söndag 13 oktober 2013

Lydnadskurs

Har ju funderat ett tag på att dra igång med Walles lydnadsträning. Efter att ha börjat sökkurs med Yris så frågade jag om det inte skulle bli nån lydnads/brukslydnadskurs snart. Jo då först en som skulle gå v.a vecka men den passade inte just nu. Sen en heldagskurs och se då var jag ledig. Anmälde till den då.
När lördagen kom så var vädret toppen, kursarna lika så. Då kan det väl bara bli bra?

Walle och jag ut som nr 2. Vi körde i pass om 10- 15 min. Lagom tycker jag, 4 pass blev det denna dag, 2 platsliggningar, 1 budföring och skottträning. Himla bra och få med så mycket!

Började med fotgåendet. Gick riktigt bra. Där måste jag lära mig att öka tempot för annars får jag en hund som snabbt tappar koncentrationen. Dessutom kommer han lite för långt fram om jag går för sakta.
Där jobbade vi på med halter och vänstersvängar.
I fria följet och fotgående är han ju ändå rätt duktig måste man säga. Då gäller det bara att han tränar upp mattes fart då ;) Nä skämt åsido.... Men jag måste säga att han är ju rätt så duktig min Prins!

Så måste jag lära mig att tänka tävlingsmässigt, komma in i vår lilla bubbla. Jag och hunden. Hunden och jag. Tävling? Ja kanske till vår/sommar.Vi får se. Jag är ju tyvärr ingen tävlingsmänniska. Det finns nog inte en tillstymmelse till det inom mig överhuvudtaget. Men jag har ju en rätt duktig hund så jag får väl försöka ta mig i kragen. Jag tycker ju att det är så mycket skojigare att träna hund jag.
Men ska jag tävla så ska jag vara väl förberedd för tänk om man skulle nolla alla moment..... Hugaligen. Som en mardröm vore väl det.

Med fokus på matte!

Det här momentet valde "fröken" ut åt oss. De efterföljande skulle jag välja själv. Ja nästa blev lätt. Framförgåendet såklart. Det har jag försökt lite fram och tillbaka med men inte fått nån ordning på. Idag blev det riktningspinnar med godis på. Bara gå fram och tillbaka. Så när han fick drag mot pinnarna så släpp hunden. Jo då efter ett par promenader så var han på G. Men rackarns vad trött han blev. Tankeverksamheten på topp kanske. Jag som brukar skryta om att den hunden sällan blir trött men "plötsligt händer det".
Vi jobbar vidare på att stärka hans självkänsla!

Början till framförgåendet

Nästa moment blev hopp-sitt-hopp. Hoppet är nåt som Walle verkligen gillar så här hade jag en hund som var laddad. Bäst att se upp så han inte tjuvar då.  Han är riktigt duktig på uthoppet. Sätter sig fint på andra sidan. MEN sen snabbt tillbaka till matte! Så då blev det till att träna på sitta kvar på andra sidan då. 
Jag ser att när jag kommer i en lugnare sinnesstämning så fixar han saker mycket bättre. Så efter en stund så slappnade hunden också av och satt kvar rätt bra där på andra sidan hindret.Så ingen träning på återhoppet på ett tag. Dessutom drar ha väldigt till höger så vi tränar på att komma mera till vä då.Så dags för dagens första platsliggning då. Idag så tränar vi bara kopplets längd så att jag känner mig säker då. Han lägger sig fint och rakt. Ligger kvar och lägger ner hakan i marken. Lite spänd är han allt men fixar iaf ca 2 min bra. Ligger visserligen inte med hakan i marken hela tiden utan Behöver påminnas om det en hel del. Efter den tiden blir han rätt okoncentrerad. Nosar lite osv. Då återgår jag till min hund. Sätter mig på huk i lugn och ro och avslutar sen i samma anda. 
Lugnt och stilla ska det vara vid platsliggning. Nöjd är jag!

Efter det en underbart god lunch! Sen blev vi nog alla lite "tupplur" mätta! Men bara att rycka igång kropp och knopp igen!

Efter lunch så hade jag apporteringen kvar. Jag vet att Walle gillar att apportera och där måste vi jobba med tjuvstarten och med ingången som han är lite försiktig vid!
Fick ett bra tips att göra vid starten. Ta ett kliv bakåt med ena foten så att hunden får en viss strävan bakåt i stället för fokus ut och hämta apporten. Se då funkade det bra. Han tjuvade inte. Sen så får vi slipa på ingångarna mera och det fick vi tips på hur vi ska göra. Men han har fin fart ut, griper säkert, tuggar inte, snabbt in. Så då har vi träningsplanen klar för oss då.

Kasta apporten. Ser ni benet som är bakom det andra.
Det lilla gjorde så att han inte tjuvade i starten.

Full fart ut.
Fint gripande

Så in till matte då

In till sidan och överlämnande
Så dags för dagens andra platsliggning då. Mer avslappnad hund. Ligger med hakan i marken helt lugnt och stilla  mer än 2 minuter. Ligger kvar i nästan 4. Samma avstånd som tidigare. Så återvänder jag sätter mig på huk och kelar en stund med min hund. Då är han helt avslappnad. Lägger sig på rygg och vill bli kliad på magen. Så vill jag ha det när man tränar platsliggningen. Så sjukt nöjd med Walle!

Dagens näst sista moment blev budföring. Där vet jag att han behöver lite mera hjälp med ingången hos mottagaren och att stanna kvar där och vänta på kommando. Så var det också. Men det här är ett moment som han också gillar massor och då har han lite svårt att bärga sig!

Så till skotträningen då. Liten reaktion med svansen lite ner. Men inget som har nåt kvarstående. Så det ska vi träna lite annorlunda på än tidigare.

Ojojoj nu har vi göra hela vintern. Vi ska ju dessutom börja träna in krypet för vi siktar ju på en uppflytt till lägre såklart ;)

Sen så måste jag säga att jag är sjukt nöjd med min hund. Efter ca 1,5 år utan aktiv lydnadsträning kunna prestera så här. Det är det inte många som kan.Så han är bara så BÄST Min Walle!
Kanske kör jag igång nåt med Yris med. Vi får se!


Alltså vilken bra dag. Solsken, välordnat, bra kursare och kursledare. Så det här gör jag gärna om!


1 kommentar:

Anonym sa...

Kul läsning.
Oj, oj va du måste lägga ner tid med all träning. Du har ju som sagt inte bara en hund att aktivera.
// Babbsan.