tisdag 19 maj 2015

Hundar att jobba med!

Ja just ja, jag skulle ju blogga på söndagar hädanefter. Fast jag har verkligen inte haft tid förrän idag.
Det händer en hel del i mitt liv just nu. Med hundarna och med andra saker också. Både bra saker och mindre bra saker.

Walle har varit på massage hos bästa Annso. Så himla bra var det. Han var lite stel på ett par ställen. Han verkade i varje fall tycka att det var superskönt. Men blev helt slut efteråt. Sov hela eftermiddagen, kvällen och på natten tror jag inte att han bytte plats en enda gång. Har du möjlighet så boka massage för din hund eller varför inte till dig själv.

Har tränat lydnad med Walle. Körde på med det jag lärde mig hos Emelie. Bra metoder som passar perfekt till min terrierkille. Det går i varje fall framåt numera. Jag gillade verkligen hennes träningsmetoder och upplägget på kursen också. Så nu kör vi på ett tag så här.
Ett moment som Walle verkligen gått framåt i är krypet. Det börjar verkligen se riktigt bra ut. Han kan åtminstone krypa 2 meter på gräsmattan hemma. Snyggt kryp med armbågarna i marken. Duktig kille! Dags att tänka framåt och börja lägga in lite svängar kanske?

Ja så har vi söktränat. Sigge fick följa med eftersom Walle har haft en tillfällig hälta på vä fram. Haltade i samband med att dottern tog honom med på en ordentlig joggingrunda. Strax efter springturen gick det över men jag vågade verkligen inte chansa utan han fick vila denna söndag. Sök är ju en rätt så tuff hundsport. Alla skogar består ju som bekant inte av "salsgolv". Även om vi häromkring har mycket fina skogar. Man måste ju dessutom höja ribban lite och träna i lite svårare förhållanden.
Ja den skogen vi tränade i denna söndag är ju riktigt bra.

Sigge har ju varit med på sök nån gång tidigare och han är ju så duktig på att använda sin nos både i spår och i söket.
Började i varje fall med att bädda ut figge nr 1. Tänker numera tävling i mitt söktränande. Raka skick, 50 m ut. Ja ni vet allt det där...
Inga problem med första figgen. Full fart ut. Använde nosen på ett väldigt bra sätt då han närmade sig figgen. Fram och kampade superbra med figgen.
Figge nr 2 fick bli en vittringsövning. Figge under nät och vi promenerade ut tills jag tydligt såg att han hade figgen i nosen. Han är rätt rolig Sigge. för den där övningen mindes han att han gjort förr. För så fort han fick figgen i nosen vill han vända tillbaka till stigen. Så då var det bara för matte att hänga med då. Ut till stigen. skicka hunden och visst sjutton hade han figgen i nosen. klockrent skick och samma med figge nr 3.
Fyran låg ute under nät och jag skulle testa att skicka från stigen utan nån vittringsövning. Alltså det gick ju bara så bra. Rakt ut, jobbade med nosen så jag blev rent av rörd. Så himla glad att jag till slut bestämde mig för att behålla Siggepojken. Sen återstår det att se om han blir lika bra på lydnad som han är i söket och på spår.
Satsningen den närmaste tiden kommer i varje fall att bli på viltspåret. Kanske ett anlagsprov om en månad? Vi får se.

Jag är så glad att jag i min uppfödning tänkt mentalitet och jobb. Visst de ska också ha ett rastypiskt utseende och de har de ju. Båda föräldrarna har ju de utställningsmeriter som behövs för avel. De har dessutom bättre utställningsmeriter än så. De ska vara friska och ha HD status A eller B.
Men valpkullen är avlad först och främst med tanke på att de ska kunna och orka jobba. Utifrån det har jag sedan kollat efter en hane som jobbar, som orkar och vill jobba, som har gjort ett MH som motsvarar det jag vill ha hos en arbetande wheaten. Så Faxe passade väl perfekt för det här! Hittills så verkar det iaf vara lyckat!


Loppan tränar sök i räddningsmiljö

Älskar att leka med allt

Vildsvinsspår

Hittat vildsvinsklöven

I sökskogen

Snart dags för valparna att komma

Pappa Faxe är en fin familjehund

Som älskar jakten

Som gillar att leka

Ja i sandlådan också

Hänger med när det är allvar

Dessutom är han snygg

Faxe nybliven viltspårchampion

Det bästa med den här kombinationen är nog att de tre "musketörerna" gillar att jobba, gillar att slappa, är så coola och dessutom riktigt snygga. Kan man vara annat än nöjd!
Att två av dessa tre blivit kvar här hemma ser jag inte alls som nån nackdel utan som en stor fördel. Jag har ju haft möjligheten att se vilken hund som verkligen passar var. Att Sigge skulle bli kvar här hemma var kanske inte meningen från början. Han skulle ju bli jakthund hos Faxes familj men av olika anledningar blev det inte så. Men med de jaktegenskaper han har så känns det som att de är bra till att utnyttja i söket också. Så nöjd med mitt egna val.

Att välja rätt valpköpare är väl inte helt lätt. Bara för att ett par valpar blir kvar hos uppfödaren längre än beräknat innebär det inte (ja iaf för mig) att man har panik att sälja till första bästa som dyker upp.
Hilding är numera såld till till en familj som passar så bra för honom. Han kommer att bo kvar här ett tag till. Så att familjen han ska flytta till är lediga och kan ge honom bästa förutsättningarna när han flyttar. Känns som GULD för mig!

Kanske nästa inlägg kommer på "rätt"dag, alltså på söndag? Vi får väl se.

Tjing!