fredag 14 december 2012

En kort uppdatering

Dagarna går och julen närmar sig. Kallt som bara den ute och massor med snö. Inte så skoj med vinter detta år. Vet egentligen inte varför? Jag brukar ju gilla vintern.

Försöker att träna med aktivt med åtminstone ett par av hundarna. Måste verkligen bestämma mig för hur satsningen ska se ut. Nu velar jag igen……. Visst räddningen har ju STOR prioritet. Men Walle då som är så duktig. Träna för aktivering, tävling, eftersökshund eller kanske rubbet.

Det här ska en eftersökshund med förare klara av efter 1års utbildning. Det känns ju iaf rimligt!

Hunden ska tillsammans med föraren kunna:
* Söka av ett område på 100x600 meter. Inom området finns två till tre figuranter, dold och/eller synlig och hunden ska tydligt markera samtliga figuranterna (skall eller rulle) den hittar. Föraren ska under tiden hunden arbetar befinna sig på mittlinjen, och inom 40 minuter ska söket vara avslutat. Föraren ska kunna dirigera hunden samt har rätt att söka bakåt, sk återsök.
* Sök i koppel – hund och förare ska förflytta sig längs en väg/stig som är 600 meter lång. Under förflyttningen ska hunden tydligt kunna markera minst 2 figuranter samt ett 30-60 minuter gammalt spår som korsar vägen. Återsök är inte tillåtet.
* Hunden ska kunna följa ett spår i minst 600 meter och markera 2 av 4 föremål. Spåret ska vara mellan 30 minuter och 2 timmar gammalt och i varierad terräng.
* Hunden ska klara 5 minuters platsliggning tillsammans med andra hundar (5 meters mellanrum). Under platsliggningen utsätts hunden för en störande omgivning (främmande hund som passerar, billjud, personer som går förbi och liknande). Föraren ska vara synligt placerad och minst 30 meter bort.
* Linförighet – motsvarande lydnadsklass 1.
* Fritt följ - motsvarande lydnadsklass 1.
* Inkallande med platsläggande – föraren ska lämna hunden sittande och springa från hunden. Föraren ska förflytta sig minst 50 meter innan han/hon gör halt och kallar in hunden. På kommando ska hunden under inkallning lägga sig snabbt.
* Hunden ska vara miljötränad och inte bli påverkad av främmande människor, ovana ljud osv.
* Hunden ska vara frisk och i god fysisk form.
Hundföraren ska vid tidsperiodens slut vara utbildad inom:
* HLR samt första hjälpen vid hypotermi.
* Kunna ta sig fram och navigera efter karta och kompass i okänd terräng.
* Kunna ta sig fram och navigera efter GPS i okänd terräng.
* Ha bra fysik, det vill säga kunna ta sig fram i svår terräng med minst 15 kilos packning och vara i full aktivitet i minst 3 timmar.
* Kunna kommunicera effektivt och med god etik via kommunikationsradio.
* Grundläggande kunskap i metoden Maneging Search Operations (MSO). Källa: Sökhundsgruppen Västernorrland.

Det där låter väl som en rimlig sak att klara av med en redan färdigutbildad sökhund? Kanske bestämmer jag mig för detta med Walle. Sen gäller det bara att få polisen i Gävleborg “samarbetsvilliga” också ;)

Skyddsärm. Vid kommandot ”Pass på” sluter sig Sazkas käkar blixtsnabbt om skyddsärmen som Dan Gustafsson fäst på armen. ”När det är skarpt läge används ett annat kommando”, förklarar Hans Norberg.

Inte släppa. I ett skarpt läge ska hunden inte släppa  taget om en brottsling – oavsett vad som gäller. Trots att Hans Norberg lyft upp henne i luften vägrar hon att ge upp. ”Hon är otroligt stark”, säger Hans Norberg.Det här är en polis med hund som är verksam i Västernorrland, där polisen har ett gott samarbete med sökhundsgruppen.

Ja så nu gäller det att tänka efter. Tävling eller detta eller kanske både och?
Med Yris gör jag ju såklart satsningen mot räddning. I januari ska vi röntga HD och AD. Sen får vi som sagt var se……… Håll en tumme eller 2 att det resultatet blir bra.

Inga kommentarer: