lördag 2 maj 2015

Sök och lite annat

Sökträningen förra helgen gick ju bara så super. En riktigt svår ruta med bergig terräng på den ena sidan. En bit ut på den sidan sluttade det brant utför. En riktigt svår ruta i ta mig sjutton elitklass. På andra sidan flack terräng men väldigt stenigt. Duktiga Walle han fixade söket så galant. Fast vi måste sätta upp luggen i en tofs efter första skicket då han var märkbart påverkad av att den hängde ner över ögonen. Han är verkligen duktig i söket nu min bästis!

Walle från ett tidigare träningstillfälle


Trots det så funderar jag verkligen på att skola om honom till lydnadshund då vissa moment i brukset inte riktigt funkar. Hrmm vi får väl se vad som händer framöver.

Denna helg kör vi sök både fredag och söndag. Igår blir det premiär för Sigge och på söndag kör jag nog Hilding. Ska bli så spännande att köra sök med småkillarna.

Fast helst hade jag ju velat ha en jaktlabbe. Fast som mitt liv ser ut just nu så får jag nog ändå lov att vänta!

Förresten så har det varit en man här och tittat på Hilding. Nu hoppas vi på ett positivt svar från honom. :)

Vi har sambeställt Camonät i sökgruppen. I torsdags kom dom. Det var som lilla julafton kan man säga! Så kul att figga under nät. Man syns inte alls för hunden men man ser allt som händer där utanför nätet. Riktigt spännande.

Till Sigges premiärsök med sökgänget då. Det gick faktiskt över förväntan.Visst han har ju testat några enkla sökövningar tidigare också fast då med kända människor. Idag dags att testa kunskaperna med okänt fôlk!
Ja vi började iaf med att bädda ut en figge som var utrustad med kampleksak och ost på tub. Tanken var ju också att testa fram rätt belöning vilket ju är A och O i all hundträning. För att motivera hunden till att jobba så krävs ju att man har just rätt belöning. Den kan ju dessutom var lite olika beroende på vad man tränar och vem som ska belöna. Jag trodde nog och hoppades på att kamplek skulle vara populärt hos Sigge.
Ja bäddade ut figgen då. Tillbaka till stigen. Skickade hunden som gick som ett skott direkt ut till figgen. Där han lätt som en plätt drog igång en kamplek. Figgen kampade en bra stund och bytte sedan leksaken mot godisbelöning. Nästa figge samma sak. Gick ju super det med.

Sigge kampar med figgen!

Dags att öka på svårighetsgraden lite då.

Figgen bäddades ut i förväg under nät = osynlig för hunden. Går ut mot figgen för att få Sigge att känna vittring av den. Läsa hunden. Lättlästa är de ju våra wheatens. Ser att han har fin vittring i nosen. Svansen viftar som bara den. Tillbaka till stigen, skickar hunden. Rakt och fint ut till figgen, som i det läget har huvudet utanför nätet för att den ovana sökhunden inte ska tycka att det är läskigt (vilket jag iofs inte tror att han skulle tycka, men dumt att chansa). Han använder nosen så fint i det här skicket. Hittar figgen som han kampar fint med.
Avslutar på samma sätt med samma figge. Gick finfint det med. så stolt över min egna uppfödning. Mawerick Stars Sigfrid - Sigge är en riktigt duktig arbetsmyra han. Önskar att jag hittade en matte eller husse till honom som vill jobba i brukset.

Duktiga Sigge har hittat figge!
Ytterligare en härlig sökdag med Bästa Gänget att lägga i minnesbanken.
Nu kommer lite bilder på våra träningskompisar!


Idag blir det spår med Walle och i morgon dags för sök igen!

Hej då!

Inga kommentarer: