tisdag 5 augusti 2014

Viltspårat

Igår kväll drog husse och jag till skogs för att lägga viltspår åt Loppan och Kung G. Som en liten bisak tog jag med mig Walle och hade en lite plan för honom med. Fast i ärlighetens namn så kan vi ju säga att det visste husse inte om precis ;)

Ja vi lade 2 spår som sagt var. Loppans spår var ca 500 m och på den sidan av skogen var det VÄLDIGT TORRT. Det riktigt frasade under skorna. Skulle bli intressant att se hur hon skulle spåra nästa dag. Liggetiden blev ca 10 timmar.
Gandalfs spår var hälften så långt. Anledningen till det är ju att han ibland får ont i det benet han skadade förra våren om han anstränger sig för mycket. Så jag vill verkligen inte chansa. Samma liggetid men en helt annan terräng. Torrt javisst. Men på den här sidan skogen så var det ljung så hög så den nådde mig upp till knäna ungefär.
Så var spåren lagda.

Vi for vidare till ett annat ställe lite närmare hemåt, för nu skulle vi ju göra en uppletanderuta till Walle. Länge sen vi gjorde det så det skulle bli skoj att se om den lilla arbetsnarkomanen skulle komma ihåg hur och vad han skulle göra. Vi snitslade och vallade en ruta. Husse fick lägga ut 3 föremål medans jag förberedde hunden.
Tävlingsrutin här också då :) Fasen vad jag lär mig!
Husse han är snäll han som hänger med på mina upptåg utan att protestera.
Hur gick det då?
Jo då han jobbade på bra. Men vette sjutton om han verkligen kom ihåg vad det handlade om. Han var nog i söket han, lillgubben.
Han hittade visserligen sina föremål men det tog lite längre tid än vanligt.
Fast jag är verkligen supernöjd med hans jobb. Han är verkligen en stjärna den killen.

Hem, duscha, sova och upp i ottan för att gå spåren då!
06:30 iväg till skogen. Är man tokig eller tokig? Ja ibland funderar man ju vad man håller på med.
Fast mina hundar älskar ju att jobba och jag ser ju hur glada de blir och då är det ju inte svårt att dra med dem ut på jobb i ottan. I LOVE MY DOGS!!!

G, Kungen fick börja. Ja han är ju Kung i spårskogen också. inga problem överhuvudtaget med hans spår. Visst han har ju fortfarande 10 år gammal ett jäkla spårtempo. Fast lite lugnare är det än när han var ung för då hade jag fullt sjå att hinna med honom. Idag hinner jag med finfint trots att jag också har några år till på nacken. Han spårar verkligen på wheatenvis med lite hög nos. Går mycket i "vinden" och ner i marken bara ibland liksom för att checka av lite noggrannare. Han är så duktig min Kung!!

Kungen

Så Loppan då! Ja den damen hon kan då hon.
Startade så fint. Men i första vinkeln fick hon problem. Snurrade och surrade. Hittade verkligen inte. Men jag kan säga att det verkligen är torrt och precis där så var det vismossa så torr så det nästan rykte av den. Vi backade lite då. Tillbaka där jag verkligen visste att spåret gick. Se där fick hon fint upptag igen. sen gick det bättre. Fast vette sjutton om hon gick i spåret överallt. Bitvis gick det riktigt bra och hon hittade förstås klöven. Det jag såg att när hon blev trött så spårade hon mera noga. Så här är det nästan alltid med henne. Hon har mycket brådska i spåret precis som sin Fader Konungen. Så nästa gång ska hon få gå ett förspår innan det rätta spåret och spåren ska snitslas hela vägen. Jag snitslar ju aldrig mina spår. För jag har en förmåga att styra mina hundar då och det vill jag verkligen inte göra.
Fast i ärlighetens namn så är den här damen mera en sökhund än en spårhund.

En trött men nöjd Loppan

Jag är nöjd och hundarna likaså.
I morgon dags för sökträning. Hoppas den går lika bra!
Så ska vi ju förstås slipa lite på lydnaden!

Så filar jag lite på mina tankar om nästa hund. Bra sugen är jag ju på att ha en till wheaten här hemma. En egenuppfödd. Där jag själv tänkt linjer osv. Då mest utifrån arbete, arbetsmoral och mentalitet.
Visst den ska vara rastypisk i sitt utseende också. Men den behöver inte vara nån utställningsstjärna. I ärlighetens namn är jag rätt trött på de som avlar på rena utställningshundar och aldrig nånsin tänker jobb eller mentalitet. Ursprunget försvinner liksom då.
Skulle vara så skoj nu när jag verkligen tänker lite annat vad det gäller tävling. Att köra upp en wheaten till tävling i bruks med målet att detta ska bli en stjärna vore så spännande!

Fast jag har ju bestämt mig för en jaktlabbe.
Sen så kan jag också känna lite haha till de som verkligen bara vill sälja sina jaktlabbar till de som tänker gå jaktprov eller jaga. Hur många av dessa hundar får egentligen göra det eller jobba överhuvudtaget??
Köper jag en från nån av de uppfödare som vill sälja till en som "bara" tänker köra bruks så tror jag de kan känna sig nöjda för den hunden kommer att få jobba. Min satsning kommer dessutom att bli TÄVLING på högsta nivå! Så det så.
Spännande ska det bli när den dagen kommer. Fast det kanske dröjer innan jag hittar det jag söker!


Inga kommentarer: