torsdag 2 augusti 2012

Förmiddag i skogen

Drog till skogs med M och henne Tjh (FM), Axe. En ståtlig hoffe! Jag skulle agera figge till honom vid vind och ljud. Spännande att göra nåt nytt och att lära sig nåt nytt. Alltid lika skoj!

Med mig till skogen var Gandalf och Yris. Viltspår för Kungen och inkallningsövningar för Yris!

Länge sen G fick var med i skogen och det har nog gett mig lite dåligt samvete. Men nu är det botat! Han fick ett klövspår ca 300 m. Väldigt skiftande underlag, tallmo, spår efter skogsmaskin, rena berget, passage över skogsstig. Sen tror jag inte att det var flera. Liggetid för spåret ca 2 timmar. Som han spårade :)) Mattes kille! Med åren har det iaf blivit ett lite lugnare tempo så att jag hinner med. Han har blivit mer noggrann i sitt spårande också. Så skoj att se honom i arbete. Jag är så imponerad av hans spårarbete på den rena berghällen. Verkligen ett lyckat spår idag. Att se  lyckan hos honom när han hittar klöven det gör mig alldeles varm i hela kroppen!

Inkallning med Yris i skogen då? Långlina på av säkerhetsskäl ;-) Som vanligt rätt överladdad i bilen, kanske inte lika mycket den här gången som förra. På vägen till starten så passerade vi ett nylagt spår och ett gammalt spår (vet ingen ålder på det spåret, snitslat). Hon vindade in dessa spår så fint så och hela hon liksom skrek efter att få jobba i söket. Det luktar ju människa där matte. Släpp mig så hittar jag den. Att äga en sån social arbetsmyra till hund det tycker jag är lycka!

Inkallning 1 gick bra fast hon var ju så överladdad och ofokuserad. Inkallning 2 nästan lika ofokuserad. Men hon kommer direkt till mig och stannar vi mig och äter godis. Lite spännande är det ju också att hon föredrar godis framför kamp i skogen och tvärtom på lydnadsplan (läs fotbollsplan). Nån som har nån teori om det?

Inkallning nr 3. Fokuserad hund, så himla bra jobbat av henne. Efteråt ställde vi oss och pratade en stund och Yris fick träna på passivitet. Gick super det med hon satte sig ner och satt stilla och lugn medans vi pratade. På nåt sätt har jag också fått en bekräftelse på att hon inte stressar upp sig i bilen inför sitt jobb utan att hon helt enkelt är laddad för att jobba. Skulle hon vara stressad så skulle hon aldrig kunna koppla av efter dessa 3 inkallningar som hon verkligen gjorde idag. Då kanske hon fortsatt med ett pipade eller nåt annat stressbeteende?

Nästa steg i inkallningsträningen är långlina och skogspromenad!

Så fick jag då agera figge till Axe då. Spännande att se hur han jobbar. Fast jag såg ju inte så mycket förstås där jag låg gömd i blåbärsriset :)) Vindfigge och ljudfigge. Vindfiggar det pysslar man ju med i söket också. Men att få knäcka en torrkvist eller skramla med lite  tomhylsor det är man ju inte van. Kul hund att figga åt dessutom för han är en hejare på kamplek!

En härlig fm i skogen.

Inga kommentarer: