lördag 28 september 2013

Problemlösning?

I morse så la jag ut ett inlägg på FB om att vi hade ledig lördag och skulle till skogs, jag och gubben. Fick sen ett trevligt svar från en god vän som ville följa med! Vi bestämde träff i skogen och tog med lite hundar och våra gubbar. Så skoj när hussarna i familjen följer med på hundträning. Packade fikakorg och klöv och drog iväg!

Fika i skogen med underbara vänner

Planen för dagen var sök för Yris och viltspår för Walle. 
Husse la Walles spår, jag la hoffe Ramos spår, Kerstin la 2 korta pudelspår och sen så körde vi lite sökövningar med Yris och Kerstins hoffe Saga. 
Problemlösning stod på min agenda för Yris!

  1. Få till ett större intresse i söket, för figgarna eller man kan väl säga för själva jobbet!
  2. Inte krångla med rullen!
Började med att ta med figgen ut i skogen. Lämna den där och promenera tillbaka med hunden till stigen. Under tiden gömde sig figgen. Väl tillbaka till stigen så skickade jag hunden på ren hittaövning. Snacka om motivationsövning. Attans vilken fart ut till figgen :) Godisbelöning hos figgen i väntan på matte. Sen ta med figgen ut till stigen. Lös hund vid sidan av mig. Samma procedur till andra sidan som var vindsidan så där fick vi ytterligare draghjälp. Så en gång till med figge till andra sidan. Sista och fjärde figgen la vi ut på vindsidan i förväg alltså precis som man gör i söket i vanliga fall. Redan när vi tar med oss figge nr 3 till stigen då med kopplad hund eftersom hon säkert kommer att få nr 4 i nosen rätt så snabbt. Tanken var att hon ska få ett jäkla drag till figge 4 och det kan man säga att hon fick! Figge i nosen och ett jäkla drag i kopplet! Fram till stigen och sen släpper jag hunden. Ojojoj vilken fart! Rackarnas vilken bra övning detta var!
Hoppas det håller i sig med motivationen i morgon också ;)

Avslutade med markeringsövningar på vanligt vis fast jag hade tänkt att göra lite annorlunda idag. Men det får jag testa en annan gång! Hon fixade markeringarna finfint idag. Då gäller det bara att sätta ihop det igen då!
Sen får jag verkligen fundera vidare. Har hon för litet figgeintresse, eller har nåt gått fel efter vägen, har hon och jag en dålig relation???? Listan kan nog göras lång med frågor. Vem har svaret? Inte jag iaf! Vi tränar och funderar vidare!
Men sjukt nöjd med dagens sökträning av Yris är jag i varje fall! Det känns som att vi kanske löser vissa "problem" ganska så lätt! Nu skulle vi bara behöva lite nya figgar att träna på!

Sen så var det Sagas tur och hon har också lite problem i söket och hon tränades idag på samma sätt som Yris och det gick så jäkla bra för henne med! Då figgade bl.a. jag.

Sökträning ur en figges perspektiv

Så dags för det bästa med hela dagen. Fika i skogen! Nä inte det bästa men sjutton vad gott det är med kaffe ute i skogen!
Sen dags för Walle att gå sitt spår. Viltspår med skott i slutet. Han spårar så bra den killen. Skottet i slutet fixade han fint och se tog han upp såret igen och full fart mot klöven.

Walle efter väl genomfört spår

Sammanfattningsvis en bra dag i skogen med duktiga hundar och trevliga vänner.
Det här gör vi om snart eller hur!

Inga kommentarer: