onsdag 25 februari 2015

Grabbarna grus

Här hemma finns de fortfarande kvar, grabbarna grus. Nu blir de fem månader och de borde "flyttat hemifrån" för länge sen. Jag gör så gott jag kan med att hinna med dom. Vi försöker träna lite då och då. Men som sagt de skulle behöva komma till egna kärleksfulla hem båda två.

Hilding är den coolaste av de två. Sigge är den lite aktivare killen. Jag tror absolut att de båda lämpar sig för så väl skogsarbete som lydnad, rally, utställning om det är det man vill hålla på med. De är dessutom på väg att bli riktigt fina båda två.
De säljs till aktiva hem. Med det menar jag inte att man behöver hålla på med en massa hundträning men att man på sin fritid är en aktiv person/familj. Att man vistas utomhus en hel del. Att man tex joggar, är i skog och mark, gillar att fjällvandra, ta långa promenader. Det här är alltså inga hundar för soffpotatisar även om den är duktiga på att koppla av när vi i familjen också slappar eller ligger sjuka en dag eller två.
Nån som vet nån som letar en lite halvstor valp så hör gärna av er på MEJL så berättar jag mer om dessa fantastiska killar. Är ju sjukt sugen på att behålla en av dem här hemma. Men skulle jag göra det så blir det förbaskat svårt att välja eller kanske man ska säga välja bort.


Sen till nåt helt annat. Har fått en hel del synpunkter från hytt och mytt angående mitt beslut att låta kastrera Walle. Nån skriver så fint att det inte finns några avelshanar kvar snart?? Då ska jag ta den myten och göra om den då!
Börjar med min egen Walle. En snygg och trevlig wheatenhane. Är ställd med finfin kritik och fina resultat. EXC, CK och placeringar i BH klass. Har gjort en kanon MH. Har godkänt inträdesprov till räddning och godkänt resultat i  bruksets appellklass sök. Röntgad med AD u.a och HD B/C som alltså ger resultatet C. Skapligt väluppfostrad träningsmaskin.
Inte använd en enda gång i avel!!! Inte en enda förfrågan. Kanske beror det på HD resultatet? Fast det är ju i rasen tillåtet att använda C höfter om man parar med en hund som har med A höfter och det görs ju också! Själv har jag ingen tik med A höfter så därför har jag inte själv använt honom. Ja en fin avelshane i mina ögon. Men inte använd en endaste gång!! Inte ens en förfrågan.

Han har inte blivit kastrerad för att han på nåt sätt är en problemhund för då skulle jag väl gjort det tidigare. Han fyller ju 7 år snart. Nä jag har låtit kastrera honom för att han har med åren fått det rätt jobbigt med löptikar. Så det är för hans skulle jag låtit göra det här. Löptikar vimlar det ju av i grannskapet så han har haft det stressigt näst intill varenda dag. Om det vore bara för Loppans löp så vore det ju rätt enkelt för hon löper ju bara var 10:e månad.

Men varför sånt RAMASKRI för att man kastrerar sina hundar??
Jag hävdar att det finns en hel del potenta riktigt fina avelshanar. Det gäller bara att upptäcka dem! I rasen används ju samma hanar gång på gång på gång. Tittar man sig omkring efter några andra än de som visas av duktiga handlers på utställning? Mitt svar på den frågan måste tyvärr bli ett nej! Uppmuntrar man valpköpare till att ställa ut en hanvalp som man själv tror skulle bli en riktigt fin vuxen hund? Jo det kanske man gör. Men man kanske måste stötta dem efter vägen?
Själv hade jag inte alls tänkt mig att ställa min Kung. Men hans uppfödare uppmuntrade mig att anmäla honom vid ett års ålder till en utställning i Högbo. Hon visade honom förstås. Det gick bra och gav mersmak. Han kan idag titulera sig SEUCH. Snygg med en fantastisk mentalitet och ett hundspråk som man sällan skådar. Använd i avel endast TVÅ gånger!

Kan nog med all säkerhet påstå att visa sin hund på utställning kanske man bara gör en gång?? Vet ni varför? Jo runt omkring ringen är det inte alls trevligt på nåt sätt. Man tycker en hel del om andra. Man pratar inte med nån annan än de som tillhör den "krets" som man själv tillhör. Så många fina hundar men ta mig sjutton inte en endaste bra ambassadör för rasen. Jo kanske nån enstaka. Det här gör mig så förbannad!! Jag har själv ställt några av mina hundar och upplevt detta.
Nä ta och tänk till nu. Släpp in de som är nya, hjälp dem på traven, ge lite tips, uppmuntra dem att anmäla igen. Bjud på ett leende, en komplimang, eller bara ett hej och fråga lite om deras fina kompis. Om vi alla hjälps åt att ändra attityden i och runt omkring utställningsringen så ska vi nog se att det dyker upp en och annan ny och fin avelshane!


Ha en bra onsdag!

Inga kommentarer: