fredag 30 januari 2015

Livet går vidare

En vecka. En vecka som känns som flera månader. Tänk vad konstigt det kan bli. Livet går vidare. Trots allt. Saknaden är ENORM.

Men mitt i all sorg så dyker de upp. IDIOTERNA och de NYFIKNA!!!
De som tror sig veta och kunna allt om rasen, de som inte tror på mitt ord, de som styr och ställer och tror sig veta allt om alla sjukdomar. Hmm, kanske har de haft hundar med EP de med?
De som tror att man ska söka en specialist för att förmodligen få samma svar och samma diagnos som hos min veterinär. Vad skulle en specialist kunna gjort?
Vi vet (och det räcker) att vår hund hade epilepsi av en sort som kallas primär. Eftersom vi inte kunnat finna nån annan orsak till hennes kramper. Ja inte med de undersökningar vi låtit göra!
Här kan ni läsa hur man ställer diagnosen.
Att jag dessutom som sjuksköterska är van att beskriva tillstånd och rapportera dessa till läkare gjorde det hela så mycket lättare för vår veterinär. Tex att anfallen var av en sort som heter grand mal, hur de startade, hur länge de varade (tidsbegrepp är inte lätt men jag är van det från mitt jobb och det är en stor hjälp när nån blir sjuk) och att hunden blev postiktal ( ett tillstånd som uppträder efter ett ep anfall med tex förvirring). De flesta hundar får dessutom sina första anfall mellan 1 och 5 års ålder och epilepsi är en sjukdom som är mera utbredd bland de renrasiga hundarna enligt de senaste rapporterna. Om primär ep är ärftlig vet man inte riktigt men det tyder på det eftersom det hos drabbade raser förekommer i vissa linjer mer än i andra!

Vi valde av etiska skäl att inte gå vidare. Medicinen hjälpte inte på det sätt som den förväntades göra, biverkningarna blev för svåra. Därför tog vi det svåra beslutet som vi gjorde.
Ja kommer att skicka in papper med diagnoskod till avelsrådet. Det anmärkningsvärda i hela den kråksången är att man i ett avelsråd inte vet vad diagnoskoder är!!!
Ja men de lär kanske de med!

Ja som hundägare/uppfödare har ingen som helst skyldighet att lämna ut min hunds journal till någon annan än mitt försäkringsbolag. Jag hade gärna delat med mig till andra också men väljer efter olika omständigheter att inte göra det. Förresten så väntar jag fortfarande själv på några papper som har med det hela att göra. Men de syns inte till..... Förvånande?? Näpp!

Att hitta lust för att träna hund ja det är svårt i nuläget. Skulle behöva nån som drog iväg med mig!
Men idag så ska jag iaf försöka ta mig iväg med Walle och Sigge en sväng. Hilding ska få vara hos bästa hundvakten, Moster G! Då kommer i varje fall han att vara trött ikväll!
Sen så söker dom ju fortfarande nya egna hem!
Dom kommer inte att säljas till nån som ska jaga då de inte har de kvaliteterna.
Hilding skulle bli en fantastisk lydnads, rally eller agilityhund. Ja med rätt träning alltså.
Sigge lämpar sig nog riktigt bra för brukset då han har en fantastisk nos och han vet hur man använder den.
Båda passar givetvis som rena sällskapshundar också. Men kommer isf att säljas till familjer med en aktiv fritid.

PS När ni kommenterar så kommer jag att granska kommentarerna innan de publiceras.

Trevlig helg!Inga kommentarer: