lördag 15 februari 2014

Utveckling

Måste säga att den senaste tiden så har det verkligen varit skoj att träna hund. Vet ni varför?
Jo för att jag själv känner att jag utvecklats massor i min roll som "hundtränare".
Ända sen tidigt i höstas då Yris fick "problem" i söket så har jag känt att jag verkligen utvecklats massor i mitt sätt att träna hund. Att själv hitta lösningar då jag stöter på patrull.

Jag har ju själv ansvaret för att min hund kommer framåt i träningen, såklart!
Jag hittade vad som var problemet då. Jag hittade själv lösningen på det problemet. Jag har med hjälp av fina figgar också kommit förbi de problem vi hade då. Vi har kommit vidare och stött på ny patrull. Eller det är väl inte ett stort problem precis.
Den biten jobbar vi vidare med och tänk jag kom själv på hur vi skulle komma vidare.
Det är så skoj att se hur snabbt och effektiv hon jobbar i själva söket. För en sjujäkla söknos det har hon minsann.

Att lära sig "läsa" hundar, alla möjliga och omöjliga raser är verkligen skoj. I söket tycker jag verkligen att jag har lärt mig massor och kan hitta många olika lösningar på sånt som kan uppstå under vägen. 
Det har jag lärt mig genom att titta på när andra jobbar med sina hundar. Lyssnat på olika hundtränare och instruktörer. Gått kurs för olika instruktörer, läst massor med böcker och blogginlägg. Klurat och funderat. Att sen leva med flera hundar är ju ingen nackdel precis!

Det som ska bli så spännande härnäst blir ju en valpkull. För då kommer man ju med säkerhet att lära sig massor om hundars beteende och språk!

Att gå kurs innebär ju inte bara att man jobbar med sin egna hund utan att man i möjligaste mån tittar på när de andra kursdeltagarna jobbar med sina hundar. För om man gör det så får man verkligen ut så mycket mer av sin kurs. Att gå kurs som "observatör" är nog inte heller så tokigt. Det har jag visserligen aldrig testat men det tror jag att jag ska prova på nån gång framöver.

Ja nu jobbar jag vidare med mina hundar. Borde verkligen ta tag i lydnadsbiten. 
Ska försöka mig på en lydnadskurs med Yris. Riktar in mig på momenten i IPO-R då så får vi se. 
Husse i huset får bygga det som behöv till miljöbanan. 
Här är en länk till vad som ingår i den tävlingsgrenen. IPO-R
Det sorgliga är att det är endast en tävling planerad i år och den är i maj och då är vi inte klara för tävling. Det braiga är att det är den helgen i maj som vi ska på utställning och på samma ort. Så då kan vi ju åka och titta! Tjoho!

Envis och smart, WHEATEN såklart!


Inga kommentarer: