tisdag 11 augusti 2015

Måndag

Måndag är för de flesta en trökdag. Första dagen efter semestern, efter ledig helg osv. Så är det sällan för mig när jag jobbar eftersom jag jobbar skift. För tillfället är det inte alls så då jag inte jobbar alls.

Denna måndag blev en bra dag. Städning! Inte mycket, men att känna att man verkligen orkar städa. Om än bara en liten hall. Så känns det helt fantastiskt. Jag ORKADE!!! Så mina vänner ta inget för givet. Unna er en städdag ibland det är ju så kul! Eller lär er att skita i alla måsten och gör det ni tycker är skoj!

Denna måndag blev en bra måndag. Efter att ha städat hallen var jag SOPSLUT. Men jag hade ORKAT! Vilket jag i princip inte gjort sedan maj månad då jag började med min cytostatikabehandling. Yippieee! Tänk vad lite kan betyda mycket och vad man omvärderar saker när livet tar andra vägar.
Som en kompis sa "Va fan det är väl bara att köra på med det man vill göra. man vet ju inte hur det ser ut i möra. Då kan man ju vara dö!" 
Ja det gäller ju oss alla inte bara oss som är "sjuka". Eller riskerar att bli sjuka igen.

Efter en välbehövlig soffvila på nån timme så kände jag mig verkligen inte i form. Jo kanske fysiskt men inte psykiskt. Hur botar man då den. Jo man storgrinar länge och väl. Typ till tårarna tar slut. Sen tränar man hund.
Vette fasen hur jag skulle överlevt utan min hundar i den här situationen? Jo överlevt hade jag säkert gjort. Men hur hade jag mått? Ja inte så pass bra som nu i varje fall!

Tränade brukslydnad med Walle. Nu märks det ta mig sjutton att vi tränat oftare och framför allt bättre än tidigare. Mera målmedvetet. Mera mot de färdiga momenten. De plockas sönder och vi kör väldigt sällan eller aldrig ett helt moment. Möjligtvis kanske var 3e träning. Jo vissa moment nöter jag också på. Men sen jag började träna delar av moment så ser jag ju att de gånger jag kör hela så funkar de så klockrent.
Så det här har blivit mitt nya sätt att träna på. Visst har jag även tidigare kört så här men då har jag tex kört en eller flera "hela" inkallningar på ett träningspass. Nu kör jag bara en tävlingsmässig inkallning på ca var 3e träning.

Här kommer ett exempel på vad vi gör när vi tränar inkallning. Lägger belöningen bakom hunden, ställer upp i startposition, lämnar hunden, går alltid ut olika långt, ställer upp i tävlingsposition  mot hunden, nån kanske tävlingskommenderar, så säger jag V ordet och han tar belöningen och kommer till mig. Belöning får bara tas när ordet kommer. Ingångar tränas separat och ibland även med hjälp av pallen. Så jäkla kul att se att detta ger superresultat.

Ska man kolla av att hunden fixar ett helt program utan belöning?? Kanske, kanske inte.
På den frågan finns väl inte direkt nåt svar. För sin egna skull? Jo det tror jag man verkligen vill.
Men för hundens skull. Nä det vette sjutton. Ska man så ska det nog vara många dagar innan tävlingsstart. Ja iaf med min hund tror jag att det är bäst. Fast jag har ju liten eller ingen tävlingserfarenhet alls. Men det ska vi ändra på!

Nästa träning ska jag överträna framförgåendet. Ska bli spännande att se om han fixar det. För överträning har jag verkligen inte tänkt på tidigare heller.

Måndagens träning var till STOR belåtenhet. Hunden var på toppenhumör och jag likaså. Fasen vad vi hade skoj!
I love my dog!
1 kommentar:

Camilla från Skåneland sa...

Jag har inte varit inne på en tid, men förstod i våras att något inte stod rätt till. Kämpa och njut av alla stunder du kan! Vi håller tummar och tassar här nere i Skåneland. Kramar i massor.