torsdag 13 mars 2014

MODOdam, spår och uppletande

Helgen som gick tillbringades i Övik hos Bästa Elin!
Jag och 2 vovvar. Kollat match och sett Bästa Brudarna ta sig hela vägen till SM-final genom att spöa Leksand i 2 matcher. GRATTIS MODODAM! Lycka till i finalen!

Bästa Brudarna!

Ja så till hundträningen då. När man är bortrest och har hundar med så blir det förstås en hel del social träning. Ja de är ju inte van att bo i lägenhet precis. Men det går ju hur bra som helst. Bryr sig inte det minsta om alla ljud som låter i ett hyreshus!
Jag har haft det så mysigt. Fått umgås med E en hel helg! Sett bra hockey och ätit gott! PÅ hemresan blev det ett besök på IKEA när vi ändå passerade!
Tänk där gick det en del pengar också. Ett rullbord, Råskog som ska användas till saxar, kammar och lite mera. Ett riktigt bra köp!
Sen så hoppade det som vanligt ner lite annat i kundvagnen också!

Igår så tog jag tag i lite hundträning! Underbart väder. solsken ca 12 grader varmt. Vem vill träna inomhus då? Inte JAG!!!!
Spårskogen med Yris och Walle. Personspår med några pinnar och en leksak som slutapport.
Walle var först ut. Ca 500 m med 3 apporter och 1 leksak i slutet. Han spårade hur bra som helst. Det man ser hos honom är att han helst spårar med hög nos. Fast det är ju inget problem precis! Han är en duktig spårhund. Men en ännu bättre sökhund. Det såg man verkligen på det uppletande vi gjorde sen!

Walles spår

Inte nån speciell avvikelse från spåret precis.
Ett lättare uppletande. Vallade en korridor, ca 10 m bred och 40 m lång. 2 föremål, vinden i ryggen för att göra det hela lite svårare. Häftigt att se hur den hunden jobbar sig långt ut ca 60 m skulle jag tro. För att sen vända upp så fint för att "hitta" vinden och vittringen. Så jobbar en duktig sökhund. Letar vind och vittring så att man får den på rätt sätt in i nosen, alltså i motvind för då blir det ju så mycket lättare!
Mattes duktiga sökhund!

Full fart på väg in med föremålet.

Avlämnar i fotposition

Så var det Yris tur då. spåret var ca 450 m, 3 apporter och en leksak i slutet. 
Nu kanske ni undrar varför jag lägger apporterna i slutet av spåret. Jo för jag vill att de inte ska lära sig att apporterna kommer i spåret efter en viss sträcka utan det ska spåra nog hela tiden. Nästa gång kanske det bara blir en apport i början och en slutapport. Jag varierar alltså hur jag lägger ut pinnarna. Ska förresten börja köra med naturpinnar för att försvåra det hela ytterligare.
Det här det är iaf mera en spårhund än en sökhund. Bara att konstatera det. Hon spårar som en gudinna hon! Lägre nos och så spårnoga som bara den.

Yris spår

Efter spåret så gjorde jag ett uppletande med henne också. Fast det kan väl erkännas att den hunden inte gjort särskilt många uppletanden i sina dar. Men vi tränar vidare. Hon jobbar sig inte ut på samma sätt som Walle. Letar inte vind och vittring som han gör. Hon är ju faktiskt mycket söktränad men hon verkar inte förstått att det är ett lättare sätt att jobba på. Polletten har nog inte trillat ner?? Hon hittade visserligen ett föremål. Sen tog nog orken slut. 

Avlämnar på IPO vis framför föraren, sen in i fotposition.
Snyggare? Ja det tycker jag!

Behöver jag säga att de här 2 sov som grisar hela kvällen? Zzzzzz :)

Envis och smart, WHEATEN såklart!
2 kommentarer:

Lotta sa...

Jag följer din blogg och tycker det är riktigt kul att läsa om allt ni hittar på. Vad är det för app du använder när du spårar?

Christina sa...

Jag använder Sports Tracker. Den gillar jag. Fungerar både på iPhone, android och Nokia.
Kul med en kommentar.
Hälsa dogsen!