söndag 1 juni 2014

Sök och räddningshund delprov 2

Ledig torsdag och sökträning. Då detta är en röd dag i kalendern så var de flesta lediga och kunde vara med. Nio hundar och 8 hundförare. Jag med 2 hundar då, Walle och Yris. En nygammal ruta där vi varit en gång tidigare. Då hade jag med mig Walle men det var flera år sedan.
A och R var med denna torsdag. Dom har jag inte träffat på superlänge då de flyttat till Småland. Så himla kul att ses och att få träffa er nya vovve. Som för övrigt var en talang i söket.

Först ut av mina hundar var Walle. Tanken var ju att vi skulle köra tävlingsmässigt appellsök. Men eftersom det blev lite missförstånd så blev det inte riktigt så. Men vad gör det om hundra år? Walle skötte sig som vanligt bra. Han är verkligen en duktig sökhund den grabben. Men matte måste lära sig att gå vidare. Nu behöver vi utöka sökträningen med nåt mera. Han blir ju inte ens trött.
Kanske polisspåret (nä inte det i Palme utredningen) vore nåt ändå? Men då får jag nog anlita patrullhunds Maggan för lite instruktioner...
Så till Yris då. Kanske hon är min brukstävlingshund? Ja vem vet? Hon är verkligen en superhund i söket. Fast Walle har ju mera rutin och jobbar så systematiskt i en ruta, fast raka skick njae...
Yris jobbar mera efter regelboken hon (om det nu är bra?). Jo om man har siktet inställt på tävling så är det ju så förstås.
Den fart som hon har i skogen den såg jag inte nån hund som hade denna dag. Hon är en riktigt skogsmulle min Yris. Ni skulle se!
Så nöjd med torsdagens sökträning då mina båda hundar gjorde så himla bra ifrån sig!

Igår så var det dags för RH delprov 2. Det kunde man ju inte missa. 3 stycken från räddningshundsgänget skulle göra sitt prov och jag var nog rätt säker på att 2 av dem skulle klara provet. Regn och blåst. Ett bra område att köra provet på. Ruin och ytsök på samma ställe. Nu är det ju bara synd att det där området bara är ett tillfälligt område annars så hade det ju varit super att få träna på framöver.
Momenten som ingår i delprov 2 är:

LådanKoppelsök


Hantering
Mörkersök

Av förklarliga skäl inga bilder ;)

Uppbindning av hundarna (passivitet)Ruinsök
Vilket innebär en stor belastning för hundarna. Under tiden går det dessutom människor och jobbar där uppe. Så skjuts det ett skott under söket där också, alltså ytterligare en belastning.


Javisst ja glömde ju störningshunden under ruinsöket.Ytsök
Provet avslutades med ytsök där det fanns en dold figge, en öppen figge och en höjdfigge.Ja det var det hela. För en oinvigd kan det se så lätt ut men det här är ett svårt prov för hundarna. En STOR miljöbelastning med ruinen där figgarna ligger helt dolda. Att direkt efter det kunna gå ut och köra ytsöket är bara så bra. 
Jag säger grattis till Maria och Micaela som klarade provet så galant! Nu kör ni så kommer det här att gå vägen ända fram.
Själv blev jag helt plötsligt sugen på den där jäkla valpen IGEN..... Fast vad säger familjen då?

Får väl göra så här då ;)

Det är ju sånt här en träningsmänniska som jag ska pyssla med, inte vill jag tävla inte. Jag vill jobba med nåt vettigt jag. Där man kan göra stor samhällsnytta. Det är ju min grej det.  


Inga kommentarer: