onsdag 24 juli 2013

Tisdagsträning

Sov som ett arsel efter natt, skulle dessutom ut en natt till. Då passar det ju bra med lite hundträning. Det fyller liksom på energin. Ja iaf om träningen går bra.
Som ni vet så har ju Yris fått vila från sökträning och ska så göra några dagar till. Vi försöker hitta tillbaka till hennes rätta jag. Vi har spårat en del och det är verkligen hennes grej. Personspår då eftersom viltet ligger henne lite för varmt om hjärtat så skippar vi det helt. Man ser verkligen att hon hittat tillbaka till sin fina arbetsglädje, lillsnuppan.
Vi har testat på lite moment på vår finfina miljöbana. Det som funkar sämst är väl stegen. Men vi skyndar långsamt för vi hinner....

Den här underbara sommarkvällen startade på miljöbanan. Tunnel med släp den liksom gillar hon bäst, ja iaf just nu! Rörlig tunnbro funkar super den med.

Så började vi med själva fjärren. Hunden ska sändas till 3 bord som befinner si på ca 40m från mig och sen 40m från varandra. Ordningen som hunden ska sändas till borden lottas.
Eftersom klickerträning och shejping ligger mig varmt om hjärtat så börjar vi så. Väntar på frivilligt beteende, klickar och belönar. Ställer mig nära bordet, hunden i fotposition (opps det kunde hon visst). Väntar. Snabbt frivilligt hopp upp på bordet. Klick och belöning. Belönade ner henne några gånger för till en början var det ju själva upphoppandet jag ville ha. Nä det funkade fint gick vi vidar. duktiga jag, tänker baklängeskedja :)))). Sen hopp upp, stanna kvar, klick och belöning. Snabb inlärning där. Utökade avståndet till bordet, "sände" från hö, vä och rakt framifrån.
Alltså hon kan min kicka. I momentet ingår även sändade till kon. Det tränar vi separat hemma. Sen så ska vi ju på med lite kommando också. Så får vi se om vi ska lära in hö, vä och framåt?

Sen så märkte jag att den lilla damen går igång nåt alldeles förskräckligt på tunneln med släp. När vi satt och vilade en stund och nån anna höll på med tunneln då började den lilla damen PIPA, morr. In i bilen då för nån piplisa vill jag inte ha! Det räcker med det förväntanspip Kungen har!
Måste säga att jag verkligen vill ha en valp fter henne och kungen. Den kan nog bli snabb i tanken som en malle, spännande ;) Dessutom är de verkligen språksäkra båda 2. Underbart!

Efter sen vi kört på vår fina bana så drog vi till skogs! Spår ca 200m, direktspår med 2 pinnar och en köttbulleburk i slutet. Spåret gick i VÄLDIGT svår terräng. I huvudsak berghäll med lite torr mossa här och där, så kanske lite blåbärsris mellan berghällerna. Spåret passerade en riktig viltlega, uppsparkad av älg eller rådjur. STOR utmaning för Sessan!
På med spårselen och hunden blir liksom säkerheten själv, borta är allt flamsande och koncetrationen ligger verkligen på max. Tar spårstarten så bra, spårar gudomligt, plockar pinnarna, struntar i viltlegan, blir så glatt överaskad av köttbullarna i spårslutet. Det tror jag höjer motivationen rejält.
Alltså det här blev verkligen en superkväll. Mina energidepåer är påfyllda och klockan är snart 03:30 och jag är fortfarande PIGG!

Resten av denna vecka kommer att bli rätt bra den med. Grustag, räddningssök på nytt ställe och en jäkligt skoj träning kommer det att hända på freedag. håll utkik för den får ni inte missa!

Snart blir det hem och sova, zzzzzzzzzz

Inga kommentarer: