tisdag 31 juli 2012

Underbara dagar och kvällar

Underbart att fortfarande ha semester :)) Härligt lata dagar (lite måsten ibland). Vädret är ju för det mesta helt underbart, visst en och annan regnskur men det är ju iaf VARMT!

Ett härligt kvällsdopp blev det här om kvällen. Njae jag badade inte, men ungarna badade och 2 av hundarna var ju med, Gandalf och Yris!

Gandalf han hade verkligen haft det jobbigt med värmen på dan så för honom var det verkligen underbart med ett kvällsdopp. NU är ju han inte nån simmare, han brukar mest gå i och blöta benen och magen lite. Liksom för att kyla sig lite. Men denna kväll var det annorlunda. Han badade över en timme i sträck! Visst han simmade inte mycket men han var i vattnet så det nådde över ryggen och han var på ett speciellt bushumör. Han och husse hade skitskoj med en vattenleksak! Mina Älsklingar <3

DSC_0152

Så här såg det ut mest hela tiden.

DSC_0160

Leksaken den hade han koll på!

DSC_0166

Jag kommer och tar den strax!

DSC_0189

Småtjejer göre sig ej besväret att ens försöka ;-)

Yris då? Jo hon är ju en hejare på att simma. Men denna kväll gick hon minsann inte ut i vattnet ens. Så lillmatte tog resolut hunden under armen och bar henne ut i vattnet. Släppte ner henne och då simmade hon minsann. Hon är en duktig simmare! Det hon tyckte var mest skoj denna kväll var nog att springa runt som en toka och att GRÄVA förstås. Vi funderade hit och dit hur vi skulle få i henne frivilligt. Ungarna lockade med leksak och utan, men icke. Så gick då jag i vattnet och då följde hon ju med. Mammagris!

DSC_0139_redigerad-1

Hon är en duktig simmare när hon väl kommer i vattnet.

DSC_0220_redigerad-1

Hon sprang runt som en toka.

DSC_0225_redigerad-1

Älskar att gräva!

DSC_0158

Så busade dom förstås lite med varandra. Fast Kungen var mest intresserad av att vara med husse i vattnet och kampa med leksaken.

DSC_0192

En underbar sommarkväll var det!

Igår så var ju inte vädret det bästa så vi passade på att göra lite måsten. Men på em så kom den tillbaka, solen! Fick ett SMS från K som vill träna lite. Så då blev det skogen nästa!

På dagen hade jag friserat liten Loppa och tänkt att jag måste verkligen ta mig i kragen och ställa ut denna fina hund! Hon är ju inte ställd bara för att hon inte alls gillar den här typen av tillställningar. Hon älskar människor i alla sammanhang förutom när det ska klämmas och kännas. I människovärlden kallar vi det integritet och hundvärlden heter det tyvärr inte nåt sånt fint utan där ska man baske mig finna sig i det. That´s it! Ja så vi fårväl träna på saken då!

Ja vi for iaf till skogs.

Spår för Loppan. Hade med mig klöv och blod men ändrade mig i sista stund. Ville testa ett personspår med henne. Ja det var väl si så där 2,5 år sen senast. När hon var liten valp och vi tränade spår så fick jag ju inte henne att ta personspår. Så för att skapa ett spårintresse så tränade jag henne med klöv och senare klöv och blod och fick på så sätt en väldigt spårintresserad hund. Sen dess har hon ju bara fått gå viltspår. Men nu flög liksom fan i mig t.o.m spårpinnar fick det bli! Ca 300 m med 3 pinnar och en slutapport i form av ett mjukiskampdjur!

Hur gick det då? Hon spårade som den värsta spårgudinnan. Plockade varenda pinne och kom med dem till mig och vi idkade byteshandel. Hon fick godis och jag fick pinnarna. Alltså ni skulle sett hennes jobb vid apporterna. Hon som tidigare aldrig velat komma och byta saker mot godis kommer dessutom med dem direkt för ett byte! Ja jag säger då det vilka hundar jag har! Slutapporten den kampade vi med och kampa det är nåt som den hunden verkligen gillar! Satan vad stark hon är!

Med Yris så skulle jag träna inkallning i skogen denna kväll. Ja vi behöver verkligen träna inkallning både här och där. Men i skogen blir hon ju så jäkla överladdad och förväntansfull för hon vill ju JOBBA! Arbetsmyra med behov av att träna passivitet. Denna kväll fanns det tyvärr inte mycket tid för passivitetsträning (vilket kommer ta en jäkla tid). Men jag har iaf fått en idé om hur det ska gå att få henne passiv innan skogsträning/räddningsträning! Men det får bli en kväll/dag när man har gott om tid och inte ska träna med andra!

Ja idag blev det långlina på för jag hade mina aningar om hur det skulle gå. K höll Y och jag drog iväg en bit in i skogen. Ropade och hon kom som skjuten ur en kanon och sprang förbi mig lika fort. En fot på linan och det blev TVÄRSTOPP! Försöket då dra nåt slags ärevarv iaf. Ingen belöning utan tillbaka till K. En funderare i mattes hjärna! Japp en pipkampleksak då. Upprepade samma sak, sprang iväg, kallade in och hon kom lika fort denna gång. Drog förbi men ångrade sig och tvärvände kom till mig fick godis och kamplek med “djuret”. Så en gång till då! Upprepade samma sak. K höll i hunden, jag stack iväg, kallade in, hon kom snabbt och denna gång stopp direkt hos mig. Bingo! Där fick hon direkt kamp med mig och på det blev det godisregn. Sen var hon helt slut och jag också.

En sak är iaf säker, jag skulle aldrig vilja att mina hundar var lugnare och mera väluppfostrade. Har de den här arbetsmotorn så finns det ju kapacitet till vad som helst det gäller bara att lära dem att man kan vara passiva också så det jobbar vi vidare med. Sjutton så mycket lättare är det ju än om det vore tvärtom. Tänk att försöka jobba upp en hund som bara vill vara passiv som saknar arbetsmotor och lekintresse. Vill inte ens tänka tanken! Sen förstår jag liksom inte varför inte flera med wheatens kör bruks. För dessa hundar är ju hur lämpade för bruks som helst! Bland det närmaste en “brukshund” man kan komma!

Oj idag blev det ett långt inlägg, hoppas ni orkar lämna en kommentar efter all denna läsning ;-))

Idag hoppas vi på en stranddag och sen blir det till att träna lite lydnad med Walle för siktet är ju iaf en tävling innan vintern!

1 kommentar:

Anonym sa...

Härlig semester ni har!
Själv blev det ett uppletande för Wall-E idag. Tre leksaker. Så kul att titta på när han jobbar...

Hälsn. Marita & Wall-E