måndag 2 juli 2012

Knottfri sökträning :))

Ännu en vecka att lägga till handlingarna. En del saker har vi ju hunnit med. Dottern och jag har städat ut hennes “flickrum/tonårsrum”. Oj vad skit man sparat under åren och vad korkat nostalgiska man blir när man ska röja………

Hon och jag har också varit på en liten loppisrund. Tänk ett par glasfat och nån skål fick följa med hem till Rogsta även denna gång. Hmm börjar bli fullt i skåpen kan man säga. Men dessa skålar och fat är ju så braa att ha ;-)

Så till själva hunderiet då. Jag tränar vidare på rullen med Yris. Inomhus sitter hämtandet på golvet, överlämnadet och fotposition som en smäck. Ingen tuggande på rullen heller. Så flytta ut på gräsmattan då. Sitta framför matte, ta rullen, lämna den och komma in i fotposition går finfint. Men när hon ska ta den från marken då blev det “yris äger rullen”. Tar den och drar iväg med den……….. Hmm jag känner ju min hund och vet att det är så här hon gör. Tokfia.

Bara att träna byteshandel då. Där kommer jag att köra efter Maria Brandels (Hagström) metod. Om nån vill vet hur så skriv en kommentar så berättar jag gärna här i bloggen hur jag gör. Annars kan ni ju läsa boken, “Från valp till stjärna”. Superbra, så den boken kommer mina valpköpare (när det är dags") att få med valpen hem!

Walle han har fått sig några korta lydnadspass och han ökar ju för varje gång. Nu gäller det att komma vidare bara. Det där jädra framförgåendet spökar ju i min hjärna. Hur ska det då bli med framåtsändandet? ;-) Hahaha det återstår att se!

Så till veckans höjdpunkt! Sökträningen :)))))

Tror att jag och hundarna älskar detta precis lika mycket! Denna gång blev det sökträning i “räddningsmiljö”. Tyvärr så är det numera så att det inte kommer att bli några bilder från dessa platser iaf inte där miljön kan kännas igen. De kommer att förbli “hemliga”! Regnet det ÖSTE fullkomligt ner, men vad gör det. Knottfritt blir det ju då. Inget ont som inte har nåt gott med sig!

Walle först ut! Alltså ni skulle se honom i arbete. Han är verkligen den som skulle ha fått blivit räddningshund. Inte det minsta feg i miljön, bara klok! Tar aldrig en väg som han kan skada sig själv på. Han är så klok. Han blidmarkerar aldrig numer och han markera bara när han kommit i kontat med figgen. Idag testades nåt nytt med honom, eller vi har väl testat det ett par gånger förr men det är ca 2, år sedan då vi höll på med räddningen! En höjdfigge, en figge som ligger högre upp, idag på en slags maskin som fanns i området. Skulle bli intressant att se hur han löser detta. Grejen är ju att här kommer han inte att få kroppskontakt med figgen. Det kan han ju ha lite problem med. Ja så blev det ju lite idag också. Han kommer inte nära figgen inte så nära att han kan komma i kroppskontakt med den men det löser vi så att figgen får hänga ner en arm så att han kan “dutta” på den. Då tar han rulle finfint. Sen påvis och belöning hos figgen. Om detta varit i skarpt läge hade det ju blivit lite svårare. Men jag kan ju läsa honom rätt bra så jaf hade ju vetat att det fanns en person där iaf! Fyra figgar och ett enormt bra sökarbete och baske mig var han inte lite trött igår kväll :)) Alltså lite…….

Yris då. Hon fortsätter att imponera. Vilken brutta! Fast än finns mycket att önska………… Men hon är ju så orutinerad också. Sökmotorn är på topp, kan nog inte bli bättre. Men som sagt var hon saknar rutin och jobbar alldeles för mycket. Men hellre det än tvärtom. När hon kopplat på nosen är hon både blind och döv, men mest döv :))) Hittaövningar i koppel blev det för henne.Satan i gatan vad hon jobbar på! Mitt misstag var att släppa kopplet lite för tidigt vid ett tillfälle. Alldeles för lågt ifrån figgen insåg jag snabbt. Visst hon gjorde ett utmärkt jobb och hon hittade ju figgen men hon var DÖV. Jag försökte kalla in henne men…… Med nosen på och i det läget så hörde hon inget alls! Fast det kan vi ju träna mera på. Huvudsaken i nuläget är att hon gör det hon ska i söket. Just nu går träningen ju mest ut på att skapa ett STORT intresse för figgarna och det har hon verkligen. Alltså vilken sökhund! WOW! Nästa gång ska det testas med helt dold figge i låda med lock för det ska bli intressant att se hur hon gör då :))

I miljön har hon gjort mycket stora framsteg. Hon är inte feg ens när underlaget är instabilt längre så där har hon gjort stora framsteg. Jippie!!!!! Vi jobbar på!

En trevlig kväll med duktiga hundar, hundförare och figgar. Kan säga att jag ver på gränsen till euforisk efter detta träningspass. Vi är väl på gång nu brudar?

Vi hörs!

1 kommentar:

Anonym sa...

Kul träning och naturligtvis säger vi inte var vi är :) Men dagens ställe var väl inte hemlig?
Kerstin