måndag 26 augusti 2013

Kurshelg

Egentligen borde det väl vara så att wheatensök dag 2 borde komma här men bäst att ta helgen med räddningsgänget då den är något så när aktuell i min skalle!
Dags för en hel med övernattning med kursare och några till.
Sova i militärtält med hundarna skulle bli spännande. Säkert inga problem med Yris som verkligen aldrig nånsin har ett problem med varken andra hundar eller att vistas borta. Mattes duktiga hund!
Avresa söderut på lördagsmorgon. Lagom tid och alltså inte i ottan ;)
Väl på plats så blev det resning av tält, sen lite lunch i magen så iväg till sökområdet då!

Tältet

Promenad med ryggsäck på ryggen nån kilometer, hualigen vilken dålig kondis man har. Bäst att råda bot på det snart nog..........

På väg!

Framme då! En STOR stenkross, ja ett enormt område. Med bara en massa stenbumlingar. MYCKET svår och påfrestande miljö för hundarna. 

Sökområde dag 1


Vi började som vanligt att miljövandra. Lös hund så den kan ta vilken väg den vill så att den lär sig ta sig fram på ett bra sätt! Tur man har en liten lätt hund för att vara stor och tung här bli nog en enorm belastning. Ja hunden är ju i varje fall liten och lätt, hahaha ;)
Slå läger binda upp hundar och sen jobba!
Den största delen av dagen går ju verkligen åt till att figga åt andra så det måste man verkligen vara beredd på när man tränar sök. Ja klarar man inte av att ligga figge i skogen eller på de mest obekväma ställen man kan tänka då ska man inte pyssla med sökträning! Det är alltså HELA tiden ett givande och ett tagande! I räddningsgänget har vi så duktiga figgar! Alla drar verkligen sitt strå till stacken!
Själv har jag ju en släng av klaustrofobi och kan inte alltid ligga figge där det är VÄLDIGT trångt men jobbar som fasen med den biten för jag vill verkligen dra mitt strå till stacken i alla lägen jag med!
Den här helgen har vi lagt på mera säkerhetstänk så då var det hjälm på!

Matte och Yris

Vi började med en lite lättare hittaövning. Det fixade hon finfint. Sen så var ju tanken att markeringar skulle läggas på i söket. Alltså ytterligare ett moment i den här svåra miljön. Ut till figgen, hämta rulle, leverera till matte sen ut på påvis. Sen så fick matte och en ny grej att tänka på visa med handtecken att figge är hittad! Ojojoj inte bara......
Efter hittövningen en markeringsövning då. Den fixade hon fint.
Den senaste tiden har hon dock haft lite problem med leverans av rullen in till mig. Skulle bli väldigt spännande att se hur hon fixade detta i den här miljön! Markeringsövningen gick i varje fall bra. Vore sjutton så mycket enklare med skallhund. Men med en hund som knappt skäller annars............
Dags att jobba i söket då och leta figge!

PÅ G

Idag var söknosen verkligen på och hon jobbade så bra! Den här miljön trivs hon i! Tog rullen fint hos figgen men transporten med den tillbaka till mig blev nog lite jobbig i den här miljön eller så är det helt enkelt så att figgen har för gott godis. Ja i det stora hela så gick det ju verkligen superduper bra! Hon slarvade visserligen med rulleleveransen till mig men hon försökte verkligen. Som vanligt superfina påvis.
När vi var klara i sökområdet så blev det lite extra träning på sånt som man behöver så vi körde markeringsövningar och jag la krutet på leverans av rulle till mig. La på bästa belöningsgodiset=skinkost på tub, då hon kom in med rullen och vips så hade vi skitsnygga leveranser då!
Skulle bli spännande att se hur hon fixar det i söket i morgon då.
Vandring tillbaka till tältet och middag i magen för folk och fä. Sen invänta mörkret då!
För se det skulle bli mörkersök också. Kul!

Två figgar i mörkret och bara hittaövningar. Första figgen fixade hon bra! Men med nr 2 blev det en massa strul. Där skulle man över en stenmur och det kan vara väldigt besvärligt i mörker med "hinder". Hon hoppade upp på muren. Travde på den fram och tillbaka............ Det enda som syntes var den lilla gröna lampan hon hade på tjänstetecknet. Vad pysslar hon med???
Det blev vi varse rätt snart! Hon letade en plats att göra nr 2 på........... Suck! Det gjorde hon sen så letade hon figge och hade inga som helst problem att ta sig över muren och hitta figgen bara hon slapp vara bajsnödig! Skithund! Hahaha ;)
Kan säga att hon har ett STORT problem med att göra ifrån sig, både 1an och 2an. Det är rätt jobbigt för sen blir det liksom AKUT och då måste det ske NU och helst NYSS. Då spelar det ingen roll vad hon håller på med. Om det är jobb eller inte. Houston we have a problem! 
Mina andra hundar snabbar sig att göra sina behov innan jobb men den här bruden har inte riktigt förstått det, suck!

God Natt!


Sen lite sömn då. Lite kallt blev det framåt småtimmarna då ingen orkade vara eldvakt!
Yris sov stilla och lugnt hela natten. Hopkurad som en lite boll bredvid mig! Det här fixar hon alltid så bra!

God Morgon!


Uppe med tuppen dag 2. Frukost i magen, packa rygga och sen iväg till dagens sökområde ett nerlagt STORT sågverk! Promenad 1 timme med packning, svettigt! Så framme då. 
WOW vilket område! Inga bilder från den här dagen då alla platser som vi tränar på inte är "offentliga".
Miljövandring med jyckarna. Tre utlagda figgar. Sen på´t bara!

Markeringar i söket den här dagen. För mig känns det viktigaste den här dagen att hon fixar rullen in till mig. Jag vet ju att hon är en rätt duktig sökhund :) Men att vi just nu har ett problem med markeringarna. Skulle det bli nån förbättring efter träningen igår och min strategi att belöna när hon lämnar rulle till mig? 
Så lite att tänka på för matte då! Markera för funnen figge, lägga upp en strategi så att hela området blir avsökt och läsa hund förstås! Mycke nu!

Hunden jobbade så himla bra i söket! Lite strul med första figgen och rulleleverans då figgen hade en LÄSKIG BLÅ HJÄLM på! Men med stöttning så fixade hon de så fint!
De övriga figgarna hittade hon fint och där fick jag så fina leveranser av rulle så hade vi löst det problemet då! Skönt. Så jäkla nöjd denna dag. Ja hittills i varje fall!
Men nu har jag en trött hund och det är ju mörkesöket kvar. Sök inne i kolsvart lokal med en del nivåskillnader. Det vet jag inte riktigt om hon skulle fixa i nuläget?

Sopslut och skitig hund!

Ja för det första så kissade hon inte före mörkersöket......... Trots rastning! Suck. 
Hon jobbade fint men att nåt inte stämde det vet jag ju. Hon hade nåt annat för sig. Nosade runt alldeles för mycket........ Sen så slog hon på nosen, drog till figgen men hade hon rullen med? Nä det såg inte ut så! Så jag lät henne jobba vidare. Vilket gjorde att hon drog till figgen en gång till, började gnälla och bete sig allmänt knasigt. Sen så hände det som inte får hända. Hon PINKADE inne i sökområdet!!!! Förbannat. Houston we have a problem, Igeeen!
Sen så tog hon rullen, kom till mig med den, lämnade den finfint. Stack på påvis! Därifrån blev allt iaf rätt!
Efter den "bravaden" så var både hund och matte sopslut. 

Sen så var bara resten kvar då! Vandring tillbaka! Tältnertagning! Packning av bilar! Hemresa på ett par timmar. Badning och genomgång av hund. Sen hopp i säng!

Med "lite" att tänka på;
  • Säkerhet
  • Markera funnen figge
  • Rulle
  • Kiss och bajs
  • Läsa hund
  • En strategi för själva söket
  • Och säkert en hel del annat också............


Så idag ska jag till Plejset i Gävle för åb med Kungen!
Håll en tumme att alla delar ligger på rätt plats!

Inga kommentarer: