torsdag 20 juni 2013

Glad Midsommar!

Nä nu ska jag börja att “klaga” lite! Många som läser men få som lämnar kommentarer. Nån enstaka ibland vore ju rätt skoj!
Tack Till er som ändå lämnar en kommentar i bloggen eller gästboken! Riktig Trevligt!

Har iaf varit och tränat sök ett par gånger denna vecka. I skogen och på “område”.
I det förra inlägget kan ni läsa om skogsbesöket.

Började med Yris på det område som vi befann oss denna vecka! Men vette sjutton vad det är med henne ibland. Visst hon fixade söket , rullen och hela skiten riktigt bra! Men jag saknar den där rätta “gnistan”, förväntan på jobbet eller vad man ska kalla det. I regel så börjar hon med en hel del nosande i marken, kanske för att spårandet är mera naturligt för henne vad vet jag?

Figge nr 1 i ett litet “skogsområde”. Det fixar hon riktigt bra. Fasta rullen testar vi ibland och den var på idag och det klarade hon elegant.
För mig är det viktig att komma ihåg att inte heja på henne det minsta under påviset och inte hålla emot så mycket heller. För då fixar hon det bättre. Löst påvis ska man ju ändå ha i räddningen.
Hon fixade påviset finfint och fick bra belöning hos figgen :)

Sök nr 2. Figge i låda på höjden! Skulle bli intressant att se hur hon löste det, för höjdfiggar har vi knappast tränat alls. Lösrulle hos figgen och ett “krav” på hunden att nosen skulle in ordentligt i framkant av lådan!
Hon fick in vittringen av figgen i nosen direkt vi klev in på området. Vinden låg ju så fint på!
Sen så lokaliserade hon figgen fin fint.
Då var det bara att ta sig hela vägen fram då. Hon jobbade verkligen helbra. Tillbaka till figgen hela tiden och till slut upp på bakbenen, in med nosen och ta rullen. Fint in med rullen till matte så ut på påvis och sen härlig lek med figgen. Här satt ju dessutom Yris favvofigge :))))) Bästa lektanten!
Superviktigt i all sökträning att figgen ALLTID gör ett kanonjobb!

Walle var ju också med denna kväll. Första figgen bara så lätt.
Andra figgen på samma ställe som Yris figge. Lösrulle för honom då också. Bara för att han ska gå ända fram till figgen i den här miljön och inte fuska. Han skulle ju kunna göra det om han tyckte att miljön var lite jobbig. Fast det är ju sällan han gör det nu för tiden!
Snabbt fram till figgen, upp på bakbenen, ta rullen, komma in för ett fint avlämnande och sen raketfart ut på påviset! Vilken kille jag har!

Tänk om man kunde bygga en hund av Yris och Walle. En som hade bådas godaste egenskaper. Kanske man vågar chansa på en valp efter dom 2 och hoppas att de rätta egenskaperna hos de både blir de dominerande ;) Så lätt är det inte, jag vet………… Men önskar att det vore :)))))

Nu till nåt helt annat!
Att ge sig in i nån debatt om hunduppfostran/träning vore att ge sig ut på hal is. Men måste man verkligen bruka visst mått av våld i sin träning av hundar? Gamla “bruksmetoder” är väl ändå rätt ute? Fast alla är väl salig i sin tro så även jag och metoderna är väl lika många som hundtränare kan jag tro. Inget kanske är rätt eller fel. Därför är det också viktig att gå kurs hos flera olika “läror”, ja iaf om man ska kunna ha olika lösningar på ett problem! Men JAG gillar inte fysiska korrigeringar som träningsmetod!
Däremot tror jag att man till stor del kan utnyttja hundens egna språk för att korrigera. Visst kan det hända saker som gör att man handfast måste korrigera (då hunden tex är på väg att hoppa på en annan hund eller visar aggressivitet mot människa), då gör man väl naturligtvis det också. 
Men i träning så tror JAG det är fel!
Kanske har jag fel eller kanske har jag rätt?
Nästa kurs som ska prioriteras är iaf Hundens språk och lugnande signaler. Då tror jag det öppnas en helt ny värld!

“Hunden är en varelse med stor signalkänslighet som knappast behöver övertydligheter i att förstå genom att bli fysiskt hårt hanterad. Hundar är otroligt signalkänsliga och imponerar oftast med enorm språktydlighet. Men yes, det är en hund, en hund som behöver en fast hand, en tydlig ledare, rutiner och regler. MEN det behöver inte läras in genom fysiskt våld. Då tappar du din hunds förtroende och dens vilja att lära sig.”

OBS detta är ett direktcitat från den som har kursen jag vill gå. Alltså inget jag själv har skrivit eller hittat på!!! Men nåt som JAG tycker är väldigt spännande och vill lära mig mera av.

 

Ha en Trevlig Midsommar!

Inga kommentarer: