måndag 10 september 2012

Markeringsövningar

Ojsan en vecka har gått sen senaste inlägget. Ja det har väl inte hänt så mycket heller. Kört nåt kort lydnadspass med Walle och Yris. Har svårt att bestämma mig för om jag ska tycka det är skoj eller inte……….. Inget går att jämföra med söket. Det är ju det jag brinner för!

Har iaf nött lite på rullen med Yris och tror snart att vi kan flytta ut det i skogen. Ja åtminstone göra en del markeringsövningar “på sidan av” själva sökövningarna. Att sätta ihop det vill jag verkligen inte göra förrän hon är supersäker i vinden och det dröjer nog ett tag till. Vi har ju bara tränat sök tof under ett år men effektivt under de senaste månaderna. Inte ha för bråttom då kan det lätt bli fel. Har sett ett par schäferexempel på det…………*Blink, blink

Hemma i trädgården fixar hon markeringen med rullen finfint. Hon väntar fint vid min sida, hon sticker iväg snabbt till “figgen” på mitt kommando sök, tar rullen hos figgen och kommer TILLBAKA till mig, yes! Sätter sig fint med den framför mig och lämnar i min hand. Kommer in “fot”. Jag kopplar på påviskopplet och hon sticker snabbt tillbaka till figgen på mitt kommando. Bra jobbat Prinsessan!
Ska verkligen försöka lägga upp en liten filmsnutt nån dag!
Ja så ska det ju flyttas ut i skogen då…………

Har förresten bestämt mig för att redan innan jag startat upp med rallyn att lägga ner det. Inget som tilltalade mig………… Tyckte det var rätt tråkigt faktiskt ;-)

Ja så har vi tränat sök i skogen. Men nya vänner, nybörjare och en gammal bekant. Skoj var det och hör och häpna det blåste lite, :)) Fast det tar ju lite mera tid då de flesta är nya. Men vad gör det jag hade ju tid denna söndag. Så skoj att se hundarna som aldrig nånsin testat detta förr fatta lite vad det handlar om på ca 3 skick. Jo än är det rätt mycket kvar innan polletten ramlar ner på riktigt. Kom ihåg att skynda LÅNGSAMT om ni vill ha bra sökhundar. Det är så lätt att gå händelserna i förväg då det går bra. Sen inser man att man måste tillbaka till ruta 1…. Det är inte så skoj! Jag fick ju dessutom ett bra träningspass i att läsa hund och dessutom nya raser! Så himla intressant!

Walle han skötte sig bra. Hade faktiskt lite problem med en figge på medvindssidan. Men terrängen var bergig och han är nog lite ringrostig på just den typen av terräng. Så oförutsägbart hur vinden drar då. Ska fasen inhandla nån slags bloss och lära mig det här med vinden ordentligt.Men han fixade ju det till slut. Fina markeringar, han är så jäkla snabb med rullen den hunden. På påvisen då går det undan och mitt surknä håller inte riktigt för hans tempo där i skogen.

Yris hon har hittat upp i luften med nosen igen och hon gjorde finfina hittaövningar idag. Dessutom med för henne helt okända figgar. Lika glad blir hon varje gång hon hittar nån i skogen. Trots sin fantastiska arbetsiver så var hon ändå lite mera balanserad i sitt jobb idag. Fast visst finns det jobb i den hunden………… Men som jag sagt förr hellre det än en hund som har offknappen på och inte alls är intresserad. En sån som Yris går det nog lära precis vad som helst!
Vi avslutade med att baklängeskedja markeringen med rulle när vi ändå var på G. Från figgen med rullen till mig, lämna av och ut på påvis. FIXADE HON GALANT!!!!!! 
Övning ger färdighet och skynda långsamt det är nog det viktigaste i söket.  För att slippa slarv och blindmarkeringar när man så småningom ska börja med egen rulle.
Nu ska jag beställa ett tjänstetecken och ett fint arbetshalsband till den lilla kickan. I min älsklingsfärg eller kanske en lite tjejigare variant?

Kanske borde jag skaffa mig ett mål och en bra målbild för min träning?

För er som undrar så har jag lagt vänservarvet åt sidan. Åtminstone ett tag. Visst det är också ett jobb för hundar som man vill ska gå i avel. Men för den biten kan man ju leja en handler (tror en gång räcker för att få VG) som visar upp sin hund och själv bara sköta kamningen. Hahaha, that´s it!
Nä att jobba med sin hund det är nåt helt annat för mig!

Inga kommentarer: