måndag 3 september 2012

En för överladdad hund

Har klurat lite på min lilla Yris. Hon är lite svår att få upp riktigt i vinden på skogssöket. Hon vindar gärna in spåren, hmm. Visst jag har några ideér som jag ska testa. I räddningssöket så jobbar hon bättre med nosen. Men där måste hon också anstränga sig lite mera för i den miljön är det mycket svårare.
När vi kommer ut i skogen så är hon alltid laddad för arbete och kan hända är hon liksom FÖR överladdad. När hon är det blir hon också rätt fort trött. Så inför nästa sökträning så har jag en plan A och en plan B. Eller en plan iaf.
Det måste blåsa ordentligt (svårt att påverka). Flera figgar på kort avstånd, väldigt kort. Vara supernoga med att det inte finns några spår ut från stigen. Rutan SKA vallas! För då är chansen mindre att hon ska hitta nån figges spår. För då finns det ju massor med spår där. Försöka få ner henne i lämpligt arbetstempo. Där behöver jag massor med tips, TACK! Det är nog den svåraste biten då den hunden liksom är överenergisk. Fast hellre det än en såskopp ;-)

Igår var vi i skogen med ett par hoffar med tillhörande ägare. Tjänstehundar i försvarsmakten båda 2. Kul att se hur de tränar sina patrullstigar och att få lära sig om hur de tränar sina hundar. Det där med ljudfigge är ju nytt för mig och HELT förbjudet i min sökträning. För mig kallas det hjälper och är supersvårt att jobba bort. Men deras hundar ska ju gå efter både ljud och vind. Duktiga var dom :))

Mina hundar då? Ja precis som jag skrivit här ovan. Så måste jag klura ut hur Yris nästa träning ska läggas upp. Inga spår för henne på ett tag heller. Hon fick 3 skick med en för henne okänd person som figge. Visst hon hittade ju figgen men efter en del div. krångel. Men en sak var ju bra. Hon kom rätt bra på inkallning igår!

Walle då? Han jobbade bra som vanligt. 2 figgar och verkligen ett riktigt bra sökarbete. Snacka om duktig sökhund jag har. Så jäkla klockren i sitt arbete. Fasen borde nog ta upp det där med planen på tävling i räddningssöket ändå!
Efter söket så hade han ett 500m långt spår att gå. Spårets liggetid var ca 2 timmar och med 4 apporter utlagda. Han var lite lagomt uppvärmd efter söket och koncentrationen var verkligen superbra denna kväll.
Tror melodin för mina hundar är att jobba lite mera innan spåret för då kan de tydligen koncentrera sig bättre. Eller de måste väl för jag antar att de är iaf lite tröttare.

Vi var på en fantastisk plats mitt inne våra vackra Hälsingeskogar. Hit vill jag och träna flera gånger! En riktigt bra sökruta och dessutom ett stort ställe där det fanns utrymme för både spår och sökträning på samma gång.
Me like :)))
Vi la ju 3 spår där också! Tydligen fanns det två små tjärnar lite längre in skogen där det skulle vara fint att sitta och ta en kaffetår! Hoppas vi åker dit fler gånger.
Nu ska det minsann rekas i skogen för man kan ju egentligen inte behöva använda samma sökruta särskilt många gånger med alla denna skog runt omkring oss!

Nä nu ska papperna om räddningen fram och vi ska minsann träna på, för lilla Yris hon SKA bli räddningshund hon!

Nä nu ska vi ut i solen!

2 kommentarer:

Tes sa...

......Och en bra sådan kommer hon att bli!!! :-)

Anonym sa...

Kul att du fått nya HUFar och hoffar att träna med !! Saknar min svarta ofta och er ibland !! / tant Brun