måndag 5 november 2012

Sökträning down in the bunker

Alltså det häftigaste på länge. Räddningssök på ett helt fantastiskt ställe. Hemligt förstås ;) 
Men bara så suveränt så jag var euforisk hela jäkla helgen efter lördagens träning. Vår nya träningskompis M har en del kontakter och riktigt bra ställen att träna på.

Vi var ca 10 ekipage denna gång då M hade fixat prova på träning för de som är nyfikna på räddningssök. Så vi var en del rutinerade och en hel del nybörjare och hundar av olika raser i olika åldrar. Det var mina wheaten, det var kelpie, golden, hoffe, boxer, schäfer, borderterrier sen kanske nån mer ras som jag glömt. 
Alltså vilken kanonlyckad dag. Blir man inte nyfiken på räddningssök efter det här då vette sjutton!

Walle fick köra mörkersök i en lucka i väggen. Söka figge i en jättelång kulvert med jord-och grusgolv dessutom var hälften av tunnelns golv belagt med byggplast. Sen så fick han sista figgen i mörker i en lång tunnel.
Han fixade sina figgar finfint. Lite försiktig var han allt på plasten men jag vet ju att han inte är alltför tuff i miljön. Jag har börjat köra med lösrulle på honom igen bara för att han ska får träna lite mera i miljön. Då måste man verkligen fram till figgen för att kunna markera att man hittat nån. Nöjd med hans insats är jag!

Yris hon fick 3 figgar. Dom 2 första var bara hittaövningar eftersom miljön var helt ny och lukterna drar som de vill där nere. Alltså riktigt svårt för nybörjare som Yris. En i mörker i en lucka i väggen. Det fixade hon fint.
Nr 2 fanns i den långa kulverten som halva delen hade plastats med nån slags byggplast. Nya underlag, ny miljö. Inga som helst problem med underlaget. Men en del problem med nosarbetet. Jobbade en hel del med låg nos. Spårade? Ja fast de skulle nog vara svårt att spåra nån där nere när ca 7 hundar gått före och en hel del människor också. Dessutom hade figgen gått in en annan väg. Hon hittade ju figgen och matte var helnöjd.

Efter den figgen blev det en markeringsövning och hon tycker verkligen det är skoj att hämta rullen hos figgen och springa allt vad hon kan med den till matte. Sen så såg jag till att hon fick dra ut på påviset med matte i kopplet som sprang allt vad hon var värd för att hänga med. Jag håller emot lite för att få terriern ännu mera taggad att visa var figgen finns. Det lyckades för hon blev verkligen mera på.
Figge nr 3 satt i långa gången och hade rulle och där funkade allting så bra. Nosarbete med hög nos, rullemarkering och påvis. Det går framåt med terrierflickan.

Trötta och skitiga och lyckliga var vi efter lördagens träning.

Inga kommentarer: