söndag 7 april 2013

Inträdesprov – Check!

Så kom den då dagen D då inträdesprovet till räddningskursen skulle göras. Nervöst? Ja iaf lite.
Platsen var räddningstjänsten övningsfält i Ljusdal!
Fem ekipage skulle prövas denna dag. Så spännande!
Äntligen skulle det ske det som vi tränat för ett bra tag.

Innan provet så har vi skottestat, röntgat HD och AD samt fixat ett intyg från vår arbetsgivare att vi kan lämna vår arbetsplats pronto i händelse av att vi klarar oss hela vägen fram till godkänt ekipage! Jag som förare måste vara “fullt” frisk (arbetsför) och inte äta några som helst mediciner. Detta krävs innan man får starta själva räddningskursen, ja att man klarar inträdesprovet också förstås! Kan häda att jag glömt nåt nu……………?
Är du intresserad av räddningshund? Läs gärna på SBKs hemsida om Räddningshund.

Hela veckan har det varit ett underbart väder med värme och solsken, denna dag mulet, minusgrader och snålblåst! Som grädde på moset lite snö också! Men vad gör det när man för hålla på med hund hela dagen!
En intresserad skara åskådare fanns också på plats!

DSC_0759

Här kommer en liten bildkavalkad men tillhörande text på vad inträdesprovet innebär. En del av er kanske tycker att det ser enkelt och banalt ut. Men man granskas med tuffa ögon av en otroligt erfaren PD (provdomare). Det är dessutom inte enkelt och banalt på nåt sätt! Det ligger många timmars träning bakom detta! Sen så har vi inte fått tillbaka våra protokoll så jag vet egentligen inte var man lilla Yra hund fick för specifik bedömning men det kommer så fort jag får tillbaka protokollet!

DSC_0860

Första momentet är Kontakt/hälsning. Hunden ska ta kontakt med en främmande person och säga här är jag ska vi jobba tillsammans du och jag? En djupare social kontakt är det man vill se hos en blivande räddningshund!

DSC_0916

Nästa moment är gå i Gallertrappa, trappan ska ha en stigningshöjd på minst 3 m. Upp och sen ner för trappan!

DSC_0899

Miljörädsla/underlag, kopplad hund. Instabila underlag med däck lastpallar och korrigerad plåt. I slutet ska hunden upp på ett bord eller liknande (här en massagebänk) och sen lyftas ner av föraren.

DSC_0909

Miljörädsla/buller. En motorsåg i en plåtvagn det skramlar en hel del. Lite skeptisk kan man säga att hon är!

DSC_0915

Miljörädsla/mörker. In i kolsvarta mörkret och leta efter PD. Hon hittade honom supersnabbt! Brandmännens containrar gillar hon minsann.

DSC_0872

Figurantintresse. Hunden får först leka med en figge som sen försvinner in i en låda (soptunna). Hunden ska sen jobba för att försöka komma in till figgen. Här jobbade Yris en lite stund sen så drog hon vidare. Suck tänkte man ju då……. Men det intressanta är att hon efter hand återvänder till figgen. Hon kollar av PD och testledare, sen tillbaka till lådan, hon kollar publiken och sen återvänder hon till lådan. Hon gör många utflykter i området och jag få tom kalla in henne. Då gör hon verkligen det optimala. Hon kommer inte till mig utan återvänder till figgen i lådan. Sen blir det belöning.

DSC_0888

In till figgen. Bästa belöningen!

DSC_0946

Aktivitet med figurant. En promenad med figgen så lite lek sen så försvinner hon bakom containrarna och det nästa momentet är

DSC_0958

Vindmarkering. Här har hon minsann figgen i nosen!

DSC_0962

Hittad :)

DSC_0925

DSC_0928

Nästa moment är aktivitetsnivå/hantering. Man binder upp hunden som helst ska vara passiv. En annan person flyttar hunden från A –> B. Där binds den upp igen. Sen hämtas den och återförs till föraren. Ja det gick ju hyfsat, hon var iaf rätt så tyst. Nåt enstaka pip hördes ju i varje fall!

Sen på vår väg till platsen för skottprövningen så passerade vi en okänd hund på några meters avstånd. I protokollet heter det momentet distraktion hundar.

DSC_0966

DSC_0971

Skottprov var dagens sista punkt. Två skott under passivitet och 2 skott under lek. Alla 4 skotten gick bra!

Vi klarade dagens prov och är nu alltså klara för att få börja vår Räddningshundkurs. Så jäkla skoj!
Jag är väldigt medveten om att resan kommer att bli svår och lång. Men jag ska kämpa på för att nå mitt mål. Når vi inte dit ja då ska det inte vara för att vi tränat för lite utan för att min hund inte är av den rätta kalibern för att klara av att jobba som räddningshund.

Just nu är jag bara så GLAD för att allt gått så bra, hittills!

5 kommentarer:

Annica sa...

Tack för att du delar med dig, väldigt intressant. Håller tummarna att ni når hela vägen fram :) Kram Annica

Anonym sa...

Saknar våra kurragömmalekar ! Kul att det har gett utdelning ! Följer fortsättningen med glädje! / Annica Brun

Unknown sa...

Ni är så duktiga! :)

zabina sa...

Hej så längesen jag var in å kikade här.
Men STORT GRATTIS till er.
Du ska se att ni löper hela vägen med bravur.
Med så mycket jobb som ligger bakom,så är detta stort MVG till er.
Kram från oss i Mo.Z

Anonym sa...

Hallå där!
Stort grattis till er, vad ni är duktiga men det var väl ingen som tvivlade att ni skulle klara det :)
Hoppas vi ses snart nu! Kommer att följa er resa med glädje!
Kram Kerstin