fredag 30 november 2012

Mörkersök!

Ja då var det då dags för det jag sett fram emot hela veckan! Träning med räddningsgänget. Vi börjar så smått bli en riktigt stabil grupp numera. Kul!
Igår så var vi 5 förare och 7 hundar. Sökträningen avklarad på strax över 2 timmar. Härligt med struktur i träningen så det bara löper på. En på stigen, figgar ute, en som jobbar med sin hund och nästa som värmer sin. Det är så det ska vara!
Det låg ett tunt snötäcke i skogen och det gjorde så att det blev lite ljusare mitt ute i mörkret, så pannlampan behövdes väl inte hela tiden. Men mitt ute i skogen är det väldigt mörkt den här årstiden! Våra hundar utrustades med en liten lampa i halsbandet och jag må säga att ibland såg det riktigt skoj ut då lampan studsade fram där mellan träden. För en del hundar studsade verkligen fram ;)

När vi vallat rutan så gjorde vi en startordning, jag hade nr 1, Walle och nr 7 Yris.
Fördelen med mörkersök är ju att hundarna måste använda nosen. Det går verkligen inte att fuska till det med synintryck precis!
Walle först ut. Två figgar låg utplacerade, en på vindsidan och en på den andra sidan. Inga problem för min Prins. Han är verkligen en duktig sökhund min Walle. Jag skickade ut honom och det enda man såg var den studsande lampan.
Här gäller det verkligen att lita på sin hund.
Hittade figgarna och gjorde verkligen ett så bra jobb. Han söker på ett lite annorlunda sätt min Walle. Han går nästan aldrig rakt på figgen utan nästan alltid förbi och sen svänger han upp. Inte på nåt sätt optimalt för en tävlingshund med men för en räddningshund så tror jag det här söksättet är ganska så smart. Han söker verkligen av rutan systematisk.
Jag måste verkligen säga att han är superduktig min Kille!

Efter Walle så var det min tur att vara först figge sen stighållare. Alltså det är verkligen kul att träna med dessa människor och deras hundar. Alla är verkligen så duktiga. Kan säga att jag är superimponerad då nästan alla är nybörjare!

Så var det då Yris tur. Jag hade lite på känn att hon skulle tycka att det var lite läskigt…………. På med lilla lampan på halsbandet. Två figgar utplacerade. En på vindsidan och en på den andra sidan. Var noga med att hon skulle få vinden i nosen på första så att hon skulle begripa vad hon skulle göra. Ställde upp oss så fint och hon fick figgen i nosen, skickade och hon studsade iväg. Ja hon studsade verkligen. Hon sökte av en bra bit, rakt ut mot figgen men när hon var ett par meter ifrån så vände hon. Hon blev helt plötsligt väldigt osäker. Precis som jag anade. Lill Skruttan. Skickade om och följde med henne en bit ut i rutan. Men se då gick det bättre.
Figge nr 2 tog hon rätt bra med behövde också där en hel del stöd av mig. Den 3e låg på vindsidan och efter 2 lyckade så hade hon väl insett att detta inte var så farligt som det först verkade. Så den fixade hon helt på egen hand.

Men hon gav oss alla ett gott skratt för hon studsade verkligen fram som en känguru där i skogen. Det enda man såg var hennes lilla gröna lampa som studsade fram där mellan träden. Undra om det är hennes mamma eller pappa som är en känguru? ;)

Det här är med mörkersök en övning som stärker hundar och förare enormt! Det ingår också i utbildningen av räddningshundar.

Då ser vi fram emot helgen då det blir träning igen :)))))

Inga kommentarer: