söndag 25 maj 2014

Avel

Hoppade över allt vad hundträning heter igår. Behövde återhämtning efter 3 dagars migränanfall. Nu mår jag toppen!

Gårdagen var en MYCKET bra dag annars. Fick några PM på FB som verkligen öppnar upp detta med min avel och min strävan att hitta rätt hundar i den djungeln. Jag vill ju kunna tillföra rasen något. Det vill väl alla som håller på med avelsarbete?? Det hoppas jag i varje fall.

Finaste Loppan med sin älskade röda boll


I mitt fall handlar det mest om att arbetsegenskaper. Utställningshundar finns det redan gott om. Jo visst de ska se ut som rasstandarden beskriver dem också, det ÄR viktigt! Ja, den meriten behövs också i avelsarbetet. Men att ställa sin hund 25, 30, 35... gånger för att få ett championat. Nä det är inget för mig det. Är den då egentligen så fin att den ska få den titeln? Ja om det får man tycka vad man vill!
En wheaten är för mig en arbetande ras och därför känns det viktigt för mig att hitta individer som klarar av att just jobba. Att få använda dessa hundar i mitt avelsarbete. Att känna att det känns rätt. Ja nu känns det som att vi är en god bit på väg. Ja iaf med planeringen.

Kanske finns det bland mina kommande valpar en räddningshund, en brukschampion, en lydnadschampion eller kanske en riktigt bra jakthund?
Vem vet?
Jag tror att förutsättningarna för det hos de kommande valpkullarna kommer att finnas. Det gäller ju sen att hitta den rätta individen i en kull, den som lämpar sig just för det man vill göra med den. Sen att hitta rätt valpköpare som vill göra detta med sina hundar också.
Det känns viktigt för mig att kunna göra SBKs MV när det är dags. Då kanske man kan få en lite fingervisning om vad den lilla valpen har för egenskaper och förutsättningar.
.
Jag vill väcka en nyfikenhet för rasen som en hund som kan allt det här.
För mig så är och förblir en wheaten en arbetsmyra, en hund som är med på det mesta. Som orkar. Som har det där lilla extra.


Inga kommentarer: