onsdag 16 oktober 2013

Kastrera eller inte??

Det är veckans fråga det ;)
Eller så här var det. Jag hade tänkt gå på en föreläsning om kastration som anordnades av HÄKK helt nyligen. Men hade tyvärr inte tid. Läste en bra resumé på en blogg som jag följer och har läst massor och frågat många om för- och nackdelar av kastration. De flesta väldigt positiva måste jag säga. Sen finns det ju risker med allt?
Men jag slängde ut en fråga på FB om kastrationens för- och nackdelar. Ojojoj inte visste jag att ämnet var så känsligt.
Tyvärr en del som sätter sig över andra. Ser ner på de som kastrerar sina hundar. Tror att man gör det som nån quickfix eller så. 
Jag tror att beslutet är väl avvägt. Att man malt detta i sina kvarnar rätt så länge innan man kommer till skott!
Har jag dessutom köpt min hund så äger jag väl den och gör precis som jag vill med den saken. Ska den inte gå i avel så varför inte? Det är tyvärr så att det ändå är flera hundar som går i avel som kanske inte alls är lämpade för det.

Hanar med låg könsdrift tex. ska dom gå i avel. Dom som inte ens klarar att para en tik på naturlig väg utan tiken måste insemineras. Ska en sån hund gå i avel?? Nej det tycker inte jag. 
Enligt SKKs regler så får man heller inte göra en insemination om inte hunden parat "på riktigt" tidigare. Men det verkar göras ändå :( 
Ja nu kanske det inte är en hane som behöver kastreras?

Lika är det väl med det omvända. Den hane som har en väldigt stark könsdrift. Är stor och hormonstinn har det jobbigt när tikarna runt omkring är i löp. Ska den hanen gå i avel? Den kanske skulle må bäst av att kastreras?

Ja vad är rätt och vad är fel? Inte vet jag. Men jag vet att det är upp till hundägaren att bestämma och ingen annan. Som  blivande uppfödare så hoppas jag att mina kommande valpköpare vänder sig till mig och delger mig sina planer. Se stöttar jag dem givetvis i deras beslut.
Nog om den saken!

Så till mina egna planer då. Här väntar vi på löp. Som vi hoppas dröjer lite till. Ju senare i höst desto bättre blir det väl. 
Spännande ska det bli iaf!

Hemsidan kommer snart att uppdateras med fotoalbum för respektive hund så  ni kan se lite hur de sett ut genom åren!

Sen så kommer jag att lägga drömmen om en räddningshund i vila ett tag! Lite sorgligt känns det allt men just nu ändå rätt skönt!

Tjingeling!


Inga kommentarer: