fredag 21 september 2012

Viltspår för 2

Passade på att lägga spår till Gandalf och Loppan igår när husse var hemma. Man är ju inte bortskämd att ha sällskap i skogen nu för tiden. Vi la 2 viltspår. Gandalfs spår var ca 550m och Loppans ca 450 m. Liggetiden för Loppans spår var 5 timmar och för Gandalfs spår 6 timmar. Att Gs spår fick en längre liggetid berodde på att vi glömde knallpåken hemma och fick åka och hämta den. För vi hade ju bestämt att köra hans spår med skott idag.


Vi  hade lagt spårstarten i en en ruta, inte så stor som den ska vara enligt reglerna. Men ändock så att hunden själv får leta reda på spårstarten. Spåren var blodade och med vissa sträckor utan blod förstås.

Loppan först ut då.

DSC_0583

Husse fick bli HF där idag. Loppan fick det kortare spåret. Spåret gick i huvudsak på ett hygge men med rätt många terrängskiften och en hel del rishögar. Hon fixade spårstarten finfint.

DSC_0585

Men  sen vette sjutton vad hon höll på med. Hon flamsade hit och dit och jag tror att hon inte själv riktigt visste vad hon höll på med. Efter en stund så spårade hon iaf rätt så bra.

DSC_0590

Hon ångade på och hon klarar terrängskiftena riktigt bra. Vinklar fixar hon fint men hon var inte riktigt på det klara med vad hon spårade tror jag. Spårläggaren eller viltet? Det vette sjutton det?

DSC_0595

Men som sagt var hon fixade det ju. Stolt hund med hittad klöv.

DSC_0602

I starten så fixade hon spårupptaget jättebra sen så irrade hon runt en stund innan hon fortsatte på rätt spår. Hon spårade ju rätt bra men jag är långt ifrån nöjd med hennes insatser idag. För jag vet att hon kan bättre än så här.
Vi avstod att skjuta under hennes spårande idag då hon varit lite skottkänslig efter en skotträning på klubben för några veckor sen.

Gandalfs spår var lite längre och med en timmes längre liggetid också. Så länge sen vi låtit spåren ligga så pass länge som vi gjorde idag. Så skulle det bli premiär med skott i hans spår idag då. Spännande!

DSC_0607

Den obligatoriska pinkningen innan då.
Den hunden har en nos som är helt otrolig. Spårstarten var i ruta för honom också och han hade långt innan vi närmade oss redan koll på läget. Han drog iväg in i ruta och stack ner nosen direkt i spårets början. En sån duktig spårhund är han ju.

DSC_0611

Han fixar vilka terrängskiften som helst. Han har med åren också fått en mycket behagligare spårtempo och det gör ju att jag också orkar med honom. Förr så kändes det som att jag släpade med som nån slags tyngd där bak i linan. Men nu är det så himla bra tempo som han håller hela spåret.

DSC_0613

Vi har så fina spårskogar här i trakterna.
Som sagt så skulle vi ju skjuta i spåret idag. Jag har ju köpt knallpåken som smäller lika bra som en startpistol. Skillnaden är ju att det inte behövs nån licens och så priset förstås. För 500 spänn fick jag den och 100 skott. På det priset så var också frakten med.

DSC_0614

Sitter fint och stilla när skottet kommer. Tar sen upp spåret fint och hittar klöven.

DSC_0619

Jag är så nöjd med hans spår idag. Målmedvetet i spårkärnan och helt stillasittande i väntan på skottet och sedan ett fint spårarbete efter skjutandet och så stolt bär han klöven till bilen. En lika stolt matte går är det ju som går med förstås!

DSC_0621

Men ojojoj vad lingon det finns i världen!

DSC_0597

Idag så var det frost på marken och det står väl inte på förrän vintern är här. Så passa på att njuta av det vackra höstvädret!

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för infot...hoppas inte pudelkören håller på 14 dagar till...:)
Klart vi säger till...jag vara bara på klubben ca 20 minuter eftersom jag skulle vidare...k var där och tränade inför helgens tävlingar...
Vi ses snart hoppas jag// Kram Kerstin