söndag 2 juni 2013

Sökträning och MH

Mitt i veckan samlades vi för sökträning i en skog i närheten av Hudiksvall. Jag hade Walle och Yris med.

Först ut av mina hundar var Yris. Sökte av rätt så bra. Men hur vore det med en liten tempoökning? Nä då jag ska inte klaga men ett lite högre tempo önskas. Nu vet jag iaf hur jag ska gå vidare med träningen.
Visst hon hittade figgarna och hon jobbade fint utan avbrott och hon ger sig inte!

Walle är en sån himla duktig sökhund han! Han jobbar som tok. Söknosen på hela tiden! Hittar också sina figgar hur fint som helst! MEN en del olater har han för sig minsann! Pissar i sökområdet…………… SUCK, skithund!
Men annars är han bara så duktig!

DSC_0515 Walle på en inomhusträning i vintras.

Så till nåt helt annat då. Dag för vaccination av Loppan. Oj vad åren går fort, 3 år sen senast. Hon skötte sig finfint hos veterinären. Så jag är verkligen bara så nöjd!

Sen så kommer vi till veckans stora höjdpunkt, tjejernas MH! Bara så spännande :) Har jag de hundar i snöret som jag tror?
Vi gjorde ju MH i Bollnäs med Walle för ca 1 år sen och jag gillade deras brukshundklubb massor! Trevliga människor och ett utmärkt bemötande! Vi satsade på samma beskrivare också, Hans Kinn.
Vädret var solsken och värme, kanske för varmt för hundarna? Dessutom så hade vi tiderna mitt på dagen då solen står som högst!

Först ut var Loppan.

DSC_0014_redigerad-1
Social, leker bra med mig men leker inte med testledaren, jagar inte haren, skiter fullständigt i avståndsleken, kopplar av bra vid aktiviteten (borde kanske heta passivitet?) ingen rädsla, hotbeteende eller aggressioner hos dumpen eller spöken, inte rädd för skrammel fixar leken fint på slutet.
Sen så avstod vi skott.
Till det vill jag ge en lite förklaring. Tror hon fixat en 4 kanske men vill inte utsätta henne för skotten då hon förra sommaren utvecklade skotträdsla från att tidigare varit helt skottfast. Hon blev vi ett tillfälle i helt ny miljö skrämd av skjutande. Så himla trist. Men en sak är iaf helt ok hon reagerar inte ett skit på smällare och raketer!
Fick lite tips av beskrivaren hur vi kan träna vidare på det här med skott :)
Jag är verkligen helnöjd med Loppans MH och har nu bestämt mig för att ta VALPAR på skrället.
Trots att hon var väldigt påverkad av värmen så visade hon verkligen att hon är en hund med bra mentala egenskaper och delvis en annan hund än jag egentligen trodde att jag hade i det snöret!
Jakten och leken med avståndsfiggen tror jag hon gjort om det inte varit så himla varmt.
Alltså jag är verkligen helnöjd med hennes MH!

Så till Yris då.

DSC_0081
Social, leker med mig och med testledaren, jagar inte haren, är väldigt intresserad av figgen vid avståndsleken och leker dessutom bra med honom, kopplar av bra, visar ingen rädsla eller aggressioner vid dumpen eller skramlet men vid spökena visar hon en del rädsla och enstaka hotbeteenden, direkt efter så fixar hon leken helt galant och sen en 1 på skotten efter det.
Helt nöjd matte. Att hon blev lite rädd vid spökena förvånade mig verkligen, sen så sa beskrivaren också visade hon det enstaka hotbeteendet endast ett väldigt kort ögonblick och att hon löste det hela finfint dock inte inom utsatt tid. Inga kvarstående rädslor eller andra konstiga beteenden efteråt för då hade hon inte fixat leken och skotten så bra.

Han tyckte att båda tikarna visade en utmärkt mental stabilitet och att båda var VÄLDIGT sociala och trevliga hundar! TJOHO, mina avelstikar.

Deras MHn var egentligen rätt så lika. Loppan är 2 år äldre och det gör väl så att det är en viss skillnad. Jag trodde nog att Loppan skulle dra igång på “harjakten” och att Yri skulle tycka att spökena var helspännande och inte alls nå läskiga. Där ser man. Allt är inte som man tror att det ska vara!


Då återstår då bara utställning innan det är dags för valpar! Anmält och klart! Åtminstone för den ena. Ska bli minst lika spännande det med! Nu blir det hårdträning på den biten då. Borde verkligen haft en handler, nån?

Ni kommer väl ihåg att skriva en liten kommentar eller en lite rad i gästboken innan ni drar vidare!

Ha en bra söndag. Vi ska träffa Walles och Gandalfs uppfödare idag. Det ska bli så skoj!
Gandalf han ska få “jobba” lite med en hund i värsta slyngelåldern som behöver lite hundspråk från en som kan!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej!
Spännande med MH och att resultatet vart så bra! Fina är de, dina tjejer!!

Marita& Wall-E