söndag 13 januari 2013

Supernöjd!

Vad har vi egentligen pysslat med sen förra inlägget!

Har varit till Ö-vik till dottern. Där blev jag sjuk och kvar en dag extra. På gott och ont. Inte skoj att vara sjuk men skönt att få var med prinsessan en extra dag. Jag har ju också klämt på en Brons VM medalj = skön känsla!

I Ö-vik träffade vi på en av Gandalfs döttrar – Zita. Som kommer från Kennel Sazziway i Sundsvall. En trevlig tjej kan man säga!

Det är så härligt nu när man kan promenera i skogen och på åkrarna i skoterspår. Det har ju packats ihop rätt bra när det varit varmt och tö nån dag. Så kom kylan igen och det blev perfekt för att promenera där.

Så blev det då äntligen lördag och dags för sökträning. Kul som vanligt! Termometern visade på –15 och då känns det skönt att kunna träna inomhus i värme. Dessutom sån tur att det finns eluttag att koppla in en motorvärmare i så inga hundar behövde frysa under väntan i bilen. Sökträning är ju som bekant lång väntan och liten kort tid för arbete. Mera jobb för mattar och hussar än hundar. Man ska ju figga åt de andra hundarna också. Fast det är ju nästan lika skoj det!

Jag hade Yris med på träningen denna lördag. Walle fick stanna hemma då jag skulle börja jobba kl 14 och måste inse att tiden denna lördag inte räckte till att träna 2 hundar. Lite trist känns det ju då Walle också behöver komma ut och jobba!

Började som figge nere i bunkern. Bara att inse att tiden då man figgar blir kortare och kortare. Hundarna och förarna har blivit så duktiga och det märks verkligen.

i

Till Yris jobb då.
 
Figge nr 1, helt dold bakom pallar och pallkragar. Figgen hade instruktioner att sticka ut rullen när hon såg att Yris hade ordentlig vittring på henne. Först drog hon in i den lega som jag legat figge i alldeles nyss. Sen drog hon vidare, hade verkligen figgen i nosen, oj som hon jobbade. Min lilla skrutta. Lite svårt med rullen men till slut så greppade hon den minsann och kom till matte och gjorde en fin avlämning. Skickade henne på påvis och hon gjorde ett riktigt snabbt och fint påvis. Jag flyttade på lite saker så att hon skulle komma fram ordentligt till figgen och få sin belöning. Syftet med att ta fram figgen var ju att få till lite miljöträning med skrammel osv…..

På sin väg mot figge nr 2 så drog hon in i den långa korridoren som löper parallellt med den långa kulverten. Bara in och vände, kände direkt att det inte fanns nån figge där. Imponerande då den korridoren iaf är ca 30m lång med nån slags ventilationstrumma längst bort och de flesta hundarna har haft lite svårt med vittringen i den tunneln. Där måste jag säga att jag blev superstolt över in lilla Yris!

Figge nr 2 satt inne i ett helt mörkt rum också bakom en hel del saker. Där var hon först verkligt intresserad av en vägg i ett intilliggande rum. Hmm undra om det var nån ventilation som drog in från rummet där figgen satt? Ja hur som helst så hittade hon ju figgen. Men strulade en del med rullen där. Ja egentligen en bagatell som vi kan träna bredvid själva söket. Yris har en tendens att bli alldeles för sugen på belöningen så hon vill nog gena lite. Nästa gång blir det tydligare instruktioner till figgen. Inga snusdosor framme när Yris kommer första vändan :) Men hon fixade det rätt bra ändå. Just nu är det ju viktigast att hon använder nosen HÖGT och det gjorde hon utmärkt denna förmiddag. 

Figge nr 3 satt bakom lite bråte i den långa korridoren. Ojojoj vad hon jobbade bra där. Visst egentligen så var det superlätt att ta sig in till den figgen men av nån anledning så ville hon inte riktigt hoppa över det bråte som var mellan henne och figgen. Men hon höll sig kvar där riktigt länge, precis som det ska vara. Hon släppte inte alls. Det bådar gott inför kommande inträdesprov då hunden sa hålla en dold figg rätt så länge för att bli godkänd ;)

SUPERNÖJD med min lilla Prinsessa Yris!

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja så kul att träna och att se hur alla duktiga hundar löser det. Håller med om att det blir lång väntan som figge. Satt idag 1 timme och då var jag lite less kan jag ju lugn erkänna men det gick fort över när jag kom ut med min egen lilla skrutta!
Hoppas vi ses snart!
Kram Kerstin