söndag 11 november 2012

Smått euforisk

Efter dagens räddningsträning i en källare någonstans i Sverige kan man vara smått euforisk! Tror vi var totalt 16 hundar idag. M hade ordnat ytterligare en helg med “prova på” för intresserade. En hel del nybörjarekipage från förra helgen dök upp och det var verkligen skoj! Några hundar var dessutom riktigt duktiga.

Jag började som figge till de 3 första hundarna, alla erfarna och duktiga sökhundar.
Den mest imponerande hunden idag var Tikki, snart 14-årig schäfertik! Still going strong! Den yngsta var lille Watt, en kelpiekille på 4 månader. Han kommer med all säkerhet att gå hela vägen fram till räddningshund. Så duktig redan!

Mina hundar då?

Walle fick vara med och valla området idag. Syftet med det var att få “jobba” honom lite så att han inte har så stor arbetsförväntan i bilen. Yes det hjälpte faktiskt.

När det blev Yris tur så hade vi god tid på oss att sitta ner i början av sökområdet och vänta på vår tur. Syftet med det för min del var att få Yris att landa lite innan söket. Passivitet är ju inte hennes starka sida.
Tänk det gick riktigt bra hon landade nästan. Det gjorde faktiskt så att hennes arbetstempo var bättre idag :)

Yris fick 4 figgar idag. 
Figge 1 i mörker och det fixade hon galant. Hon jobbar bra i miljön och är inte det minsta mörkrädd. Hoppar in i “hålet” i väggen med fart. Hittar figgen snabbt och den figgen bjuder på plättar, mums!

Skickar iväg henne för att jag vill se hur hon jobbar på egen hand. Hon går ut långt från mig vilket ju är riktigt bra. Hon söker av flera sidokorridorer på egen hand och hon jobbar fint efter kanterna. Söker av området riktigt bra! Visar mig att här finns det inga figgar.

Figge nr 2 och 3 ligger i samma korridor en riktig bunker med jordgolv och delvis golv med utlagd byggplast. Nr 3 blir den jag skickar först på. Hon ligger på plasten så den måste hon gå på då för att komma fram till figgen. Yris har ju som sagt var inga problem med vare sig miljö eller underlag så den figgen fixar hon fint.

Nr 2 finns i samma tunnel fast på grusgolvet högt upp under ventilationsrören. Hon jobbar lite med nosen i marken från börja där. Men precis när jag ska kalla tillbaka henne så drar hon upp nosen och sticker till figgen med fart!

Figge nr 4 sitter i den långa huvudkorridoren bakom en gipsskiva som står lutad mot väggen. Här får hon ingen vittring först utan springer förbi. Men på vägen tillbaka får hon figgen i nosen och springer in under gipsskivan där figgen sitter. Tilläggas kan ju att nästan alla hundarna tog den figgen på tillbaka vägen.
Ja det är ju svårt för oss med lite sämre nos än hundarna att veta hur “vinden” drar inomhus!

Avslutade med en markeringövning med öpppen figge i huvudgången. Fram till figgen tar rullen och kommer till mig med fart. Gör ett helt ok avlämnande och ett påvis med en jäkla fart!
Att göra markeringövningar på det här viset med Yris har ett syfte nämligen att få ett jäkla drag ut på påviset och det lyckades kan man säga. Nästa gång så blir det lösrullar hos alla figgar.

Walle fick också 4 figgar. Lösrulle är det som gäller här i underjorden. Detta bara för att jag vill ha säkra markeringar i den här miljön.
Nr 1 i mörker och där jobbar han så himla bra idag. Tar rullen kommer till mig och gör ett snyggt påvis.
Den andra figgen finns i huvudgången under en ventilationstrumma och där måste jag säga att han imponerar på mig. Han klättrar upp på en del bråte som ligger där och markerar och visar finfint.
Figge 3 och 4 funkar lika bra det med.
Min Walleman han är så fin med figgarna och jag måste säga att det var ett bra val av mig att låta honom vara med att valla området idag!

Jag har goda förhoppningar om att min lilla Yra Pyra Persienn ska kunna gå hela vägen ända fram till räddningshund.

Inga kommentarer: