tisdag 14 oktober 2014

Tiden går

Ojojoj vad tiden går. Veckorna rinner iväg. Valparna växer och frodas. De ökar i vikt som de ska. De är avmaskade en första gång. Ögonen har öppnat sig och alla tre är uppe på benen. Ja inte går de några längre sträckor. Men rackarns vad de tränar.
En av dom använder sin nos på ett annat sätt än de andra. En sökhund kanske?
Han började att använda den så mycket tidigare än de andra. Så häftigt!
För första gången på länge så önskar jag att huset inte var så fullt med hundar. Då skulle åtminstone en valp få stanna kvar här hemma. Jag har nog en favorit fast ändå inte. Kan säga att favoritskapet varierar från dag till dag ;)
Visst är dom väl enormt söta?

Ett öga har öppnat sig

Känns lite frustrerande att inte hinna med hundträningen som man vill. Men vi försöker så gott som vi kan. I lördags så var det dags för sökträning i varje fall. Älgjakten är igång här nu så M som har kontakter där hade tagit reda på var de jagade denna morgon. Vi for då till den andra änden av JVO. Så vi kunde känna oss trygga. Tänk om jaktområdena kunde ha en hemsida där de uppdaterade dagligen vart de är och jagar! Önskedrömmar kan man väl få ha?

Numera kör jag bara sök med Walle. Satsningen går mot tävling och vi hoppas på att kunna komma till start snart igen. Lite dåligt med söktävlingar så här på senhösten. Kanske borde jag köra en spårtävling ändå? Ähh vi väntar tills det dyker upp en tävling.

Hur gick träningen då?
Det gick riktigt jäkla bra! Walle är en riktigt bra sökhund han. Absolut klar för lägre sök kan man säga! Så stolt över min vetehund är jag.Nästa träning så ska jag köra hittaövningar varvat med lösrulle. Kanske målbildsträning eller vittringsövningar. Vi får se.

Det jag kan se är att hans ork kan ta slut.Tror inte det är koncentrationen utan snarare konditionen. Så det får vi ta tag i. Det behöver ju jag med. Så det bli ju bra det.

Att utbilda en bra sökhund med fina markeringar tar lång tid.Man brukar säga att det tar 1-1,5 år. Med regelbunden träning. Det är så lätt att gå för fort fram. Jag tycker det är superviktigt att köra samma övningar flera träningar efter varandra.
Jag har efter sommarens sökläger en idé om hur jag fortsättningsvis ska utbilda mina hundar i söket.
Skapa målbilder, vittringsövningar, träna markeringar separat till de sitter som en smäck sedan införa dem i söket.
Man ska inte tro att det efter ett par träningar att det är bara att skicka ut sin hund för att söka efter figge. Tyvärr så ser man alldeles för ofta att man gör så. Hur blir det då? Det kan bli så att hunden inte kopplar på sin nos utan bara springer runt i rutan och vi tror att den letar vind och vittring. Men ack så vi bedrar oss många gånger.
Som sagt var att utbilda en sökhund tar massor av tid. Men vad gör det när det är det roligaste som finns.
I morgon är det dags igen!

1 kommentar:

Camilla sa...

Gud vad goa de ser ut!!!! Det känns som om igår då Loppan och Alicia och killarna Affe, Akilles och Asterix var lika små. Var tog tiden vägen? Njut, njut, njut!
Kramar i massor från Skåneland.