tisdag 21 april 2015

Nosarbete

Ett tag sen jag skrev igen då. Vi har jobbat lite med "näsorna". Walle i söket och småkillarna med div nosövningar.
Ja Walle har fått jobba lite lydnad också. Går rätt bra med lydnadsbiten men vette sjutton om jag ändå inte ska "satsa" på Lkl i stället för brukset. Hrrm tål att tänka på! Visst han är en utmärkt spår- och sökhund. Ah vi får se. Jag är ju ingen tävlingsmänniska heller.
Så himla skoj att träna hund men inte att finlira i alla jäkla moment som verkar var det som krävs för att nå lite längre. Jag kör på med att träna jag!

Senaste sökträningen så tränad jag iaf Walle i lite bättre skogslydnad. Fick som vanligt superbra tips av mina underbara träningskompisar! Varför skogslydnad då? Jo det är ju också en del av söket. Walle kan ju hitta vittring på ett superbra sätt, är en fena på att markera och på påvisen. Det som fungerar lite sämre är ju skogslydnaden. Så detta träningspass fick det bli det vi la fokus på. Sen så har han inte varit riktigt på alerten sen senaste söket. Ont?? Det vette sjutton det?
Hur som helst så är han en duktig sökhund och en bra läromästare.Vi tränar vidare med småkillarnas nosarbete. Lite uppletandeövningar har vi hunnit med. Dom är riktigt duktiga och lättlästa dom små killarna. Fast det är väl en wheaten rent generellt. Lättläst alltså.

De börjar verkligen lära sig att leta efter vittringen. Det är stort när man som ägare och tillika uppfödare ser vilka duktiga nosarbetare man fött upp!

Att jag tänkt rätt som satsat på individer med bra mentalitet och arbetsmotor. Mentaliteten känns för mig extra viktig eftersom en hund idag ska klara av så många fler saker i sin vardag än hunden behövde för säg bara ett tiotal år sedan. Att det idag tyvärr finns uppfödare som inte låter mentalbeskriva eller låta göra BPH på sina avelsdjur det tycker jag är anmärkningsvärt! Visst det är ju inte bara att låta göra dessa tester utan resultatet måste ju också vara det man som uppfödare anser vara viktigt för att hunden ska få gå i avel. Fast vi prioriterar ju lite olika förstås.

Jag är iaf stolt uppfödare till Signe, Sigfrid och Hilding :)

Inga kommentarer: