tisdag 22 juli 2014

Popuper och ljud

Popuper och ljud i inlärning av söket? Jag vet att många använder sig av popuper och ljud  när de lär in sök hos sin hund. Bra eller dåligt? Ja det kan nog var både och antar jag. Beroende på vilken typ av hund du har.

Jo då jag har också testat popup fast inte under grundinlärningen. Utan som en slags hjälp att gå rakt ut i söket. Bara på första figgen då jag håller på att lära om mina hundar från räddningssök till tävlingssök. Men absolut inget jag rekommenderar då det är så lätt att det blir fel!

I söket ska ju hunden använda nosen!
Jag har ju lärt in söket på mina hundar med hjälp av invindning och det är en riktigt bra metod. Fast i helgen ställdes ju det lite på kant det också :)
Min nästa hund ska få en helt annan sökutbildning och med den hunden ska jag ju dessutom sikta på tävling från första dag. Mer om den träningen kommer i nåt inlägg framöver.

Men nu till popuper och ljud.
Jag hade verkligen inte trott att det kunde bli så uppenbart så att i stort sett vem som helst som tränat lite sök och som tittar på och lär sig hur olika hundar jobbar i söket kunde se vad som kan hända. Kollar man på de andra ekipagen så lär man sig ju massor och kan hjälpa varandra på ett bra sätt under träningspassen. Vilket väl är själva grejen med träningskompisar. Att man ska ha kul är ju också en del av det förstås.

En hund som var med på lägret hade väl inte snabbaste farten ut på sökslagen. Visserligen rätt ny inom området och med en matte som småpratar för mycket med hunden under träningen precis som jag. Det kan ju också göra en del hundar rätt osäkra på vad de får göra och inte!?
Den ställde upp fint mot sökrutan. Såg väldigt laddad ut, drog ut med en halvhyfsad fart. Men efter 4-5 m hände nåt. STOP!!! Den stannade helt enkelt! Vi alla såg nog ut som frågetecken. Men jag tror att vi hade samma tanke i skallen. Den tittar efter nåt och när den inte ser nåt så lyssnar den efter nåt. Då förstod vi att den hunden hade fått popuper och ljud.
Så uppenbart att den var så otroligt hjälpberoende. Den hade alltså inte satt ihop det hela, att nosen också måste vara på.
Hmm, mycket intressant att se! Nu är det ju inte så att alla hundar som lärs in på den här metoden blir så här. Men vilken hund som blir det vet man ju inte. Jag skulle aldrig nånsin ens tänka tanken att använda den här inlärningsmetoden.
Medan andra tycker att det är den bästa. Ja funkar det så, varför inte. Men som sagt var det vet man ju inte i förväg. Sen så är det ju rätt stora hjälper som ska jobbas bort!
Så otroligt intressant och lärorikt.

Vad gör vi annars då!
Eftersom jag nu anmält Walle och mig till tävling (om nån missat det) så läre vi ju träna lite också. På lydnaden med. Så vi tog med oss husse till klubben för ett träningspass. Husse fick agera tävlingsledare och mottagare på budföringen, den ni!
Med oss hade vi också Loppan! Den lilla arbetsmyran.

Började med Walle Prinsen.
Linförighet! Där är han ju riktigt duktig. Så där gäller det bara att hålla i det så får vi iaf betyg på det momentet.
Inkallning! Bra fart och snygg ingång. Men igår så la han sig ner då jag lämnade honom, hrmm. Tror han var trött efter budföringen. Vi får väl se på nästa träning hur han gör då.
Apportering. Riktigt bra. Där får matte träna "torrkast" ett tag! ;)
Hopp-sitt-hopp. Elegant.
Budföring. Det fullkomligt älskar den här hunden, så det gick skitbra!
Framförgående. Ja inte fan vet jag vad man ska säga. Men det momentet kommer vi med all säkerhet att NOLLA!!
Sammantaget en riktigt bra träning!

Så var det Loppans tur då. Nästan i höglöp så det här skulle bli rätt spännande.Dessutom är hon ju den hund som nästan aldrig tränas på det här sättet. hon aktiveras ju med andra saker hon. Nu har jag ju faktiskt bestämt mig för att dra igång lite mera avancerad träning med henne. Inte mot tävling precis. Men hon ska få köra sök och lite lydnad framöver.
Loppan fick träna lite på ingångar och några steg i fria följet. Gick riktigt bra! Het på godis så belöningsmetod byttes snabbt ut! Leken får bli det som gäller för henne!
Hopp över hinder. Shejping med husse och matte på varsin sida av hindret. Gick riktigt bra det med.
Budföring. Vilken fart! Snabb är hon den bruttan.
Så avslutade vi med lite lattjo på agilitybanan. Det gillade hon skarpt.
Jag tycker att hon gjorde det super som hoppade genom däcket på första försöket! Mitt Älskade lilla Loppspöke!


Inom de närmaste dagarna ska Loppan dessutom åka iväg och träffa en kille. Vi hoppas på en lyckad parning! Om det lyckas så kommer det att bli valpar som gillar att jobba med kropp, knopp och nos. Det är jag helt övertygad om!

Inga kommentarer: