torsdag 31 juli 2014

Ett långt inlägg blev det

Ja jag har ju lovat att skriva lite mera om söklägret. En del finns ju i inlägg lite längre ner här i bloggen men jag ska som sagt var skriva lite till.

Första dagen så körde vi som vi brukade träna annars. E ville väl se lite hur våra hundar jobbade i söket och hur vi som förare jobbade med våra hundar.
Efter det introt så började vi alla om med vår träning ;)
Eller började om och började om. Vi eller E la upp vår träning på ett annat sätt.
Ett helt nytt tänk kan man säga.
Nu ska man ju veta att sök kan läras in på så många sätt och alla har sina fördelar och nackdelar.
Jag har ju lärt in söket med hjälp av vittring och vinden tidigare, vilket i räddningen är ett måste då man inte alls pysslar med "raka skick" utan jobbar uteslutande med vittring.
Jag har ju aldrig tänkt i tävlingsbanorna tidigare. Jag har ju duktiga sökhundar som jobbar fint med sina "näsor". Men vill man jobba tävlingsmässigt så kanske man ska börja i en annan ände!
Nu säger jag inte att det ena eller det andra är rätt eller fel. Jag går kurs för att suga åt mig en godbit här och en godbit där!
På det här lägret fick vi en STOR påse med karameller!
Tänk er bara att man lyckas få mig att åka hem och anmäla till tävling. Det var en STOR bedrift av E och deltagarna på lägret.
Första gången som jag går en kurs med nån av mina hundar som nån verkligen TROR på mig och hunden! Som nån med ärlig röst och kroppspråk säger att jag har en duktig sökhund! Som tror på mig som förare och som jag verkligen känner att det är så. "Bruksmänniskor" (om man nu ska kategorisera) som ärligt och uppriktigt tycker så här! Kunnigt hundfolk som tycker att en wheaten kan, att MIN wheaten KAN. Människor som kommit så långt i sitt hundkunnande att de kan se att en ras som inte hör till bruksraserna också KAN!
Det här gör mig så GLAD!

Hur jobbade vi då?
Målbilder, sök i system (med hjälp av kapade byxben), rutiner, tävlingsrutiner, vittring, ingångar, bakdelskontroll, skogslydnad, belöningar, raka skick, bädda ner, hö eller vä start, alltid samma rutin, markeringar, skall eller rulle.... Sen har jag säkert glömt nåt.
Ja det här är en del av mina egna anteckningar. En del av det som ska bli min personliga sökbibel.

Walle och jag jobbade med målbildsträning, raka skick och vittring. Eller ja han är ju en noshund och vindar mycket. Så den biten behöver vi kanske inte lägga nåt stort krut på. Utan på kursdagarna jobbade vi massor med raka skick.

Sen så ska vi jobba vidare med skogslydnaden och ingångarna.

Markering med rulle är han så säker på så det behöver jag inte lägga så mycket träningstid på. Vi kör med lösrulle ibland och den fasta ibland bara som en liten påminnelse.

Till er som trodde att jag skulle skriva utförligt om träningsmetoderna måste jag säga att det skulle bli en hel roman då och det orkar jag inte. Hoppas ni inte blir allt för besvikna?

En sak vill jag iaf skriva om. En sak som man tyvärr ser så ofta i sökträning. Det är att man börjar alldeles för tidigt med att föra in markeringarna i söket. Mitt tips är att träna dessa separat tills de verkligen sitter som en smäck!
För man in dem för tidigt så är det stor risk att de inte kommer att funka.
Nu har ju jag bara rullehundar så från träning av skallmakörer har jag ingen eller mycket liten erfarenhet så det är ett kapitel jag ska låta vara oskrivet. Men jag fick lära mig massor om det också på lägret.
Innan man funderar på skallmakering så bör man tänka på att hunden ska orka hålla si så där 50 skall efter att ha sprungit ca 3-4 km i kanske 30 gradig värme. Ja iaf om man satsar på elit! Det orkar ingen av mina hundar!

Ska din hund bli rullehund så träna gripande, håll fast och överlämnande. Sen så tränar man vidare med leverans och påvis. Var noga med alla delarna! Som sagt lägg inte in det i sökträningen förrän hunden kan det till 100%. Jag har sett alldeles för många som fått problem med markeringarna, även jag själv med en hund. Då får man kanske backa bandet till noll och det kan ju vara lite drygt!

Nu är jag ju ingen expert men jag lär mig nya saker hela tiden och det känns som att jag har lärt mig en del under mina år som hundägare. Det som är så spännande med hundträning är ju att man hela tiden har olika förutsättningar att jobba med (hundar, dagsform mm). Det är väl det som gör det hela så skoj!
Men en sak är iaf säker. Jag ska köpa en ny hund till våren, en jaktlabbe.

Efter lägret så har vi vilat från söket, ja en hel vecka faktiskt.
Värmen har väl också gjort att lusten att träna hund inte varit på topp precis.
Inser ju att jag ligger en hel del efter med lydnaden och måste försöka få till små korta pass varje dag. Så det får vi jobba på!

I tisdags så var det i varje fall dags för sökträning igen!
Med på träningen var Walle och Yris.
Vi jobbade med målbild, raka skick och rena hittaövningar. Båda hundarna jobbade så jäkla fint.
Walle som alltid stabil i sitt arbete. Underbara arbetsmyra!
Yris då. Hon är också otroligt stabil i sitt jobb. Snabb som ville vessla är hon den lilla damen. Kanske borde hon också få starta i en appell? Vi får väl se!
Med henne ska det nötas markeringar separat ett tag. Sen när de sitter så kör vi in dom i söket igen.

Walle och jag körde även ett sökpass igår.
Målbild, raka skick med markering, lös rulle och på sista skicket den fasta rullen. Gick hur bra som helst. Vi körde vår tävlingsrutin i starten. Påvis med matte släpandes i kopplet. Tävlingsmässiga transporter och ingångar.
Kan bara säga en sak. Den hunden ÄGER!!
Älskade Prins!Idag blir det lite lydnad på klubben med Walle på fm. Vi ligger ju lite efter där...
Men vi hinner nog få till det!

1 kommentar:

Katarina & Cotte sa...

Hej, Bra skrivet om söklägret. Det var intressant att läsa och även jag (som inte tränar sök just nu, bara den vanliga bevakningen)känner suget komma. Tanken är att vår lilla svarta snart ska få följa med till sökgänget på klubben.
Lycka till på tävlingen ... eller om det betyder otur, så önskar jag inte det ;)
Hälsningar Katarina & Cotte