fredag 17 maj 2013

Friskförklarad

I tisdags tog jag Kungen och åkte för ett åb hos kiropraktor Karin i Gävle. Det så på det stora hela bra ut, en liten förskjutning i en ryggkota var som fanns kvar skademässigt och så saknas det lite muskler bak i låret som borde finnas där. Musklerna förtvinar ju lite eftersom han slarvar när han går. Ryggen fixade hon till så nu får vi hoppas att det håller sig på plats!
En skada kan ju göra så att “man lär om” sin gångstil ganska så snabbt. Det gör kroppen per automatik när det gör ont och det har han ju verkligen haft. Nu är det träning och träning varje dag som gäller. Viktmanschetter på bakbenen på promenaderna lite övningar som ska göras här hemma också! Vi tränar på! sen ett åb i augusti för att bara checka av lite.
Kan verkligen rekommendera er att åka till henne om nåt felas er hund som inte veterinärerna kan säga vad det är. Hon känner ju igenom hela hunden och man får kanske en diagnos och hjälp med behandling samt i mitt fall en rehabplan dessutom. Väl värt varenda krona! Förresten väldigt billigt var det!
Hon finns hos Annika på Hundplejset i Gävle!

DSC_0719_redigerad-1 Det är ju så här jag vill se honom många år till!

Vad var det då som hände? Varför kunde inte veterinären ställa rätt diagnos?
Jo han fastnade ju med sitt ben mellan 2 träd, precis när han vände om och skulle springa efter mig och Yris. Ni som har en wheaten vet ju hur explosiva de är i starten. Höften drogs då ur led = luxerade på fackspråk. Den hamnade i det läge som är TYPISKT för höfledslux på hund. Alltså uppåt framåt, liksom petade ut under magen på motsatt sida. Detta gör avskyvärt ont! Det hördes också! Han skrek så hjärtskärande. Jag kontrollerade då benet som bara hängde och dinglade. Alltså en typisk höftledluxation!
MEN eftersom terriern har stora starka lårmuskler så dras höften med hjälp av dessa tillbaka till sitt ursprungsläge, njae nästan i varje fall.
Detta sker alltså inte på småhundar utan där behövs hjälp att få den på plats. Då sövs hunden och en vet drar den i rätt läge! Det är kanske dessa småhundar som veterinärerna ser?
Det är kanske därför som diagnosen är svår att ställa?
Eller är det helt enkelt okunskap?
Eller är det svårt att lyssna på hundägaren och inse att denne faktiskt kan ha rätt?
Ja nåt jäkla fel är det iaf!

Ja om man har LYSSNAT aktivt på min beskrivning om hur det gick till och hur benet hamnade direkt efter olyckan så hade vi kanske initialt fått rätt hjälp. Om man gjort en vanlig slätröntgen i det läget så hade man också sett att höften varit ur led eftersom den förmodligen inte alls låg helt i rätt läge så direkt efter olyckan. Tur var det väl att vi fick antiinflammatorisk och smärtlindrande  lm iaf.
På återbesöket så behandlades jag dessutom som en idiot som inte ska veta, tycka eller ens försöka “ställa diagnos” för det gör vi veterinärer. Ja vad ska man säga?

Nu är jag så glad att Min Kung Gandalf mår bättre! Att K bekräftat mina egna tankar omkring det som hände. Sist men inte minst att hon verkligen hjälpt oss att må bättre! Ja hoppas att Min Älskade Kung får leva gott i MÅNGA ÅR till <3

Det han lärt mig om hundar, hundars språk och hundträning går inte köpa för pengar. En fantastisk hund att ha i sin ägo. Han lär och fostrar dessutom valpar och unga hundar på ett föredömlig sätt! Så det så! En bättre läromästare kan man inte ha!

Ha en Trevlig Helg!
Det ska vi ha. Räddningsträning står på schemat på söndag och kanske blir det nån liten träning i morgon med, vem vet?

Inga kommentarer: