måndag 7 oktober 2013

Måndagmorgon

Ny vecka, nya utmaningar.
Vaknade tidigt. Har förkovrat mig i hunderiets ädla konst. Närmare bestämt söket. Läser böckerna jag har och funderar lite  på träningen i allmänhet och söket i synnerhet. Analyserar!
Kommer fram till en del vettigt och en del saker är fortfarande STORA frågetecken.
Vill dessutom understryka att detta inte är kritik till nån utan mina egna reflektioner utifrån vad jag läst och funderat på!

Några saker som jag läst köper jag rakt av.
Hunden bör lära sig söket i skogen först. Att ha en bra grund att stå på i själva söket efter människor måste väl vara en bra början.
Ska man köra räddning så ska hunden miljötränas massor från att den är valp.
Den bör dessutom inte var för ung när man gör sina prov i räddningen. Närmare 3 måste väl vara det bästa. För då har hunden iaf fått en hel del förhoppningsvis bra erfarenheter och lite rutin i sitt arbete.
Träningarna bör alltid (vissa undantag finns) inledas med miljöträning innan man startar sökövningarna. Så att hunden känner sig säker i miljön innan man startar själva sökträningen. Hunden bör vara så "lydig" så att den kan gå lös under själva miljöträningen. Så att den lär sig ta sig fram på egen hand. Föraren ska givetvis vara ett stöd för hunden i den här träningen.
Om man är noga med miljöträningen lär man sig hitta bra legor och se om det finns en skaderisk för hund och människa.
Om hunden är osäker tvinga den aldrig till saker.
Man bör tidigt träna lyft och hantering.
En räddningshund får ALDRIG vara "olydig" och plötsligt ge sig ut på egna upptåg i sökområdet.
Som förare bör man kunna hantera karta och kompass, ha en vettig sjukvårdsutbildning samt vara relativt vältränad (hehe där brast det rejält då) om man ska köra räddning eller eftersök hos polisen.
Jag kommer säkert på mera saker efter hand..........

Ja efter att ha läst analyserat och funderat massor så har jag kommit fram till en hel del saker att träna vidare på. Jag har ju själv ansvaret för träningen av min hund. Eller hur?
Sen kan man ju behöva en del hjälp med olika träningsmetoder och problemlösningar från nån med mera erfarenhet än vad man har själv?
I en del av mitt egna ansvar så läser jag böcker, letar tips på internet, i bloggar och på andra intressanta sidor om hundträning. Jag går en kurs ibland. Jag vill verkligen lära mig massor om hundar, hundars mentalitet och hundträning.
Tänk att ha massor med olika lösningar i bakfickan på ett och samma problem. Då först är man en duktig hundtränare. Tycker jag!

Till helgen ska jag gå en lydnadskurs med Walle. Det ska bli så skoj att dra igång den träningen igen. Vem vet kanske vi kommer ut på tävlingsbanan nån gång vi med ;)

1 kommentar:

Anonym sa...

Tusan också, att du bor så långt ifrån!! Tänk vad vi hade kunnat träna med våra vete kompisar annars!!!

Marita & Wall-E