hundägande blir nyfiken på den typen av hundsport och kanske blir den som verkligen meriterar sin hund? Det vet man ju faktiskt inte vilka det är som uppfödare.
Så kommer vi till den kategorin valpköpare som är som mig. Som vill köpa en hund för att träna bruks och viltspår med. Som vill köpa just en sorts ras för att utnyttja rasens specifika egenskaper för ett speciellt syfte/hundsport.
Så finns det ju dom som direkt hos uppfödaren drar en vals, klar vi ska träna och tävla jakt. Men aldrig nånsin ens har hunden till nåt annat än sällskap.

Vem man vill sälja valp till är ju upp till varje uppfödare. Jag har också valt och skäms inte alls för att säga nej till nån som jag inte tycker passar som terrierägare eller specifikt till den valp som kanske finns kvar.

Jag har full förståelse för om man i första hand vill sälja till de som tänker delta på jaktprov eller hålla på med den typen av träning. Men med tanke på hur få som verkligen deltar på jaktprov så är det nog en typ av valpköpare som man får leta efter. Kanske tom med ljus och lykta? Hur många som håller på med den träningen det vet man ju tyvärr inte.
Men en sak vet jag den dagen jag får äga en jaktlabbe så ska den få jobba med lite av varje. Bruksets sök och spår, lite räddningsträning, viltspår, lydnad, bus, bad och lek, slappa i soffan, delta på en hel del kurser och privatlektioner hos de bästa tränarna jag vet. Sikta mot stjärnorna i bruksets sök, kanske tävla Nordic Style. Sen så är jag ju också rätt nyfiken på jaktträningen. Ja planerna är många och målen likaså. Nu fattas bara den där rackarns hunden.

Det här var lite tankar efter att ha läst en mycket bra artikel om FB-R i Hundsport Special.

Ha en trevlig Helg!

Inga kommentarer: